vineri, aprilie 12, 2024

Alegeri locale din Turcia. Opoziția a făcut istorie după aproape 50 de ani, câștigând în mările orașe

Alegerile locale din Turcia, s-au încheiat, duminică, pe 31 martie, cu un rezultat surprinzător.

Principalul partid de opoziție Partidul Popular Republican (CHP) pare să se ridice ca partid de conducere, înaintea Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare.

Începând cu 1 aprilie dimineața, CHP a strâns mai mult de 37% din voturi conform agenției de stat, Anadolu, cu peste 99% din urne numărate. Urmând ca partidul lui Erdogan, AKP, să primească aproximativ 35% din voturile din Turcia.

 În consecință, CHP pare că a  câștigat în 35 de municipalități provinciale din 81, în timp ce AKP rămâne la 24.

Ultima dată când CHP a fost primul partid la nivel național a fost la alegerile generale din 1977, cu 33,30 la sută din voturi.

Omul care l-a învins pe Erdoğan de trei ori la rând

Principalul membru al Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție, Ekrem İmamoğlu, va fi primar al Istanbulului pentru un alt mandat, câștigând în fața rivalului său, candidatul Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Murat Kurum. 

Potrivit rezultatelor neoficiale, cu peste 90% din buletine de vot numărate, İmamoğlu a strâns peste 50,8% din voturi la Istanbul, în timp ce Kurum a câștigat 40,2%. 

„Avem 96 la sută din rezultate și suntem în avans cu peste un milion de voturi. Locuitorii Istanbulului ne-au încredințat responsabilitatea pentru viitorul mandat”,declară İmamoğlu.

İmamoğlu a încheiat anii de guvernare AKP la Istanbul, câștigând o reluare a alegerilor din 2019. 

În 1994, Erdogan a fost ales primar al Istanbulului, iar mandatul lui a durat până în 1998, când a fost îndepărtat de o instanță pentru un discurs care i-a adus o pedeapsă de 10 luni de închisoare.

Douăzeci și cinci de ani mai târziu, în 2019, İmamoğlu a ieșit pe primul loc pe 31 martie, cu o marjă mică. Partidul lui Erdogan, AKP a obiectat, pretinzând nereguli și acuzând opoziția de „furt”. Alegerile au fost anulate și repetate pe 23 iunie 2019, iar İmamoğlu a câștigat, din nou, împotriva fostului premier Binali Yıldırım, din AKP.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.