duminică, aprilie 28, 2024

Vot crucial! UE ar putea sancționa Turcia în cazurile deținuților politici

Uniunea Europeană ar putea să impună sancțiuni Turciei în cazurile detențiilor politice, conform Stockholm Center for Freedom.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) urmează să voteze un proiect de rezoluție prin care îndeamnă statele membre și observatoare, printre care și UE, să impună sancțiuni oficialilor turci responsabili de încarcerarea ilegală a deținuților politici.

Proiectul de rezoluție solicită angajamentul cu autoritățile turce la „cel mai înalt nivel” pentru a asigura eliberarea imediată a filantropului turc, Osman Kavala. În plus, solicită acțiuni urgente pentru a consolida statul de drept și protecția drepturilor omului în Turcia.

Cel mai important, documentul sugerează aplicarea „legislației Magnitsky” sau a altor mijloace legale pentru a impune sancțiuni specifice oficialilor turci.

Rezoluția APCE vine după o hotărâre CEDO, care ar putea afecta mii de prizonieri politici din Turcia.

Curtea a hotărât că Turcia a încălcat drepturile unui fost profesor condamnat pentru terorism din cauza presupusei utilizări a unei aplicații mobile, a contului său bancar și a apartenenței la sindicat, concluzionand că condamnarea sa a încălcat mai multe principii legale consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Turcia refuză să respecte decizia CEDO

Curtea Supremă de Apel a Turciei a menținut luna trecută condamnarea lui Kavala și închisoarea pe viață, sub acuzația de încercare de a răsturna guvernul premierului de atunci, Recep Tayyip Erdogan, în timpul protestelor de amploare din 2013.

Kavala, în vârstă de 66 de ani, s-a confruntat cu acuzații alternative, care au variat de la spionaj și finanțare proteste în 2013 până la participarea la o lovitură de stat eșuată împotriva lui Erdogan în 2016.Filantropul a fost arestat în octombrie 2017 și condamnat pe viață în 2022 pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul lui Erdogan.

Refuzul Turciei de a respecta hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a elibera imediat Kavala a afectat relațiile Ankarei cu aliații occidentali.

Consiliul Europei a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Turciei în privința tratamentului acordat lui Kavala, care ar putea duce la expulzarea Turcia din principala organizație pentru drepturile omului din Europa.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.