vineri, septembrie 2, 2022

Solidaritatea ziariștilor exilați cu jurnaliștii condamnați 

Ziariștii exilați în Germania au organizat, sâmbătă, un protest împotriva regimului Erdogan la târgul de carte din Frankfurt. Aceștia au făcut apel internațional în numele jurnaliștilor ținuți în închisorile din Turcia, transmite boldmedya.com. 

Jurnaliștii din exil, țintele regimului Erdogan, s-au întâlnit în Germania la un protest organizat de Internațional Journalists.  Apelul lor s-a făcut auzit  în timpul  desfășurării celui mare Târg de carte din lume, cel de la Frankfurt.

”Practici ca în perioada lui Hitler”

Tuba Güven a citit o declarație de presă în numele tuturor jurnaliștilor din exil, subliniază că practicile regimului Erdogan asupra jurnaliștilor prizonieri în închisorile din Turcia se aseamănă cu cele din perioada lui Hitler.

Güven a subliniat că mii de cărți au fost arse, iar sute de jurnaliști și scriitori sunt în închisorile turcești.

Guvernul turc a concediat prin decrete de stat 10.000 de jurnaliști și a închis 159 de instituții mass-media printre care 34 de televiziune, 37 radiouri, 6 agenții de știri, 53 ziare și 29 de 
publicații. 

 În comunicatul de presă al Jurnaliștilor din Exil s-au făcut următoarele declarații: 

Astăzi participăm la unul dintre cele mai importante târguri de carte din lume. Venim dintr-o țară în care mii de cărți au fost arse.Ceea ce vă povestim în acest moment, v-ar putea aduce aminte de perioada lui Hitler. Toate acestea au loc,astăzi, în Turcia, în perioada în care suntem captivii Regimului Erdogan.

Erdogan a ordonat publicarea unei  liste cu mii de cărți, pe care le-a interzis peste noapte. Cei care dețineau aceste cărți acasă vor fi judecați drept teroriști. Oamenii au început să le arunce la gunoi, pe furișcărțile de acasă.

Amprentele găsite pe cărțile de la gunoi

Amprenta lui Arzu Akçakaya, profesoară de istorie, a fost identificată într-o carte găsită la gunoi.  Femeia a fost arestată și trimisă la închisoare împreună cu  fiiica sa, Damla care are 10 luni. 

Mii de persoane ca Arzu Akkaya au fost arestate ca fiind teroriști din cauza cărților pe care le-au citit.

Unele dintre cărțile vândute astăzi la târgul de carte sunt ale scriitorilor turci  încarcerați de ani de zile, precum Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak și mulți alți scriitori importanți.

Numărul de cărți distruse de stat în ultimii trei ani este exprimat în milioane. Ministerul Educației a anunțat că 301.000 de cărți au fost distruse.

Oamenii acum aruncă la gunoi cărțile interzise doar după ce și-au îndepărtat amprentele sau pur și simplu, le ard.

Turcia se află pe locul întâi cu cel mai mare număr de jurnaliști și editori după gratii.

Pedeapsa cu închisoare pe viață

„Noi suntem Jurnaliști din Exil care au reușit să găsească o barcă de refugiați și să scape de regimul lui Edogan. Însă peste 200 de colegi jurnaliști și scriitori sunt acolo,  în închisoare.”, se arată în comunicat.

 Unii au fost condamnați la 6 sau 10 ani de închisoare, alții chiar la închisoare pe viață.

„Aici, de la Târgul de carte din Frankfurt, vrem  să strigăm că inimile noastre sunt alături de ei. Noi nu v-am uitat. Turcia a devenit o țară care produce război. Noi avem nevoie de voi. Ne este  foarte dor de voi. Facem apel la toți oamenii liberi din lume să fie solidari cu jurnaliștii și scriitorii captivi din Turcia. „, a declarat Jurnaliștii din Exil, în încheiere.


Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Procurorul Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.