marți, noiembrie 28, 2023

Vot crucial! UE ar putea sancționa Turcia în cazurile deținuților politici

Uniunea Europeană ar putea să impună sancțiuni Turciei în cazurile detențiilor politice, conform Stockholm Center for Freedom.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) urmează să voteze un proiect de rezoluție prin care îndeamnă statele membre și observatoare, printre care și UE, să impună sancțiuni oficialilor turci responsabili de încarcerarea ilegală a deținuților politici.

Proiectul de rezoluție solicită angajamentul cu autoritățile turce la „cel mai înalt nivel” pentru a asigura eliberarea imediată a filantropului turc, Osman Kavala. În plus, solicită acțiuni urgente pentru a consolida statul de drept și protecția drepturilor omului în Turcia.

Cel mai important, documentul sugerează aplicarea „legislației Magnitsky” sau a altor mijloace legale pentru a impune sancțiuni specifice oficialilor turci.

Rezoluția APCE vine după o hotărâre CEDO, care ar putea afecta mii de prizonieri politici din Turcia.

Curtea a hotărât că Turcia a încălcat drepturile unui fost profesor condamnat pentru terorism din cauza presupusei utilizări a unei aplicații mobile, a contului său bancar și a apartenenței la sindicat, concluzionand că condamnarea sa a încălcat mai multe principii legale consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Turcia refuză să respecte decizia CEDO

Curtea Supremă de Apel a Turciei a menținut luna trecută condamnarea lui Kavala și închisoarea pe viață, sub acuzația de încercare de a răsturna guvernul premierului de atunci, Recep Tayyip Erdogan, în timpul protestelor de amploare din 2013.

Kavala, în vârstă de 66 de ani, s-a confruntat cu acuzații alternative, care au variat de la spionaj și finanțare proteste în 2013 până la participarea la o lovitură de stat eșuată împotriva lui Erdogan în 2016.Filantropul a fost arestat în octombrie 2017 și condamnat pe viață în 2022 pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul lui Erdogan.

Refuzul Turciei de a respecta hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a elibera imediat Kavala a afectat relațiile Ankarei cu aliații occidentali.

Consiliul Europei a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Turciei în privința tratamentului acordat lui Kavala, care ar putea duce la expulzarea Turcia din principala organizație pentru drepturile omului din Europa.

Ritualul Călușului dansat de tineri din Kenya pe scena IFLC 2023, din București

Festivalul, prezentat de îndrăgita actriță Tily Niculae, va începe joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 18.30, la Lumina Sport Arena, fiind organizat de Lumina Instituții de Învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dialog și Valori Universale.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Opera Națională: Peste 200 de elevi și profesori premiați la „Gala Lumina”

Sute de părinți, profesori și invitați au aplaudat performanțele elevilor din Școlile Lumina, care au obținut performanțe remarcabile la olimpiade naționale și internaționale, la competiții sportive, culturale și în campionate naționale.

Furtuna în Marea Neagră. Turcia caută 11 membri ai unei nave

Kafkametler s-a scufundat cu 12 membri ai echipajului la bord, după ce a lovit, duminică, un dig, în timp ce încerca să se adăpostească de vânturile și valuri violente la aproximativ 200 de kilometri (120 de mile) est de Istanbul.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.