miercuri, noiembrie 18, 2020

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia, relatează Stockholmcf.org

Într-un interviu cu Bold Medya, İbrahim Karadağ, un profesor turc dintr-o școală turcească din Libia, a trebuit să fugă din țară în 2016 după ce guvernul turc a cerut extrădarea cetățenilor turci care aveau legături cu mișcarea Gülen și s-a mutat în patru țări diferite până când i s-a acordat  azil în Franţa.

Karadağ s-a mutat în Libia în 2012 pentru a lucra la o școală afiliată mișcării Gülen, un grup religios inspirat de clericul musulman Fethullah Gülen și pentru a-și continua studiile superioare. 

„M-am dus la Universitatea din Tripoli pentru a mă înscrie la un program de masterat, dar nu a mai rămas mult din universitate. Eram patru turci și am luat un taxi pentru a ajunge acolo, dar taximetristul ne-a jefuit. Ne-a luat banii și ne-a lăsat în necunoscut, la voia întâmplării. Ceilalți trei turci au plecat după o săptămână, dar eu am rămas. ”, a amintit bărbatul.

İbrahim Karadağ, în 2014, a ajutat la deschiderea primei școli turcești, Școala Internațională Ömer Muhtar, în Tripoli în 2012, unde a lucrat ca profesor.

“ Țara era încă în frământări, lucru dificil pentru el, dar a spus să perseverez. Cu toate acestea, la o săptămână după o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016 în Turcia, cinci profesori care lucrau la școala turcă au fost arestați de soldații libieni și extrădați în Turcia.”a povestit profesorul.

Tunisia i-a blocat intrarea la universitate

După ce s-a întâmplat cu colegii săi, Karadağ a decis să părăsească țara și a plecat spre Tunisia, despre care credea că este o destinație mai sigură.

La scurt timp,  profesorul a constatat că țara nu sigură, când a încercat să se înscrie la Universitatea Ez-Zitouna, iar consulatul Turciei din Tunis i-a blocat cererea de înscriere la orice  universitate din țară.

Astfel, Karadağ a început o afacere de vânzare de înghețată, dar a fost atacat de un grup de turci în timp ce lucra la stand. Mai mult, autoritățile tunisiene au spus că nu îi vor prelungi permisul de ședere și i-au spus să părăsească țara în trei luni.

Profesorul a fost reținut  în Mexic

Karadağ a decis să plece în Mexic prin Franța, dar autoritățile mexicane nu i-au permis să intre în țară. 

„Aveam o ștampilă roșie pe pașaport care indica faptul că nu mai pot intra din nou în Tunisia. Oficialii din Mexic au spus că consulatul turc nu mă recunoaște și au cerut extrădarea mea în Turcia. După lungi tratative, m-au băgat într-o celulă de închisoare. ” a povestit Karadağ.

Potrivit lui Karadağ, celula închisorii era murdară și a luat  o boală bacteriană care s-a răspândit în ochi și urechi, urmând să-și piardă treptat vederea.

Deținut în Paris

Karadağ a fost trimis înapoi în Turcia prin Paris și a cerut azil la aeroportul din Franța. El nu a putut să-și dovedească nevinovăția din Libia, așa că autoritățile franceze i-au respins azilul. Astfel, profesorul a fost dus la o închisoare din afara Parisului.

„Era o remorcă murdară, unde toaletele nu aveau uși. Am stat acolo aproape o lună în aceleași haine, deoarece mexicanii mi-au confiscat bunurile. Un doctor a venit să mă vadă și mi-a dat medicamente pentru ochi. ”, a explicat bărbatul.

Karadağ a susținut că încă nu poate deschide ochii, chiar dacă a folosit medicamentul. El a spus că un avocat l-a ajutat să citească documentele oficiale și să înțeleagă termenii francezi. Ulterior a fost trimis la o curte de apel, care i-a acordat azil.

După ce a obținut azil în Franța, Karadağ a fost supus unei operații care l-a ajutat să-și recapete vederea. A început să urmeze cursuri de franceză și s-a înscris la Departamentul de Limbă și Literatură Arabă pentru o diplomă de masterat la Universitatea din Paris-Sorbona. De asemenea, a început să lucreze ca profesor într-o școală privată.

Drame umane: Deținuții infectați cu COVID-19 în închisorile din Turcia: ”Am fost lăsați aici să murim”

Un deținut a trimis o scrisoare către oficialii turci și către presă, în care a descris condițiile în care trăiesc, raportând  tortura...

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

Primul ministru albanez a plantat copaci pentru Erdoğan

Premierul Edi Rama a plantat copaci în lacul Farka dın apropiere capitalei Tirana, ca parte a inițiativei Turciei de a planta 1.000...

Pacienți străini COVID-19 care călătoresc în Turcia în ambulanțe aeriene private pentru tratament

Turcia a acceptat pacienții COVID-19 din străinătate care călătoresc în ambulanțe aeriene private la un cost de aproximativ 20.000 de dolari

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Antalya a încheiat sezonul turistic cu 3,3 milioane de vizitatori străini

Majoritatea hotelurilor din Antalya, inima sectorului turistic turcesc ,și-au închis ușile până la următorul sezon de vacanță, care se așteaptă să înceapă...

Tineri soldați condamnați pe viață, achitați, după 4 ani. Cine plătește durerile bâlciului din Turcia?

Într-o dimineață din mijlocul verii a anului 2016, peste 400 de soldați turci au fost dezbrăcați, înfometați și chinuiți fizic și psihic, fotografiați într-un hambar de cai din Ankara.

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.