sâmbătă, mai 25, 2024

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Decizia CEDO față de cazul unui profesor turc condamnat pentru terorism de către autoritățile turce, pot duce la o reformă legală în Turcia.

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Această decizie CEDO ar putea avea implicații de amploare pentru mii de persoane care se confruntă cu acuzații similare în Turcia.

Turcia se confruntă acum cu o enigmă legală. Hotărârea impune ca hotărârea să fie pusă în aplicare nu doar pentru profesor, ci pentru toți cei aflați într-o situație similară, ca acțiune cunoscută sub numele de efectul obiectiv al hotărârii. 

Avocata Hatice Yildiz a explicat, miercuri, consecințele verdictului CEDO asupra justiției din Turcia și a miilor cazuri similare.

Aceasta subliniază că este necesară includerea acestei decizii în dosarele aflate în derulare, iar pentru cei care au primit o decizie definitivă, trebuie să depună o cerere de rejudecare la instanța care a luat decizia. 

Decizia CEDO în cauză va avea, de asemenea, impact asupra cauzelor administrative. Instanțele nu au nicio șansă să spună „Nu am văzut, nu am auzit”, deoarece Turcia s-a angajat să respecte această decizie. 

„Problemă sistematică în Turcia”

De asemenea, unul dintre cei doi avocați care reprezintă profesorului a făcut declarații după verdictul CEDO.

„O decizie importantă pentru că Turcia a fost condamnată nu doar în cazul profesorului Yüksel Yalçınkaya, ci pentru că arată este o problemă sistematică în Turcia. CEDO a spus, de fapt, că justiția turcă nu funcționează corect în acest moment. Acest caz este de cea mai mare importanță”, a declarat Johan Heymans, unul dintre cei doi avocați care o reprezintă pe Yalçınkaya.

Turcia critică decizia CEDO

Criticând hotărârea instanței, Ministrul turc al Justiției, Yılmaz Tunç afirmă că decizia inacceptabilă.

„Este inacceptabil ca CEDO să-și depășească competența și să emită o hotărâre de încălcare prin examinarea probelor într-un caz în care autoritățile noastre judiciare de la toate nivelurile au considerat probele suficiente”, afirmă ministrul pe platforma X.

Decizie semnificativă

Emre Turkut, expert în dreptul internațional al drepturilor omului, a declarat că hotărârile CEDO ar putea avea ramificații largi.

„Decizia este, fără îndoială, una dintre cele mai semnificative decizii cu privire la practicile de stare de urgență după lovitura de stat din 2016. Aceasta este prima hotărâre în care CEDO a constatat o încălcare a articolului 7. Utilizarea ByLock ca dovadă a apartenenței la o organizație teroristă este o problemă sistematică”, afirmă specialistul, conform Balkan Insight.

Ce s-a întâmplat?

Profesorul Yüksel Yalçınkaya a fost condamnat pentru apartenența la o organizație teroristă și condamnat la șase ani și trei luni de închisoare în 2017 de către o înaltă instanță penală din cauza legăturilor sale cu Mișcarea Gülen. 

Instanța și-a bazat hotărârile pe presupusa utilizare a aplicației ByLock, apartenența la un sindicat și a unei asociație afiliată cu Mișcării Gülen și care deține un cont la Bank Asya. 

Sentința lui Yalçınkaya a fost menținută de Curtea Supremă de Apel în octombrie 2018.De asemenea, Curtea Constituțională a Turciei a respins ca inadmisibilă o cerere depusă de Yalçınkaya.

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a trei articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park.