vineri, martie 29, 2024

Turcia: Biserică istorică pusă la vânzare pe internet

Soarta unei biserici armene istorice din Turcia a stârnit controverse și îngrijorare în cadrul comunității creștine, atrăgând atenția asupra problemelor de conservare a patrimoniului cultural și a drepturilor religioase, relatează Bianet.

George Aslan, membru al Partidului Egalității și Democrației (DEM), singurul deputat creștin din parlament, a adresat întrebări ministrului Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, cu privire la vânzarea bisericii, care deține o valoare importantă culturală și religioasă.

Biserica, situată în districtul Hafik, din Sivas, este vândută de o persoană la un preț de 16 milioane de lire turcești, după cum a indicat un consultant imobiliar.

Denumită Biserica Surp Garabet (Biserica istorică Tuzhisar) în discuțiile parlamentare, este identificat alternativ de ziarul Agos, drept Biserica Surp Asdvadzadzin, din satul Gökdin (fostul Gövdün).

Cererile lui Aslan subliniază suferința resimțită de cetățenii creștini cu privire la vânzarea bisericilor și mănăstirilor, subliniind responsabilitatea guvernului de a proteja aceste lăcașuri sacre de cult.

Întrebările adresate ministrului Ersoy caută clarificări cu privire la gradul de conștientizare de către guvern cu privire la vânzare, valabilitatea revendicărilor de proprietate, inventarul ministerului al bisericilor și mănăstirilor și măsurile luate pentru a preveni vânzarea neautorizată a locurilor religioase.

Potrivit „Moștenire culturală armeană în Sivas”, o carte scrisă de Vahakn Keshishian, Koray Löker și Mehmet Polatel, regiunea găzduiește mai multe biserici și mănăstiri armene.

Cu toate acestea, ultima biserică armeană rămasă din Sivas, Surp Asdvadzadzin, a fost demolată la începutul anilor 1950, pe fondul unei perioade de distrugere a patrimoniului cultural în orașele din Anatolia Centrală. În concluzie, Sivas nu se mai poate laudă cu o biserică armeană, cea mai apropiată fiind Biserica Surp Sarkis, din satul Tavra.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia: Biserică istorică pusă la vânzare pe internet

Biserica, situată în districtul Hafik, din Sivas, este vândută de o persoană la un preț de 16 milioane de lire turcești, după cum a indicat un consultant imobiliar.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).