vineri, noiembrie 24, 2023

Cazul care a înfuriat Turcia! Bebeluș rămas fără părinți, după ce au fost închiși după gratii

Un bebeluș de trei luni a rămas în grija rudelor, după ce ambii părinți au fost închiși după gratii pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen, conform Turkish Minutes.

Un videoclip în care părinții își lua rămas bun de la copil a stârnit indignare printre utilizatorii rețelelor de socializare, care au cerut autorităților turce să reunească copilul cu mama.

Tuksak Bebekler, un cont de socializare dedicat bebelușilor care își însoțesc mamele în închisoare, a declarat că este scandalos ca un copil care alăptează să fie separat de mama lui.

O mama pusă după gratii aproape în fiecare zi

Ömer Faruk Gergerlioğlu, un parlamentar al Partidului Stânga Verde (YSP) pro-kurd și un activist proeminent pentru drepturile omului, a declarat că aproape în fiecare zi o femeie însărcinată sau o mamă cu un copil intră în închisoare.

Parlamentarul a cerut autorităților să-l elibereze pe Sümeyye Tercanoğlu.

Ce s-a întâmplat?

Sümeyye și Zarif Tercanoğlu au fost arestați de autoritățile turce în timp ce se îndreptau spre Grecia, încercând să scape de închisoare. Bebelușul lor de 3 luni, care îi însoțea în călătorie, a fost predat unei mătuși.

Tânăra, în vârstă de 26 de ani, o casnică, a fost condamnată la șase ani și trei luni de închisoare, în timp ce soțul ei a fost condamnat la șapte ani și șase luni. Zarif Tercanoğlu a lucrat într-o școală acum închisă, afiliată Mișcării Gülen.

Deținuți în ciuda deciziei CEDO

Aceștia au fost acuzați că au folosit ByLock, o aplicație pentru smartphone odată disponibilă pe scară largă online și considerată de guvern un instrument de comunicare secretă între susținătorii Mișcării Gulen.

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, pe 26 septembrie, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Această decizie CEDO ar putea avea implicații de amploare pentru mii de persoane care se confruntă cu acuzații similare în Turcia.

Turcia se confruntă acum cu o enigmă legală. Hotărârea impune ca hotărârea să fie pusă în aplicare nu doar pentru profesor, ci pentru toți cei aflați într-o situație similară, ca acțiune cunoscută sub numele de efectul obiectiv al hotărârii. 

Meci de fotbal Germania-Turcia: Faimosul fotbalist turc va juca contra Turciei

İlkay Gündoğan va fi căpitanul echipei naționale de fotbal germane în timpul meciului amical de sâmbătă cu Turcia de la Berlin.

O turcoaică a câștigat premiul supranumit „Nobel al gastronomiei”

„Este o expresie a devotamentului meu din toată inima față de profesia mea de peste 20 de ani. Primirea acestui premiu este de mare importanță nu numai pentru mine ca bucătar, ci și pentru țara mea, ca turcoaică pe calea deschisă de Atatürk la aniversarea a 100 de ani a Republicii noastre.”, spune Demir.

Ritualul Călușului dansat de tineri din Kenya pe scena IFLC 2023, din București

Festivalul, prezentat de îndrăgita actriță Tily Niculae, va începe joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 18.30, la Lumina Sport Arena, fiind organizat de Lumina Instituții de Învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dialog și Valori Universale.

Pacienții cu cancer din Gaza ajung în Turcia pentru tratament

Ministrul al Sănătății din Turcia, Fahrettin Koca, a declarat că 27 de pacienți au fost transportați cu avionul în Turcia din Egipt, împreună cu 13 însoțitori. Acesta a adăugat că bolnavii de cancer au reușit să treacă din Gaza în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah.

Furtuna în Marea Neagră. Turcia caută 11 membri ai unei nave

Kafkametler s-a scufundat cu 12 membri ai echipajului la bord, după ce a lovit, duminică, un dig, în timp ce încerca să se adăpostească de vânturile și valuri violente la aproximativ 200 de kilometri (120 de mile) est de Istanbul.

Opera Națională: Peste 200 de elevi și profesori premiați la „Gala Lumina”

Sute de părinți, profesori și invitați au aplaudat performanțele elevilor din Școlile Lumina, care au obținut performanțe remarcabile la olimpiade naționale și internaționale, la competiții sportive, culturale și în campionate naționale.