miercuri, iulie 17, 2024

Fără precedent! CEDO examinează cazul unui profesor, victimă a epurarilor guvernului lui Erdogan 

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) s-a reunit pentru a examina cazul unui fost profesor din Turcia, iar verdictul poate schimba viața a mii de persoane, conform  Stockholm Center for Freedom.

Dacă instanța decide că a existat o încălcare a drepturilor în cazul fostului profesor Yüksel Yalçınkaya, soarta miilor de persoane care au fost condamnate sau sunt judecate pentru acuzații de terorism din cauza legăturilor lor cu Mișcarea Gülen se poate schimba.

Yalçınkaya a fost condamnat în 2017 pentru apartenență la o organizație teroristă și condamnat la șase ani și trei luni de închisoare de către Înalta Instanța Penală, din provincia centrală Kayseri. 

Instanța l-a condamnat pentru presupusa utilizare a aplicației ByLock, apartenența la un sindicat și o asociație afiliată Mișcării Gülen și pentru deținerea unui cont la Bank Asya. Sentința lui Yalçınkaya a fost menținută de Curtea Supremă de Apel, în octombrie 2018.

De asemenea, Curtea Constituțională a Turciei a respins ca inadmisibilă o cerere depusă de Yalçınkaya.

Zeci de activiști au urmărit procesul

Zeci de activiști turci pentru drepturile omului, precum și victime ale epurării de după lovitură de stat, care trăiesc în prezent în exil în Europa, au călătorit la Strasbourg pentru a urmării procesul.

Peste 130.000 de funcționari publici au fost înlăturați din locurile lor de muncă într-o epurare masivă lansată de guvernul turc în urma tentativei de lovitură de stat din 2016, pe motiv că aveau legături cu organizații teroriste.

CEDO: Folosirea aplicației nu este o infracțiune

CEDO a considerat deja că utilizarea ByLock nu constituie o infracțiune și nu constituie dovezi suficiente pentru o arestare, în urma hotărârii, din ​​iulie 2021 în cazul fostului ofițer de poliție, Tekin Akgün.

Cu toate acestea, în ciuda deciziei CEDO, detențiile și arestările bazate pe utilizarea ByLock continuă fără încetare în Turcia.

Potrivit avocaților lui Yalçınkaya, MIT a colectat informații despre utilizatorii ByLock în mod ilegal, fără o decizie judecătorească, iar clientul lor a folosit aplicația pentru o perioadă scurtă de timp în 2015.

Hotărârea, care se așteaptă să fie anunțată de instanță în cursul acestui an, va avea probabil un impact asupra condamnării sau judecării a mii de persoane care se confruntă cu acuzații de terorism din cauza legăturilor lor cu Mișcarea Gülen.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.