luni, iunie 17, 2024

Turcia: Biserică istorică pusă la vânzare pe internet

Soarta unei biserici armene istorice din Turcia a stârnit controverse și îngrijorare în cadrul comunității creștine, atrăgând atenția asupra problemelor de conservare a patrimoniului cultural și a drepturilor religioase, relatează Bianet.

George Aslan, membru al Partidului Egalității și Democrației (DEM), singurul deputat creștin din parlament, a adresat întrebări ministrului Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, cu privire la vânzarea bisericii, care deține o valoare importantă culturală și religioasă.

Biserica, situată în districtul Hafik, din Sivas, este vândută de o persoană la un preț de 16 milioane de lire turcești, după cum a indicat un consultant imobiliar.

Denumită Biserica Surp Garabet (Biserica istorică Tuzhisar) în discuțiile parlamentare, este identificat alternativ de ziarul Agos, drept Biserica Surp Asdvadzadzin, din satul Gökdin (fostul Gövdün).

Cererile lui Aslan subliniază suferința resimțită de cetățenii creștini cu privire la vânzarea bisericilor și mănăstirilor, subliniind responsabilitatea guvernului de a proteja aceste lăcașuri sacre de cult.

Întrebările adresate ministrului Ersoy caută clarificări cu privire la gradul de conștientizare de către guvern cu privire la vânzare, valabilitatea revendicărilor de proprietate, inventarul ministerului al bisericilor și mănăstirilor și măsurile luate pentru a preveni vânzarea neautorizată a locurilor religioase.

Potrivit „Moștenire culturală armeană în Sivas”, o carte scrisă de Vahakn Keshishian, Koray Löker și Mehmet Polatel, regiunea găzduiește mai multe biserici și mănăstiri armene.

Cu toate acestea, ultima biserică armeană rămasă din Sivas, Surp Asdvadzadzin, a fost demolată la începutul anilor 1950, pe fondul unei perioade de distrugere a patrimoniului cultural în orașele din Anatolia Centrală. În concluzie, Sivas nu se mai poate laudă cu o biserică armeană, cea mai apropiată fiind Biserica Surp Sarkis, din satul Tavra.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: 7 persoane arestate că au ascultat predici religioase pe platforma X

Organizația Națională de Informații a Turciei (MİT) au condus o operațiune care vizează indivizii care participau la un live de pe platforma X, unde discutau Risale-i Nur, o exegeză Coranică scrisă de regretatul savant islamic Said Nursî, a cărui învățături au contribuit mai târziu la inspirarea Mișcării Gülen.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.