luni, aprilie 1, 2024

București: Cina de Iftar alături de personalități ale lumii culturale și academice

Numeroase personalități din România distinse din lumea educației, culturii, artei, religiei, sportului, politicii și afacerilor din România s-au întâlnit la Cina de Iftar, dedicat Dialogului și Toleranței.

200 de nume importante au fost prezente joi, 28 martie 2024, la Cina de Iftar organizată de Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU), în parteneriat cu Lumina Instituții de Învățământ.

Seara a fost deschisă de discursul președintelui Mustafa Öz, urmat de președintele instituțiilor de învățământ Lumina, Fatih Göktaş.

 „Credem în îmbrățișarea tuturor, protejarea diferențelor noastre, găsirea unui teren comun în valorile universale.Continuăm să ne întâlnim și să transmitem mesaje de pace și solidaritate lumii. „Le doresc tuturor o lume pașnică în care pacea și toleranța predomină și oamenii să se unească în jurul valorilor umane universale”, afirmă Öz.

Evenimentul a continuat cu o prezentare care a explicat importanța și semnificația Ramadanului și a postului, un concert live de muzică orientală și dansul dervișilor.

Gala Premiilor „Dialog și Pace”

Gala Premiilor „Dialog și Pace” a fost punctul culminant al serii, prin care personalități de seamă au fost premiat pentru contribuția adusă societății.

„Prin acordarea acestor premii, am dorit să le recunoaște angajamentul lor în promovarea păcii, a dialogului și a înțelegerii interculturale. Fiecare premiu acordat a fost nu doar o simplă distincție, ci și o confirmare a impactului pozitiv pe care aceste personalități l-au avut în comunitatea noastră și în lume,” se arată în comunicatul ADVU.

5 nume distinse din domeniile academic, religie, cultură și educație au fost premiat, printre care și Gheorghe Zamfir sau jurnalista Ximena Reyes.

Jurnalista Iulia Tudor, una dintre laureați, a vorbit pe pagina de Facebook despre experiența de la Cina de Iftar.

„Acest premiu reprezintă pentru mine o recunoștință a muncii depusă în folosul oamenilor pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor românilor, dar și a altor minorități de la noi din țară. O încununare a valorilor umanitare pe care le respect și le promovez ori de câte ori am ocazia.”, scrie Iuliana Tudor.

De asemenea, într-un gest de frăție interconfesională, Revan Veli, imamul Moscheei Carol I din Constanța i-a înmânat premiu de excelență pastorului adventist, Mădălin Avramescu.

Asociația pentru Dialog și Valori Universale a fost înființată în 2017, din dorința de a realiza un pod intercultural, prin care valorile esențiale ale umanității să fie redescoperite și aplicate în viața de zi cu zi, fie că vorbim despre domeniul științific, social sau cultural.

București: Cina de Iftar alături de personalități ale lumii culturale și academice

Evenimentul a continuat cu o prezentare care a explicat importanța și semnificația Ramadanului și a postului, un concert live de muzică orientală și dansul dervișilor.

Alegeri locale din Turcia. Opoziția a făcut istorie după aproape 50 de ani, câștigând în mările orașe

Alegerile locale din Turcia, s-au încheiat, duminică, pe 31 martie, cu un rezultat surprinzător. Principalul partid de opoziție Partidul...

Turcia: Biserică istorică pusă la vânzare pe internet

Biserica, situată în districtul Hafik, din Sivas, este vândută de o persoană la un preț de 16 milioane de lire turcești, după cum a indicat un consultant imobiliar.

5 lucruri despre alegerile locale din Turcia. „Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”

Erdoğan a fost ales primar al Istanbulului în 1994, iar aliații săi au ținut primăria până când Ekrem İmamoğlu de la Partidul Popular Republican (CHP) a câștigat în 2019.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

STOP VOT! Alegeri locale în Turcia s-au încheiat. Opoziția a făcut istorie după aproape 50 de ani

În Istanbul, bătălia a fost dusă în principal între candidat partidului lui Erdoğan, AKP, Murat Kurum, care a fost Ministru al Mediului și primarul  Ekrem Imamoglu, a cărui ambiție declarată este să devină președintele Turciei în 2028.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.