vineri, decembrie 1, 2023

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Decizia CEDO față de cazul unui profesor turc condamnat pentru terorism de către autoritățile turce, pot duce la o reformă legală în Turcia.

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Această decizie CEDO ar putea avea implicații de amploare pentru mii de persoane care se confruntă cu acuzații similare în Turcia.

Turcia se confruntă acum cu o enigmă legală. Hotărârea impune ca hotărârea să fie pusă în aplicare nu doar pentru profesor, ci pentru toți cei aflați într-o situație similară, ca acțiune cunoscută sub numele de efectul obiectiv al hotărârii. 

Avocata Hatice Yildiz a explicat, miercuri, consecințele verdictului CEDO asupra justiției din Turcia și a miilor cazuri similare.

Aceasta subliniază că este necesară includerea acestei decizii în dosarele aflate în derulare, iar pentru cei care au primit o decizie definitivă, trebuie să depună o cerere de rejudecare la instanța care a luat decizia. 

Decizia CEDO în cauză va avea, de asemenea, impact asupra cauzelor administrative. Instanțele nu au nicio șansă să spună „Nu am văzut, nu am auzit”, deoarece Turcia s-a angajat să respecte această decizie. 

„Problemă sistematică în Turcia”

De asemenea, unul dintre cei doi avocați care reprezintă profesorului a făcut declarații după verdictul CEDO.

„O decizie importantă pentru că Turcia a fost condamnată nu doar în cazul profesorului Yüksel Yalçınkaya, ci pentru că arată este o problemă sistematică în Turcia. CEDO a spus, de fapt, că justiția turcă nu funcționează corect în acest moment. Acest caz este de cea mai mare importanță”, a declarat Johan Heymans, unul dintre cei doi avocați care o reprezintă pe Yalçınkaya.

Turcia critică decizia CEDO

Criticând hotărârea instanței, Ministrul turc al Justiției, Yılmaz Tunç afirmă că decizia inacceptabilă.

„Este inacceptabil ca CEDO să-și depășească competența și să emită o hotărâre de încălcare prin examinarea probelor într-un caz în care autoritățile noastre judiciare de la toate nivelurile au considerat probele suficiente”, afirmă ministrul pe platforma X.

Decizie semnificativă

Emre Turkut, expert în dreptul internațional al drepturilor omului, a declarat că hotărârile CEDO ar putea avea ramificații largi.

„Decizia este, fără îndoială, una dintre cele mai semnificative decizii cu privire la practicile de stare de urgență după lovitura de stat din 2016. Aceasta este prima hotărâre în care CEDO a constatat o încălcare a articolului 7. Utilizarea ByLock ca dovadă a apartenenței la o organizație teroristă este o problemă sistematică”, afirmă specialistul, conform Balkan Insight.

Ce s-a întâmplat?

Profesorul Yüksel Yalçınkaya a fost condamnat pentru apartenența la o organizație teroristă și condamnat la șase ani și trei luni de închisoare în 2017 de către o înaltă instanță penală din cauza legăturilor sale cu Mișcarea Gülen. 

Instanța și-a bazat hotărârile pe presupusa utilizare a aplicației ByLock, apartenența la un sindicat și a unei asociație afiliată cu Mișcării Gülen și care deține un cont la Bank Asya. 

Sentința lui Yalçınkaya a fost menținută de Curtea Supremă de Apel în octombrie 2018.De asemenea, Curtea Constituțională a Turciei a respins ca inadmisibilă o cerere depusă de Yalçınkaya.

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a trei articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.