duminică, iunie 23, 2024

Cazul care a înfuriat Turcia! Bebeluș rămas fără părinți, după ce au fost închiși după gratii

Un bebeluș de trei luni a rămas în grija rudelor, după ce ambii părinți au fost închiși după gratii pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen, conform Turkish Minutes.

Un videoclip în care părinții își lua rămas bun de la copil a stârnit indignare printre utilizatorii rețelelor de socializare, care au cerut autorităților turce să reunească copilul cu mama.

Tuksak Bebekler, un cont de socializare dedicat bebelușilor care își însoțesc mamele în închisoare, a declarat că este scandalos ca un copil care alăptează să fie separat de mama lui.

O mama pusă după gratii aproape în fiecare zi

Ömer Faruk Gergerlioğlu, un parlamentar al Partidului Stânga Verde (YSP) pro-kurd și un activist proeminent pentru drepturile omului, a declarat că aproape în fiecare zi o femeie însărcinată sau o mamă cu un copil intră în închisoare.

Parlamentarul a cerut autorităților să-l elibereze pe Sümeyye Tercanoğlu.

Ce s-a întâmplat?

Sümeyye și Zarif Tercanoğlu au fost arestați de autoritățile turce în timp ce se îndreptau spre Grecia, încercând să scape de închisoare. Bebelușul lor de 3 luni, care îi însoțea în călătorie, a fost predat unei mătuși.

Tânăra, în vârstă de 26 de ani, o casnică, a fost condamnată la șase ani și trei luni de închisoare, în timp ce soțul ei a fost condamnat la șapte ani și șase luni. Zarif Tercanoğlu a lucrat într-o școală acum închisă, afiliată Mișcării Gülen.

Deținuți în ciuda deciziei CEDO

Aceștia au fost acuzați că au folosit ByLock, o aplicație pentru smartphone odată disponibilă pe scară largă online și considerată de guvern un instrument de comunicare secretă între susținătorii Mișcării Gulen.

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, pe 26 septembrie, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Această decizie CEDO ar putea avea implicații de amploare pentru mii de persoane care se confruntă cu acuzații similare în Turcia.

Turcia se confruntă acum cu o enigmă legală. Hotărârea impune ca hotărârea să fie pusă în aplicare nu doar pentru profesor, ci pentru toți cei aflați într-o situație similară, ca acțiune cunoscută sub numele de efectul obiectiv al hotărârii. 

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.