sâmbătă, septembrie 3, 2022

Sute de cetățeni turci au cerut azil în țările balcanice

Sute de cetățeni turci au solicitat azil în țările din Balcani după lovitura de stat de la eșuată din 2016, căutând protecție împotriva represiunii exercitate de  guvernul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, conform balkaninsight.com

Oficiul European de Asistență pentru Azil a raportat că în 2018 aproximativ 24 500 de  cetățenilor turci au depus solicitări de azil în Uninea Europeană, cu o creștere de 48% față de anul precedent.

Mai mult, 7.918 turci au fost înregistrați ca traversând ilegal pe uscat sau pe mare în Europa, prin ruta Mediteranei de Est, utilizată de migranți și refugiați din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. 

Cei mai mulți turci caută azil în Grecia și Germania

În 2018, turcii au depus preponderent cererile în Germania și Grecia, 10.160 de cetățeni, respectiv 4.820 au cerut azil. 

Numai în primele două luni ale acestui an, un număr de 996 de turci au trecut pe teritoriul grec, a declarat FRONTEX, agenția care gestionează protecția frontierelor europene.

Azilul , ca protecție împotriva guvernului turc

De la lovitură de stat eșuată din 15 iulie 2016, guvernul turc a început o campanie de represiunii asupra adepților Guleniști. Aproximativ 150.000 de funcționari publici, soldați, ofițeri de poliție, profesori, judecători și medici , cadre universitare academice , au fost concediați sau suspendați din locurile de muncă din sectorul public pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen, în timp ce peste 70.000 de persoane au fost închise.VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Procurorul Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.