vineri, aprilie 26, 2024

Covid19:”Femeile însărcinate și mamele cu bebeluși în închisorile turcești sunt extrem de vulnerabile”

Reforma penitenciarelor a fost deja pe agenda guvernului în ultimele luni, dar riscul coronavirusului a făcut din aceasta,acum, o prioritate urgentă.

Parlamentarii turci s-au grăbit să elaboreze legislație care ar putea duce la  eliberarea a  aproximativ o treime din cei 300.000 de deținuți aflați în prezent în închisorile turcești.

Când sunt luați în considerare paznicii închisorii și personalul jandarmeriei, care numără aproximativ 150.000 în închisori, vorbim despre 450.000 de vieți cu un risc clar și iminent de infecții în masă în spațiile închisorii.

Închisorile din Turcia sunt supraaglomerate și funcționează în prezent la aproape 136% din capacitate, iar raportul Delegației Comisiei Europene din Turcia din 2018 privind Turcia a declarat că: „supraaglomerarea și deteriorarea condițiilor de închisoare au continuat să fie o sursă de îngrijorare profundă”.

45 de deținuți stau într-o celulă de 7 persoane

Însă, măsurile recente de eliberare a unor celule  din penitenciare pentru a pune în carantină deținuții nu este valabilă deoarece supraaglomerarea este chiar mai rea ca niciodată, 45 de persoane fiind ținute în celule destinate doar pentru șapte.

Ministerul Justiției a anulat vizitele deschise și închise în toate închisorile din Turcia, ca răspuns la focarul de coronavirus. Cu toate acestea, paznicii închisorii rămân în contact cu lumea exterioară, de une și creșterea riscului de răspândire a virusului, în special în condițiile actuale de aglomerare.

780 de copiii încă sunt după gratii

Femeile însărcinate și mamele cu bebeluși în închisorile turcești sunt extrem de vulnerabile în astfel de condiții. În închisorile turcești nu există unități separate pentru mame și copii și există cel puțin 780 de copii în închisorile turcești. 

Eliberarea multora dintre aceste mame este deja o obligație pentru guvern în temeiul normelor Organizației Națiunilor Unite pentru tratamentul femeilor deținute, care afirmă că „atunci când este posibil și adecvat, sunt preferate pedepse neprivative de libertate pentru femeile gravide și femeile cu copii dependenți. “

Pentru femeile care sunt însărcinate sau au născut în ultimele șase luni, pedepsele lor de închisoare trebuie să fie suspendate chiar și în conformitate cu legislația turcă actuală, respectiv articolul 16-4 din Legea 5275.

Prizonierii cu afecțiuni medicale grave sunt unul dintre grupurile cu cel mai mare risc de focar. În conformitate cu legislația turcă existentă – articolul 16-2 din Legea 5275 – prizonierilor  grav bolnavi ar trebui să li se  suspende pedepsele.

Deținuții sunt închiși sub acuzații false de terorism

Apoi, se pune problema prizonierilor care se confruntă cu acuzații de terorism,  a căror eliberare ar fi normal să fie luată în considerare dată fiind fragilitatea probelor depuse și lipsa de substanțialitate a acuzațiilor formulate împotriva lor. 

Peste 20 la sută dintre prizonierii turci sunt acuzați de ”crime legate de terorism”. Dar aceste cazuri  includ multe acuzații de terorism false ,imaginare, măsluite pur și simplu precum și procese politizate care sunt intentate unor  urnaliști, scriitori, medici universitari, avocați, judecători, apărători ai drepturilor omului, funcționari publici și primari demiși.

Filantropi, scriitori și politicieni se află după gratii în ciuda focarului Covid19

Multe dintre aceste arestări, precum cele ale filantropului Osman Kavala și ale jurnaliștilor precum Mehmet Altan, au fost criticate pe scară largă de organizații internaționale pentru drepturile omului. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut eliberarea lui Selahattin Demirtaș, fost lider al Partidului Democrat al Poporului (HDP) al opoziției pro-kurde, deținut din 2016 acuzat că a răspândit propagandă partidul PKK, considerat organizație terosită de către guvern.

CEDO a decis că extinderile detenției lui Demirtaș pe parcursul a două alegeri cruciale au fost concepute pentru a înăbuși pluralismul și a limita dezbaterile politice.

“Mulți deținuți se confruntă cu procese vagi”

Directorul Human Rights Watch din Turcia Emma Sinclair-Webb, a scris într-o postare pe Twitter că planurile de a elibera prizonierii, este „extrem de problematic în contextul turc”, deoarece „mulți deținuți se confruntă cu procese vagi”.

Într-o declarație publicată săptămâna aceasta, 33 de asociații de avocatură din Turcia au cerut guvernului să elibereze prizonierii din cauza coronavirusului și au spus că pedepsele cu închisoarea trebuie suspendate sau ar putea fi executate în arest la domiciliu pentru a reduce populația închisorii. 

Declarația a subliniat că mii de prizonieri au fost eliberați pentru a preveni răspândirea virusului în Iran și sunt luate măsuri similare și de alte țări. 

De asemenea, a remarcat că încheierea arestului preventiv pe scară largă,de de luni sau chiar de ani, în Turcia a devenit și mai urgentă și a spus că serviciile de igienă și asistență medicală sunt inadecvate în închisorile turcești.

S-a raportat că prizonierii condamnați pentru infracțiuni legate de droguri și crime sexuale ar putea fi, de asemenea, eliberați. Dar, ca membru fondator al Consiliului Europei, Turcia este obligată să „protejeze sănătatea tuturor prizonierilor” fără discriminare. 

Utilizarea mai largă a probațiunii cu cătușe electronice ar putea ajunge la un echilibru între datoria de a proteja sănătatea publică și securitatea, cu respectarea drepturilor deținuților.

La 20 martie, Comitetul Consiliului pentru Europa pentru prevenirea torturii și a pedepsei sau pedepselor inumane sau degradante (CPT) a publicat o declarație cu privire la prizonieri în contextul coronavirusului.

Acesta a îndemnat toate statele membre, inclusiv Turci, să depună toate eforturile pentru a „recurge la alternative la privarea de libertate… în special în situații de supraaglomerare. 

Articolul a fost scris de fost judecătorul turc, autoexilat într-o țară europeană, pentru portul de știri, ahval.news.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.