luni, martie 8, 2021

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia, relatează Stockholmcf.org

Într-un interviu cu Bold Medya, İbrahim Karadağ, un profesor turc dintr-o școală turcească din Libia, a trebuit să fugă din țară în 2016 după ce guvernul turc a cerut extrădarea cetățenilor turci care aveau legături cu mișcarea Gülen și s-a mutat în patru țări diferite până când i s-a acordat  azil în Franţa.

Karadağ s-a mutat în Libia în 2012 pentru a lucra la o școală afiliată mișcării Gülen, un grup religios inspirat de clericul musulman Fethullah Gülen și pentru a-și continua studiile superioare. 

„M-am dus la Universitatea din Tripoli pentru a mă înscrie la un program de masterat, dar nu a mai rămas mult din universitate. Eram patru turci și am luat un taxi pentru a ajunge acolo, dar taximetristul ne-a jefuit. Ne-a luat banii și ne-a lăsat în necunoscut, la voia întâmplării. Ceilalți trei turci au plecat după o săptămână, dar eu am rămas. ”, a amintit bărbatul.

İbrahim Karadağ, în 2014, a ajutat la deschiderea primei școli turcești, Școala Internațională Ömer Muhtar, în Tripoli în 2012, unde a lucrat ca profesor.

“ Țara era încă în frământări, lucru dificil pentru el, dar a spus să perseverez. Cu toate acestea, la o săptămână după o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016 în Turcia, cinci profesori care lucrau la școala turcă au fost arestați de soldații libieni și extrădați în Turcia.”a povestit profesorul.

Tunisia i-a blocat intrarea la universitate

După ce s-a întâmplat cu colegii săi, Karadağ a decis să părăsească țara și a plecat spre Tunisia, despre care credea că este o destinație mai sigură.

La scurt timp,  profesorul a constatat că țara nu sigură, când a încercat să se înscrie la Universitatea Ez-Zitouna, iar consulatul Turciei din Tunis i-a blocat cererea de înscriere la orice  universitate din țară.

Astfel, Karadağ a început o afacere de vânzare de înghețată, dar a fost atacat de un grup de turci în timp ce lucra la stand. Mai mult, autoritățile tunisiene au spus că nu îi vor prelungi permisul de ședere și i-au spus să părăsească țara în trei luni.

Profesorul a fost reținut  în Mexic

Karadağ a decis să plece în Mexic prin Franța, dar autoritățile mexicane nu i-au permis să intre în țară. 

„Aveam o ștampilă roșie pe pașaport care indica faptul că nu mai pot intra din nou în Tunisia. Oficialii din Mexic au spus că consulatul turc nu mă recunoaște și au cerut extrădarea mea în Turcia. După lungi tratative, m-au băgat într-o celulă de închisoare. ” a povestit Karadağ.

Potrivit lui Karadağ, celula închisorii era murdară și a luat  o boală bacteriană care s-a răspândit în ochi și urechi, urmând să-și piardă treptat vederea.

Deținut în Paris

Karadağ a fost trimis înapoi în Turcia prin Paris și a cerut azil la aeroportul din Franța. El nu a putut să-și dovedească nevinovăția din Libia, așa că autoritățile franceze i-au respins azilul. Astfel, profesorul a fost dus la o închisoare din afara Parisului.

„Era o remorcă murdară, unde toaletele nu aveau uși. Am stat acolo aproape o lună în aceleași haine, deoarece mexicanii mi-au confiscat bunurile. Un doctor a venit să mă vadă și mi-a dat medicamente pentru ochi. ”, a explicat bărbatul.

Karadağ a susținut că încă nu poate deschide ochii, chiar dacă a folosit medicamentul. El a spus că un avocat l-a ajutat să citească documentele oficiale și să înțeleagă termenii francezi. Ulterior a fost trimis la o curte de apel, care i-a acordat azil.

După ce a obținut azil în Franța, Karadağ a fost supus unei operații care l-a ajutat să-și recapete vederea. A început să urmeze cursuri de franceză și s-a înscris la Departamentul de Limbă și Literatură Arabă pentru o diplomă de masterat la Universitatea din Paris-Sorbona. De asemenea, a început să lucreze ca profesor într-o școală privată.

Vești bune pentru comercianții din România! Cheltuielile din tranzacțiile cu Turcia sunt iar deductibile

România a rezolvat problema care afecta comerțul cu Turcia, modificând Codului Fiscal prin eliminarea anexei II a listei UE, care introducea o nouă categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului avocatnet.ro

Tragedie:O bătrână se luptă cu guvernul pentru propriul apartament:” Plătești 45.000 de lire sau ești evacuată din clădire”

O bătrână în vârstă de 81 de ani, din provincia vestică Izmir, se luptă cu guvernul turc pentru propriul apartament, relatează presa turcească.

Erdogan anunță relaxarea măsurilor anti COVID-19: “Începe o normalizare controlată”

Erdoğan a făcut declarații după o ședință de cabinet, afirmând că lista măsurilor va fi actualizată la fiecare două săptămâni, de la o provincie la alta.

Sinuciderile din Turcia au crescut cu 48% în timpul guvernării lui Erdogan

Un raport a dezvăluit că sinuciderile din Turcia au crescut cu 48 la sută de la venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de președintele turc, Recep Erdogan

SUA scrisoare către Erdogan pentru a opri încălcarea drepturilor omului

160 de membri ai Camerei Reprezentanților SUA au semnat o scrisoare bipartinică trimisă secretarului de stat, Antony Blinken, prin care cerea administrației președintelui Joe Biden să abordeze probleme „tulburătoare” ale drepturilor omului, în momentul prefigurării politicilor pentru relațiile cu Turcia, conform Reuters.

Povestea femeilor din taberele de reeducare din China: „Scopul lor este de a-i distruge pe toți”

Femeile din taberele de reeducare pentru uiguri din China au fost violate în mod sistematic, abuzate sexual și torturate, conform noilor relatări ale deținutelor, citează BBC.

Studiile din Turcia: Vaccinul Sinovac are o eficacitate de 83, 5 %

Cercetătorii turci au declarat, pe 3 martie, că vaccinul COVID-19 dezvoltat de Sinovac Biotech în China are o eficacitate de 83,5% pe baza rezultatelor finale ale studiilor de fază III, în scădere față de 91,25%, în decembrie

Nouă delicatesă din Turcia: “Toți care gustă, mai vor o porție”

Un restaurant din provincia Tokat, de la malul Mării Negre, servește un tip neobișnuit și nou de döner kebab, făcut cu somon