marți, iulie 16, 2024

5 lucruri despre alegerile locale din Turcia. „Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”

Turcii ies la vot, azi, 31 martie, pentru a-și alege primarii, în timp ce Recep Tayyip Erdoğan continuă să lupte pentru recâștigarea Istanbulului.

Alegerile vin în mijlocul unei crize economice, cu o rată a inflației de la 67,1% și moneda turcă s-a prăbușit față de dolarul american.

De ce contează Istanbulul

Erdoğan a fost ales primar al Istanbulului în 1994, iar aliații săi au ținut primăria până când Ekrem İmamoğlu de la Partidul Popular Republican (CHP) a câștigat în 2019.

Berk Esen, profesor asociat la Universitatea Sabanci din Istanbul, numește Istanbulul „cel mai mare premiu din politica turcă”.

Erdogan însuși a spus odată: „Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”.

Erdoğan l-a numit pe fostul său ministru al Mediului, Murat Kurum, drept candidat pentru primăria Istanbulului împotriva lui Imamoglu, a cărui ambiție declarată este să devină președintele Turciei după încheierea mandatului lui Erdogan în 2028.

O altă înfrângere pentru Erdogan?

Candidații CHP din opoziție sunt favorizați îndeaproape în Istanbul, precum și în capitala Ankara și în orașul-port din Marea Egee, İzmir.

Soner Çağaptay, directorul programului turc la The Washington Institute, a scris că, dacă candidații lui Erdogan nu reușesc să recâștige orașele cheie ale Turciei, Erdogan „ar ieși din alegeri simțindu-se vulnerabil din punct de vedere politic”.

O victorie a opoziției l-ar arunca pe Imamoglu drept un concurent credibil, sporind impulsul blocului anti-Erdogan al țării, explică acesta.

Asta l-ar determina pe Erdogan să-și dubleze politicile populiste în țară și în străinătate, a spus analistul.

„Există motive pentru care Occidentul să urmărească modul în care se desfășoară alegerile. O mare victorie a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) va consolida puterea președintelui Erdogan, apropiindu-l de stilul autoritar de guvernare al președintelui Putin și lărgind diferența cu aliații NATO”, a declarat Francesco Siccardi, manager senior de programe la Carnegie Europe.

Ultimele alegeri ale lui Erdogan?

Erdoğan a spus la începutul lunii martie că aceste alegeri locale vor fi ultimele pentru el, sugerând încheierea celor peste două decenii la putere.

A fost ales prim-ministru în 2003, când premierul era figura dominantă în politica turcă. Un amendament constituțional din 2017 a transformat apoi Turcia dintr-un sistem parlamentar într-o președinție executivă, eliminând funcția de prim-ministru și asigurând că puterea lui Erdogan rămâne neschimbată.

Analiştii se întreabă dacă este vorba de un adio sau de o manevră politică pentru a-i convinge pe turci să-i mai acorde încă dată votul.

Voturi kurde?

Partidul pentru Egalitatea și Democrația Popoarelor (DEM) pro-kurd din Turcia – al treilea ca mărime – a ales un candidat pentru a candida la funcția de primar al Istanbulului, în timp ce în 2019, İmamoğlu a câștigat în parte datorită deciziei parlamentare a Partidului DEM de a se retrage din cursă și a susține implicit candidatul comun al opoziției. Kurzii reprezintând o parte importantă din voturile Istanbulului.

Un sondaj publicat pe 20 martie de Spectrum House a arătat că aproape jumătate dintre susținătorii Partidului DEM îl vor susține pe İmamoğlu în aceste alegeri.

Specialiștii spun că Partidul DEM – acuzat de autorități de legături cu militanții kurzi în afara legii – va câștiga orașe mari din sud-estul majoritar kurd, inclusiv Diyarbakır.

Buletinul de vot cu cei 49 de candidați ai Istanbulului va avea 97 de centimetri lungime. Toată această alegere nu a împiedicat apatia alegătorilor, potrivit Institutului IstanPol.

Prezența la vot la alegerile de anul trecut a fost de 88,9%, dar alegătorii opoziției au rămas dezamăgiți de capacitatea lor de a influența politica și de a schimba guvernul. În mod similar, studiul a arătat că susținătorii guvernului sunt din ce în ce mai sceptici cu privire la capacitatea politicienilor de a îmbunătăți suficient condițiile de viață.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.