vineri, aprilie 26, 2024

Autoritarism în Turcia: Parlamentul a aprobat extinderea puterilor președintelui Erdogan

Proiectul de reformă constituțională vizând să extindă puterile președintelui Recep Tayyip Erdogan a fost adoptat de parlamentul turc în a doua lectură în zorii zilei de sâmbătă, deschizând calea unui referendum în primăvară, scrie AFP.

Erdogan susține că reforma va oferi stabilitate în Turcia, într-o perioadă de tulburări, și va preveni revenirea la coalițiile fragile din trecut. În schimb, oponenții săi se tem că modificările vor duce la o conducere tot mai autoritară.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 339 de voturi pentru, a precizat Parlamentul sâmbătă pe contul său de Twitter. Reforma avea nevoie de cel puțin 330 de voturi, dintr-un total de 550 de mandate, pentru a fi supusă referendumului.

„Astăzi s-a deschis ușor o nouă ușă în istoria Turciei și în viața turcilor. Prin votul favorabil al poporului la referendum, ușa se va deschide complet”, a scris pe Twitter ministrul justiției, Bekir Bozdag.

Reforma îi va permite președintelui să emită decrete, să declare stare de urgență, să numească miniștri și alți oficiali și să dizolve parlamentul.

Principalele două partide de opoziție din parlament spun că proiectul de lege, care are 18 articole și care i-ar permite lui Erdogan să rămână la putere până în 2029, va alimenta autoritarismul în Turcia, țară membră a NATO și candidată la Uniunea Europeană.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.