17.9 C
București
marți, septembrie 29, 2020

GAZPROM: SPRE O ÎNŢELEGERE CU UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europeană şi Gazprom vor anunţa în scurt timp că au pus capăt unei dispute care durează de şapte ani pe tema concurenţei, după ce grupul rus a acceptat să modifice formula de calcul a preţurilor şi să permită rivalilor să câştige teren pe pieţele din Europa de Est

Această înţelegere va permite Gazprom să evite amenzi de până la 10% din cifra sa globală de afaceri.

Gazprom, companie care asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, s-a oferit să lege preţurile pe care le percepe de o serie de indicatori de referinţă, precum preţul la hub-urile de gaze din Europa Occidentală sau preţurile la graniţele Franţei, Germaniei şi Italiei, dar şi să permită revizuirea preţurilor odată la doi ani. De asemenea, Gazprom a promis că va elimina din contractele sale toate restricţiile care împiedică clienţii săi să revândă gazele naturale pe care le-au cumpărat de la companie şi, de asemenea, să permită operatorului reţelei de gazoducte din Bulgaria să se ocupe de livrările de gaze spre Grecia.Aceste concesii ar urma să fie valide pentru opt ani. Uniunea Europeană nu va impune penalităţi Gazprom, însă dacă grupul rus nu respectă termenii înţelegerii, UE poate impune amenzi.

Criticii sunt de părere că decizia comisarului european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager de a ajunge la o înţelegere cu Gazprom fără ca firma rusă să recunoască comiterea unor ilegalităţi contrastează cu amenzile semnificative impuse de UE unor mari companii americane precum Google şi Qualcomm pentru practicile lor anti-concurenţiale.

comisarului european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager
comisarului european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager 

Organismele europene din domeniul concurenţei susţin că un acord cu Gazprom ar putea ajuta blocul comunitar să pună capăt disputelor pe tema livrărilor de gaze spre şi prin Ucraina. De asemenea, o înţelegere ar putea ajuta la liberalizarea pieţei de gaze naturale din Europa de Sud-Est, de exemplu prin permiterea livrărilor în sistem reverse flow şi oferirea accesului rivalilor la reţeaua de gazoducte.

Reamintim că Comisia Europeană a început o anchetă împotriva Gazprom. Compania este suspectată de încălcarea legii antitrust în Europa Centrală şi de Est. În comunicatul Comisiei Europene se menţionează că sunt anchetate trei cazuri de încălcare a normelor de concurenţă.

Gazprom a intrat în colimatorul organismelor europene din domeniul concurenţei în anul 2011, după ce acestea din urmă au efectuat percheziţii la aproximativ 20 de birouri ale clienţilor Gazprom din Europa Centrală şi de Est, confiscând peste 150.000 de documente

 

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Agentul turc susține că a fost pus de Turcia să asasineze un politician kurd din Austria

Un argent turc care care lucrează pentru serviciul național de informații turc MİT s-a autodenunțat la autoritățile austriece că i s-a ordonat, în august, să o asasineze pe Berivan Aslan, un politician kurd-austriac și membru al Partidului Verde al Austriei, relatează Ahval News.

Constanța: PSD a pierdut după 20 de ani de conducere. Cine a câștigat primăria cu un avans de doar 4.000 de voturi

Vergil Chiţac este câştigător al Primăriei Constanţa cu doar 4.000 de voturi distanță de contracandidatul Stelian Ion de la USR PLUS, conform datelor provizorii transmise de BEC după numărarea a 94,48% din voturile.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Constanța: S-a dat startul la votul pentru alegerile locale. Cursa strânsă între Făgădău și Chițac

Duminică dimineață s-a dat startul la votul pentru alegerea primarului și a consilierului local din România.  În Constanța, 17...