miercuri, aprilie 24, 2024

Proteste şi contestări în universităţi franceze. Examene anulate. Manifestări împotriva unei reforme.

Sute de studenţi nu au putut susţine examenele după ce mai multe universităţi au fost blocate de protestatari care contestă reforma sistemului de admitere în învăţământul superior, una dintre universităţi fiind chiar evacuată de către forţele de ordine.

Sunt studenţi care pur şi simplu blochează accesul altora la sălile de examen şi se pare că „moda” s-a extins.

foto 2 universite lumiere
300 de manifestanţi au format un lanţ uman pentru a împiedica accesul în cele două campusuri ale universităţii Lumiere 2 Lyon

La Lyon, circa 800 de studenţi ai universităţii Lumière-Lyon 2 şi-au văzut examenele anulate, după ce circa 300 de manifestanţi au format un lanţ uman pentru a împiedica accesul în cele două campusuri ale universităţii.

La fel s-a întâmplat şi la Marseille, (Universitatea Canebière) unde circa 700 de studenţi au fost împiedicaţi într-un mod similar să susţină examenele pentru discipline ştiinţifice la Universitatea Aix-Marseille, iar forţele de ordine au intervenit împotriva unui grup de 60-80 de tineri care blocau intrarea în Facultatea de Drept şi Economie, unde fuseseră mutate examenele care din cauza protestelor nu se putea desfăşura în alte facultăţi.

Un protest a avut loc şi la Paris la Universitatea Paris 8-Saint-Denis, a cărei activitate este serios perturbată de mai mult de o lună. Cu zece minute înaintea începerii unui examen, profesorii au anunţat anularea acestuia şi înlocuirea probei cu ‘teme pentru acasă’.

Protestele sunt motivate de împotrivirea faţă de reforma din educaţie care priveşte mai ales admiterea în învăţământul superior. Fără îndoială că amintirea mişcărilor studenţeşti din 1968 sunt parte din inspiraţia celor care sunt acum în stradă.
Protestele sunt motivate de împotrivirea faţă de reforma din educaţie care priveşte mai ales admiterea în învăţământul superior. Fără îndoială că amintirea mişcărilor studenţeşti din 1968 sunt parte din inspiraţia celor care sunt acum în stradă.

Alte examene au fost anulate şi săptămâna trecută la Universitatea Arcueil, în regiunea pariziană, unde fuseseră transferate examene care ar fi trebuit să se desfăşoare la universităţi din oraşele Nanterre şi Grenoble.

De asemenea, Universitatea Rennes 2, din vestul Franţei, a fost evacuată de forţele de ordine ”în calm şi fără incidente”.

Mai multe universităţi din Franţa sunt blocate de câteva săptămâni de tineri care protestează împotriva reformei sistemului de admitere în învăţământul superior. La ora actuală, în Franţa oricine a obţinut diploma de bacalaureat primeşte automat dreptul de a fi admis la facultate, teoretic pentru specializarea pe care o doreşte, contra unor taxe de numai câteva sute de euro pe an. Dar acest sistem este considerat de autorităţi o cauză a saturării universităţilor, mai ales în condiţiile în care procentul elevilor care au trecut bacalaureatul a ajuns la 80%.

La Nanterre, examene amânate sub presiunea celor care blochează accesul.
La Nanterre, examene amânate sub presiunea celor care blochează accesul.

În faţa tensiunilor crescânde , Universitatea Nanterre (în apropierea Parisului ) a anunţat reportarea examenelor parţiale  care fuseseră deja programate laMaison des examens d’Arcueil (Val-de-Marne), condamnând în acelaşi timp acţiunea celor ce blochează accesul.

https://www.ouest-france.fr/education/universites/universite-de-grenoble-annulation-des-partiels-pour-plus-de-400-etudiants-5749867

http://www.charentelibre.fr/2018/05/11/universites-des-examens-annules-a-arcueil-sous-la-pression-des-bloqueurs,3251616.php

https://france3-regions.francetvinfo.fr/auvergne-rhone-alpes/rhone/lyon/universite-lyon2-examens-sont-annules-1474753.html

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.