sâmbătă, decembrie 9, 2023

2.000 de europeni, printre care și circa 100 de români, participă la prima dezbatere cetățenească pe tema spațiului

2.000 de europeni din 22 de țări participă, sâmbătă, 10 septembrie, la prima dezbatere cetățenească pe tema spațiului. ”Cetățenii europeni ne pot ajuta să ne evaluăm mai bine prioritățile”, a explicat într-un comunicat Jan Wörner, director general al Agenției Spațiale Europene (ESA), care organizează evenimentul.

Ziua dezbaterii, ce se va desfășura într-un mod identic pentru toți cei 2.000 de candidați selecționați din Oslo până la Lisabona, cu trecere prin București, va permite, printre altele, discutarea obiectivelor ESA, arată AFP.

”Începem prin a le explica participanților care este bugetul ESA, adică 12 euro pe cap de locuitor, apoi le spunem ce facem cu acești bani”, a declarat pentru sursa citată Yves Mathieu, co-director al ”Missions publiques”, desemnată să organizeze dezbaterea în Franța.

Concluziile cetățenilor vor fi prezentate de către ESA statelor membre ale acestei organizații, în cadrul consiliului la nivel ministerial care va avea loc la finele anului acesta.

Rezultatele vor fi publicate pe site-ul http://citizensdebate.space, în 17 limbi.

Agenția Spațială Română (ROSA) a anunțat că va găzdui, pe 10 septembrie, Consultarea Cetățenilor asupra Domeniului Spațial pentru Europa. La eveniment s-au putut înscrie, până la 28 august, aproximativ 100 de cetățeni români interesați. Potrivit www.citizensdebate.space/ro_RO/home, consultarea din România se va organiza în București, la Hotel Phoenicia (mezanin). Evenimentul va avea loc pe parcursul întregii zile de sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 09:00 la ora 17:00.

ESA este o organizație interguvernamentală, înființată în 1975, având misiunea de a dezvolta capacitățile spațiale ale Europei și de a garanta că investițiile în spațiu aduc beneficii cetățenilor din Europa și din restul lumii. ESA are 22 de state membre: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie.Agenția Spațială Română (ROSA),Agerpres.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.