vineri, aprilie 26, 2024

Românca Emilia Moroşan, obţine la Huston un  remarcabil rezultat ştiinţific

O cercetătoare româncă a obținut un nou aliaj metalic superdur, de patru ori mai rezistent decât titanul.

Un metal super-dur a fost creat în laborator de o echipa de cercetători americani condusă de românca Emilia Moroșan de la Universitatea Rice, Huston, prin topirea împreună a titanului și a aurului, obținându-se astfel cel mai dur aliaj cunoscut care se dovedește compatibil cu țesuturile vii, informează bbc.com citând un studiu publicat în revista ‘Science Advances’.

Materialulul nou creat este de patru ori mai rezistent decât titanul pur și are aplicații medicale, prelungind durata de viață a implanturilor, spun membri echipei de cercetători. În momentul de față, implanturile de genunchi și de șold convenționale trebuie să fie înlocuite din cauza uzurii după aproximativ 10 de ani. Prof. Emilia Moroșan, de la Universitatea Rice, a declarat că echipa sa a făcut descoperirea în timp ce studia magneți neconvenționali realizați din titan și aur.

Noile materiale trebuie să fie transformate în pulberi pentru a verifica puritatea lor, dar noul aliaj obținut — beta-Ti3Au — a fost prea dur pentru a fi măcinat într-un mojar acoperit cu diamante.

Materialul „a arătat cea mai mare duritate dintre toate aliajele Ti-Au [titan-aur] și compușii lor, dar și comparativ cu multe alte aliaje din inginerie”, a spus Emilia Moroșan.

Ea a declarat că duritatea aliajului, împreună cu marea sa biocompatibilitate, face din el un „compus din generația următoare extinzând în mod substanțial durata de viață a implanturilor dentare și a protezelor articulare”.

Acesta poate avea, de asemenea, aplicații în industria de foraj, în cea a materialelor sportive și în multe alte domenii potențiale, a adăugat Emilia Moroșan.

Aliajul din aur-titan este un compus cu un aranjament particular al atomilor atunci când metalele sunt combinate la temperaturi ridicate, se menționează în studiu.

Titanul este unul dintre puținele metale în jurul cărora oasele umane sunt capabile să crească ferm, această proprietate permițându-i să fie utilizat pe scară largă în medicină și stomatologie, mai notează bbc.com. Emilia Moroșan s-a născut în 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și a obținut titlul de doctor în 2005 la Universitatea din Iowa. După ce a lucrat o perioadă de timp la Universitatea Princeton, a devenit profesor-asistent de fizică, astronomie și chimie la Rice University (Houston, Texas).

În anul 2010 cercetătoarea româncă a fost premiată de președintele american Barack Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE). Rice, Agerpres.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.