marți, octombrie 8, 2024

2.000 de europeni, printre care și circa 100 de români, participă la prima dezbatere cetățenească pe tema spațiului

2.000 de europeni din 22 de țări participă, sâmbătă, 10 septembrie, la prima dezbatere cetățenească pe tema spațiului. ”Cetățenii europeni ne pot ajuta să ne evaluăm mai bine prioritățile”, a explicat într-un comunicat Jan Wörner, director general al Agenției Spațiale Europene (ESA), care organizează evenimentul.

Ziua dezbaterii, ce se va desfășura într-un mod identic pentru toți cei 2.000 de candidați selecționați din Oslo până la Lisabona, cu trecere prin București, va permite, printre altele, discutarea obiectivelor ESA, arată AFP.

”Începem prin a le explica participanților care este bugetul ESA, adică 12 euro pe cap de locuitor, apoi le spunem ce facem cu acești bani”, a declarat pentru sursa citată Yves Mathieu, co-director al ”Missions publiques”, desemnată să organizeze dezbaterea în Franța.

Concluziile cetățenilor vor fi prezentate de către ESA statelor membre ale acestei organizații, în cadrul consiliului la nivel ministerial care va avea loc la finele anului acesta.

Rezultatele vor fi publicate pe site-ul http://citizensdebate.space, în 17 limbi.

Agenția Spațială Română (ROSA) a anunțat că va găzdui, pe 10 septembrie, Consultarea Cetățenilor asupra Domeniului Spațial pentru Europa. La eveniment s-au putut înscrie, până la 28 august, aproximativ 100 de cetățeni români interesați. Potrivit www.citizensdebate.space/ro_RO/home, consultarea din România se va organiza în București, la Hotel Phoenicia (mezanin). Evenimentul va avea loc pe parcursul întregii zile de sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 09:00 la ora 17:00.

ESA este o organizație interguvernamentală, înființată în 1975, având misiunea de a dezvolta capacitățile spațiale ale Europei și de a garanta că investițiile în spațiu aduc beneficii cetățenilor din Europa și din restul lumii. ESA are 22 de state membre: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie.Agenția Spațială Română (ROSA),Agerpres.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).

20 de avioane aterizează de urgență pe aeroportul din Istanbul în urma atacurilor asupra Israelului

Cel puțin 20 de avioane au efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Istanbul, după ce mai multe țări din Orientul Mijlociu și-au închis spațiul aerian în urma atacurilor aeriene recent începute ale Iranului împotriva Israelului. 

„Minerii merg desculți” Proteste în fața parlamentul turc, în ciuda intervenției poliției

Compania, deținută de deputatul din partidul lui Erdogan, Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Ferhat Nasıroğlu, din districtul Soma, din Manisa, a concediat mineri pentru aderarea la Uniunea Minerilor Independenti (Bağımsız Maden İş).