vineri, aprilie 12, 2024

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan va călători în Statele Unite, pe 9 mai, pentru prima dată ca invitat oficial al președintelui Joe Biden, conform Turkish Minutes.

Potrivit presei turce, se preconizează că mai multe probleme importante vor fi abordate în timpul întâlnirii dintre cei doi șefi de stat de la Casa Albă.

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Nu au fost făcute anunțuri oficiale cu privire la o vizită viitoare.

Ultima întâlnire a celor doi tineri

Ultima lor întâlnire a avut loc în iulie, în timpul summitului NATO din Lituania.

Vizita raportată va urma aprobării recente de către Turcia a aderării Suediei la NATO, o mișcare care a încălzit relațiile dintre SUA și Turcia, după o perioadă lungă de legături tensionate între cele două țări cu privire la o serie de probleme.

İbrahim Kalın, șeful Organizației Naționale de Informații (MİT), și ministrul de externe Hakan Fidan au vizitat recent SUA pentru discuții cu administrația SUA.

Discuții despre Gaza, terorism și F-16

Pe ordinea de zi a întâlnirii sunt subiecte precum lupta împotriva terorismului, situația actuală din Gaza și cooperarea în sectorul apărării.

Președintele Erdogan este așteptat să reitereze poziția Turciei cu privire la necesitatea încetării definitive a acțiunilor militare israeliene în Gaza și să pledeze pentru o soluție cu două state în timpul întâlnirii sale față în față cu președintele Biden.

Va fi abordată și accelerarea achiziției și modernizării avioanelor de luptă F-16.

Un alt subiect de discuție va fi rezervele de lungă durată ale Turciei cu privire la luptătorii kurzi din nordul Siriei și neliniștea față de sprijinul SUA pentru Unitățile de Protecție a Poporului (YPG).

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești