duminică, mai 19, 2024

Cererile tătarului Mustafa Dzhemilev adresate Turciei:” Erdogan nu a putut să țină cont de solicitările noastre”

Mustafa Dzhemilev, disidentul interzis în Crimeea, care a stat 303 zile în greva foamei, a vorbit într-un interviu acordat pentru Libertatea despre luptele cu statul rus pentru anexarea Crimeei, dar și despre cererea de ajutor adresată statului turc.

Întrebat despre susținerea acordată de Turcia, tătarul crimeean Mustafa Dzhemilev a povestit despre cele trei cereri către fostul premier Reccep Erdogan.

“În anul 2014, la întâlnirea cu Erdogan, am avut trei solicitări: prima a fost să susțină sancțiunile economice asupra Rusiei, a doua viza blocarea Strâmtorii Bosfor pentru a nu permite relocarea flotei Rusiei către Crimeea din alte zone și a treia se referea la flota turcească din Marea Neagră care să nu permită acțiunile Rusiei pe mare. Erdogan nu a putut să țină cont de solicitările noastre, dar ajută comunitatea tătără crimeeană prin alte moduri. Turcia sprijină comunitatea tătară crimeeană mai mult decât orice alt stat “, a declarat Mustafa Dzhemilev.

Mustafa Dzhemilev este un tătar crimeean, fost disident sovietic, multiplu premiat internațional pentru lupta sa împotriva abuzurilor îndreptate asupra minorității sale etnice.

În perioada sovietică,  Mustafa Dzhemilev a luptat pentru dreptul  comunității sale de  întoarcere în Crimeea , după ce sovieticii au decis, în anul 1944,  deportarea în masă a tătarilor de pe teritoriul în care trăiau de secole. 


Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.