joi, aprilie 25, 2024

Ministrul de Externe al României : Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu SUA reprezintă una din priorităţile actualului guvern

Teodor Meleşcanu: Diplomaţii care acţionează într-o ţară nu trebuie să intervină în treburile interne ale ţării respective

Într-o întâlnire pe care a avut-o azi cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a cerut un dialog direct al Ambasadei SUA, şi nu prin intermediul mass-media, cu Ministerul Afacerilor Externe. Prezent vineri seara într-o Ediţie Specială la TVR1, Teodor Meleşcanu a explicat acest gest.Meleşcanu a afirmat, în direct la TVR că, potrivit  Convenţiei de la Viena, diplomaţii  care acţionează într-o ţară  nu trebuie să intervină în treburile interne ale ţării respective.

„Nu e vorba de uzanţe aici, vorbim de prevederi juridice. Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 prevede la art 41 alin 1 obligaţia diplomaţilor care acţionează într-o ţară de a nu interveni în treburile interne ale ţării respective. Problema a fost legată de un comunicat care fusese dat de ambasadorul american şi care, în opinia noastră, nu trebuia să fie făcut. Suntem o ţară partener strategic al Statelor Unite, suntem o ţară aliată cu Statele Unite, suntem o ţară suverană şi, în consecinţă, trebuie să fim trataţi aşa cum suntem în realitate. Din punctul meu de vedere, lururile trebuie să intre într-o matcă normală, în care să ştim foarte bine ceea ce se poate face şi ceea ce nu se face, ce este inacceptabil. Din punctul meu de vedere, relaţia cu Statele Unite, Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu Statele Unite reprezintă una din priorităţile actualului guvern.  Dorim ca acest parteneriat să continue şi să se dezvolte în perioada următoare”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Într-un interviu acordat joi news.ro, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat, vorbind despre cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă vizând justiţia, că orice propunere legislativă care contravine consolidării statului de drept îi afectează pe toţi românii, indiferent de preferinţele lor politice.

foto 2 ambasadorul sua hans Klemm
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm. (Sursa foto: Ambasada SUA)

„Nu considerăm oportună nicio măsură care slăbeşte statul de drept în România şi ne aşteptăm ca toate instituţiile din România să încerce să consolideze lupta naţiunii împotriva corupţiei”(HANS KLEMM)

Potrivit unui comunicat al Ministerului Român de Externe, ministrul Teodor Meleșcanu, l-a primit vineri  pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm.  „În cadrul discuțiilor, ministrul afacerilor externe a argumentat ferm necesitatea unui dialog direct al Ambasadei SUA, şi nu prin intermediul mass-media, cu Ministerul Afacerilor Externe şi autorităţile guvernamentale, în conformitate cu spiritul relaţiilor de parteneriat strategic, cu respectarea standardelor şi practicilor diplomatice”, se arată în comunicat. Ambasada Statelor Unite la Bucureşti confirmă, pe pagina sa de Facebook, că ambasadorul SUA s-a întâlnit cu ministurl român de Externe şi arată că Ambasada  „preţuieşte dialogul continuu cu Guvernul şi cu alte instituţii ale statului român, precum şi cu publicul din România, pe teme de interes comun.”sursa TVR 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.