miercuri, iulie 17, 2024

Vot crucial! UE ar putea sancționa Turcia în cazurile deținuților politici

Uniunea Europeană ar putea să impună sancțiuni Turciei în cazurile detențiilor politice, conform Stockholm Center for Freedom.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) urmează să voteze un proiect de rezoluție prin care îndeamnă statele membre și observatoare, printre care și UE, să impună sancțiuni oficialilor turci responsabili de încarcerarea ilegală a deținuților politici.

Proiectul de rezoluție solicită angajamentul cu autoritățile turce la „cel mai înalt nivel” pentru a asigura eliberarea imediată a filantropului turc, Osman Kavala. În plus, solicită acțiuni urgente pentru a consolida statul de drept și protecția drepturilor omului în Turcia.

Cel mai important, documentul sugerează aplicarea „legislației Magnitsky” sau a altor mijloace legale pentru a impune sancțiuni specifice oficialilor turci.

Rezoluția APCE vine după o hotărâre CEDO, care ar putea afecta mii de prizonieri politici din Turcia.

Curtea a hotărât că Turcia a încălcat drepturile unui fost profesor condamnat pentru terorism din cauza presupusei utilizări a unei aplicații mobile, a contului său bancar și a apartenenței la sindicat, concluzionand că condamnarea sa a încălcat mai multe principii legale consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Turcia refuză să respecte decizia CEDO

Curtea Supremă de Apel a Turciei a menținut luna trecută condamnarea lui Kavala și închisoarea pe viață, sub acuzația de încercare de a răsturna guvernul premierului de atunci, Recep Tayyip Erdogan, în timpul protestelor de amploare din 2013.

Kavala, în vârstă de 66 de ani, s-a confruntat cu acuzații alternative, care au variat de la spionaj și finanțare proteste în 2013 până la participarea la o lovitură de stat eșuată împotriva lui Erdogan în 2016.Filantropul a fost arestat în octombrie 2017 și condamnat pe viață în 2022 pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul lui Erdogan.

Refuzul Turciei de a respecta hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a elibera imediat Kavala a afectat relațiile Ankarei cu aliații occidentali.

Consiliul Europei a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Turciei în privința tratamentului acordat lui Kavala, care ar putea duce la expulzarea Turcia din principala organizație pentru drepturile omului din Europa.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.