duminică, martie 31, 2024

5 lucruri despre alegerile locale din Turcia. „Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”

Turcii ies la vot, azi, 31 martie, pentru a-și alege primarii, în timp ce Recep Tayyip Erdoğan continuă să lupte pentru recâștigarea Istanbulului.

Alegerile vin în mijlocul unei crize economice, cu o rată a inflației de la 67,1% și moneda turcă s-a prăbușit față de dolarul american.

De ce contează Istanbulul

Erdoğan a fost ales primar al Istanbulului în 1994, iar aliații săi au ținut primăria până când Ekrem İmamoğlu de la Partidul Popular Republican (CHP) a câștigat în 2019.

Berk Esen, profesor asociat la Universitatea Sabanci din Istanbul, numește Istanbulul „cel mai mare premiu din politica turcă”.

Erdogan însuși a spus odată: „Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”.

Erdoğan l-a numit pe fostul său ministru al Mediului, Murat Kurum, drept candidat pentru primăria Istanbulului împotriva lui Imamoglu, a cărui ambiție declarată este să devină președintele Turciei după încheierea mandatului lui Erdogan în 2028.

O altă înfrângere pentru Erdogan?

Candidații CHP din opoziție sunt favorizați îndeaproape în Istanbul, precum și în capitala Ankara și în orașul-port din Marea Egee, İzmir.

Soner Çağaptay, directorul programului turc la The Washington Institute, a scris că, dacă candidații lui Erdogan nu reușesc să recâștige orașele cheie ale Turciei, Erdogan „ar ieși din alegeri simțindu-se vulnerabil din punct de vedere politic”.

O victorie a opoziției l-ar arunca pe Imamoglu drept un concurent credibil, sporind impulsul blocului anti-Erdogan al țării, explică acesta.

Asta l-ar determina pe Erdogan să-și dubleze politicile populiste în țară și în străinătate, a spus analistul.

„Există motive pentru care Occidentul să urmărească modul în care se desfășoară alegerile. O mare victorie a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) va consolida puterea președintelui Erdogan, apropiindu-l de stilul autoritar de guvernare al președintelui Putin și lărgind diferența cu aliații NATO”, a declarat Francesco Siccardi, manager senior de programe la Carnegie Europe.

Ultimele alegeri ale lui Erdogan?

Erdoğan a spus la începutul lunii martie că aceste alegeri locale vor fi ultimele pentru el, sugerând încheierea celor peste două decenii la putere.

A fost ales prim-ministru în 2003, când premierul era figura dominantă în politica turcă. Un amendament constituțional din 2017 a transformat apoi Turcia dintr-un sistem parlamentar într-o președinție executivă, eliminând funcția de prim-ministru și asigurând că puterea lui Erdogan rămâne neschimbată.

Analiştii se întreabă dacă este vorba de un adio sau de o manevră politică pentru a-i convinge pe turci să-i mai acorde încă dată votul.

Voturi kurde?

Partidul pentru Egalitatea și Democrația Popoarelor (DEM) pro-kurd din Turcia – al treilea ca mărime – a ales un candidat pentru a candida la funcția de primar al Istanbulului, în timp ce în 2019, İmamoğlu a câștigat în parte datorită deciziei parlamentare a Partidului DEM de a se retrage din cursă și a susține implicit candidatul comun al opoziției. Kurzii reprezintând o parte importantă din voturile Istanbulului.

Un sondaj publicat pe 20 martie de Spectrum House a arătat că aproape jumătate dintre susținătorii Partidului DEM îl vor susține pe İmamoğlu în aceste alegeri.

Specialiștii spun că Partidul DEM – acuzat de autorități de legături cu militanții kurzi în afara legii – va câștiga orașe mari din sud-estul majoritar kurd, inclusiv Diyarbakır.

Buletinul de vot cu cei 49 de candidați ai Istanbulului va avea 97 de centimetri lungime. Toată această alegere nu a împiedicat apatia alegătorilor, potrivit Institutului IstanPol.

Prezența la vot la alegerile de anul trecut a fost de 88,9%, dar alegătorii opoziției au rămas dezamăgiți de capacitatea lor de a influența politica și de a schimba guvernul. În mod similar, studiul a arătat că susținătorii guvernului sunt din ce în ce mai sceptici cu privire la capacitatea politicienilor de a îmbunătăți suficient condițiile de viață.

5 lucruri despre alegerile locale din Turcia. „Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”

Erdoğan a fost ales primar al Istanbulului în 1994, iar aliații săi au ținut primăria până când Ekrem İmamoğlu de la Partidul Popular Republican (CHP) a câștigat în 2019.

Turcia: Biserică istorică pusă la vânzare pe internet

Biserica, situată în districtul Hafik, din Sivas, este vândută de o persoană la un preț de 16 milioane de lire turcești, după cum a indicat un consultant imobiliar.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.