miercuri, februarie 28, 2024

Fără precedent! CEDO examinează cazul unui profesor, victimă a epurarilor guvernului lui Erdogan 

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) s-a reunit pentru a examina cazul unui fost profesor din Turcia, iar verdictul poate schimba viața a mii de persoane, conform  Stockholm Center for Freedom.

Dacă instanța decide că a existat o încălcare a drepturilor în cazul fostului profesor Yüksel Yalçınkaya, soarta miilor de persoane care au fost condamnate sau sunt judecate pentru acuzații de terorism din cauza legăturilor lor cu Mișcarea Gülen se poate schimba.

Yalçınkaya a fost condamnat în 2017 pentru apartenență la o organizație teroristă și condamnat la șase ani și trei luni de închisoare de către Înalta Instanța Penală, din provincia centrală Kayseri. 

Instanța l-a condamnat pentru presupusa utilizare a aplicației ByLock, apartenența la un sindicat și o asociație afiliată Mișcării Gülen și pentru deținerea unui cont la Bank Asya. Sentința lui Yalçınkaya a fost menținută de Curtea Supremă de Apel, în octombrie 2018.

De asemenea, Curtea Constituțională a Turciei a respins ca inadmisibilă o cerere depusă de Yalçınkaya.

Zeci de activiști au urmărit procesul

Zeci de activiști turci pentru drepturile omului, precum și victime ale epurării de după lovitură de stat, care trăiesc în prezent în exil în Europa, au călătorit la Strasbourg pentru a urmării procesul.

Peste 130.000 de funcționari publici au fost înlăturați din locurile lor de muncă într-o epurare masivă lansată de guvernul turc în urma tentativei de lovitură de stat din 2016, pe motiv că aveau legături cu organizații teroriste.

CEDO: Folosirea aplicației nu este o infracțiune

CEDO a considerat deja că utilizarea ByLock nu constituie o infracțiune și nu constituie dovezi suficiente pentru o arestare, în urma hotărârii, din ​​iulie 2021 în cazul fostului ofițer de poliție, Tekin Akgün.

Cu toate acestea, în ciuda deciziei CEDO, detențiile și arestările bazate pe utilizarea ByLock continuă fără încetare în Turcia.

Potrivit avocaților lui Yalçınkaya, MIT a colectat informații despre utilizatorii ByLock în mod ilegal, fără o decizie judecătorească, iar clientul lor a folosit aplicația pentru o perioadă scurtă de timp în 2015.

Hotărârea, care se așteaptă să fie anunțată de instanță în cursul acestui an, va avea probabil un impact asupra condamnării sau judecării a mii de persoane care se confruntă cu acuzații de terorism din cauza legăturilor lor cu Mișcarea Gülen.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.