sâmbătă, aprilie 20, 2024

Regizorul de teatru Tompa Gábor devine preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa

Regizorul de teatru Tompa Gábor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a fost ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, în urma Adunării Generale care a avut loc recent la Teatrul Vígszínház din Budapesta.

Tompa Gábor a declarat că, în calitate de preşedinte al celei mai prestigioase organizaţii teatrale din Europa, îşi propune „să construiască punţi între vechile şi noile valori” şi consolidarea renumelui organizaţiei. Pe lângă acestea, el intenţionează să reia festivalul anual organizat de către Uniunea Teatrelor din Europa, ultima ediţie fiind organizată, în 2008, de către Teatrul Bulandra, în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj. De asemenea, pentru Tompa Gábor o importanţă deosebită o au şi academiile de vară, schimburile culturale şi permanenta colaborare dintre teatrele membre.

foto 2
Tompa Gábor îl succede pe regizorul Michal Dočekal din Cehia, fost director al Teatrului Naţional din Praga.

Înfiinţată în anul 1990 de către Jack Lang, ministrul Culturii din Franţa de la acea vreme, şi de cunoscutul regizor Giorgio Strehler, directorul Teatrului Piccolo din Milano, Uniunea Teatrelor din Europa pune accent pe diversitatea culturală şi lingvistică şi iniţiază forme durabile de colaborare internaţională.

Până acum, preşedinţi ai Uniunii au mai fost: regizorul Gábor Zsámbéki, care a condus organizaţia după moartea lui Giorgio Strehler, între anii 1998-2004; regizorul Alexandru Darie (directorul Teatrului Bulandra); regizorul Ilan Ronen (fost director al Teatrului Habima din Israel).

foto 3 Jack lang
Jack Lang, unul dintre fondatorii Uniunii teatrelor din Europa, de pe vremea în care era Ministrul Culturii din Franţa.

În prezent, Uniunea Teatrelor din Europa are peste 40 de membrii, principalul său scop fiind colaborarea inovatoare şi schimburile internaţionale.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.