vineri, aprilie 8, 2022

Turcia: Tatăl închis după grati nu îi poate dona un organ fiicei lui bolnave de sindromul Joulbert

O adolescentă, bolnavă de sindromul Joubert este în așteptarea unui donator de rinichi, dar și a tătălui ei, care este după grati pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen, a raportat boldmedya.com

Azra Nur Agir, în vârstă de 13 ani, suferă din naștere de sindromul Joubert, în prezent este în tratament pentru insuficiență renală.

„Fiica mea este legată de aparatele de dializă.Starea ei fizică cât și mentală s-a înrăutățit de când a intrat soțul meu în închisoare. Capacitatea de înțelegere, de gândire care evoluau, acum au dat înapoi. Toate acestea sunt declanșate de stres și supărare.”, a povestit mama fetei, Nevin Agir. 

Tatăl ei îi poate fii donatorul fetei, însă bărbatul este după grati 

Mama fetei a declarat că tânara are nevoie urgentă de un donator și face teste de compatibilitate. Tatăl ei dorește să-i doneze organul de care are nevoie, însă doctorul le-a spus că condițiile din închisoare nu sunt potrivite pentru acest fel de interveție. Doctorul le-a recomandat să găsească un organ de la o persoană aflată în moarte cerebrală. 

Starea tinerei bolnave de sindromul Joulbert s-a înrăutățit după ce tatăl ei a fost închis.

“ E imperios necesară eliberarea tatălui”. 
Faruk Gergerlioglu, deputatul HDP și membru al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, a solicitat, de asemenea, eliberarea lui Mevlüt Ağır.

” Copilul este bolnav din naștere cu retard mintal, paralizie. Are nevoie  de ajutor pentru salvarea lui. Are insuficiență renală cronică. Tatăl său este arestat de trei ani. Boala copilului s-a agravat,s-a ajuns la dializă. E imperios necesară eliberarea tatălui”, a scris Gergerlioglu pe contul său de Twitter.

 Azra și-a văzut tatăl în urmă cu două luni. Tatăl ei, Mevlut Agir a fost arestat pe 26 iulie 2016 și condamnat la 10 ani de închisoare, pentru că a fost profesor de geografie într-un centru de pregătire particular, considerat de statul turc ca fiind mebru al organizației teroriste. 

Boala fetei evoluează în timp și în ultima fază afectează rinichii. De 12 ani ea face dializa în Spitalul Facultății de Medice Gebeci ,singurul mod de a supraviețui când ai insuficiență renală.

551 mii de cetățeni turci au fost închiși după puciul eșuat din 2016, conform Ministrului de interne turc, Suleyman Soylu.  În prezent, 864 de copii sub 6 ani, alături de mamele lor, se află în penitenciarele turcești. 


Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.