vineri, iulie 26, 2024

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Luna Ramadan, considerată a fi luna sfântă a anului, deoarece este luna în care a fost revelat Coranul, este, de asemenea, un moment important pentru comemorarea istoriei islamului.

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

În a doua parte a articolului, revenim în prezent și discutăm despre luna Ramadan și islamul prin ochii europenilor.

Să revenim la experiența proprie.Ce v-a impresionat cel mai mult la luna Ramadan și sărbătoarea care-i urmează?

Este un al mod de viață. Este luna care-i apropie cel mai mult pe oameni. Faptul că se întâlnesc la celebrele cine de Iftar, care înseamnă mai mult decât o cină. Faptul că împărtășesc valori, au această bază a islamului, ceea ce contează foarte mult în mentalul lor și în apropierea de Dumnezeu și a purificării sufletului.

Cum ați defini sărbătoarea Ramadan românilor care nu prea au avut contact cu această cultură?

Ramadanul este a noua lună din calendarul islamic, este luna în care a fost revelat Coranul. Musulmanii cred că Coranul a fost trimis de la Allah și nu este scris de oameni, fiind temelia credinței musulmane.

Pentru toți credincioșii este perioadă în care se simt mai aproape de Allah, în care doresc să le fie iertate greșelile, în care se roagă mai mult, sperând că rugăciunile să primească răspuns.

Este luna empatiei, luna solidarității, luna unității. Este o sărbătoarea care începe din prima zi de Ramadan și continuă până la sfârșitul Bayramului.

În ultima perioadă am observat activități în occident în care Ramadanul a fost integrat în societate. Precum, strada luminată de Ramadan din Germania. Prezența premierului Belgiei la cina de Iftar.

Cât de importante sunt aceste evenimente pentru societatea noastră?

Mă bucur că islamul începe să devină cunoscut. Este un act de normalitate. Este important mai ales pentru numărul mare de musulmani care au venit în Europa și care trăiesc în Europa, ca europenii să se aplece către această civilizație, să o înțeleagă, pentru că dacă nu înțelegi civilizația islamică nu poți să înțelegi  statele respective, metalul oamenilor care compun aceste state și ce înseamnă să fii musulman.

Este un lucru firesc. Și la noi, în România a început să se vorbească despre islam. Chiar zilele acesta a fost cina de Iftar în care președintele României și prim-ministru și mulți alții au trimis mesaje către comunitatea musulmană. Chiar dacă suntem diferiți, toate religiile au un mesaj de pace. Nu putem să vorbim de toleranță, multiculturalism, integrare dacă nu ne acceptăm fiecare așa cum suntem.

Un mesaj pentru musulmani.

Știu că mai ales în perioada de Ramadan, zilele sunt lungi și destul de dificil de ținut postul. Le doresc liniște, prosperitate și să se apropie mai multe de mesajele din Coran și astfel să aibă purificarea sufletului și apropierea de Allah.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.