vineri, decembrie 9, 2022

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia, relatează Stockholmcf.org

Într-un interviu cu Bold Medya, İbrahim Karadağ, un profesor turc dintr-o școală turcească din Libia, a trebuit să fugă din țară în 2016 după ce guvernul turc a cerut extrădarea cetățenilor turci care aveau legături cu mișcarea Gülen și s-a mutat în patru țări diferite până când i s-a acordat  azil în Franţa.

Karadağ s-a mutat în Libia în 2012 pentru a lucra la o școală afiliată mișcării Gülen, un grup religios inspirat de clericul musulman Fethullah Gülen și pentru a-și continua studiile superioare. 

„M-am dus la Universitatea din Tripoli pentru a mă înscrie la un program de masterat, dar nu a mai rămas mult din universitate. Eram patru turci și am luat un taxi pentru a ajunge acolo, dar taximetristul ne-a jefuit. Ne-a luat banii și ne-a lăsat în necunoscut, la voia întâmplării. Ceilalți trei turci au plecat după o săptămână, dar eu am rămas. ”, a amintit bărbatul.

İbrahim Karadağ, în 2014, a ajutat la deschiderea primei școli turcești, Școala Internațională Ömer Muhtar, în Tripoli în 2012, unde a lucrat ca profesor.

“ Țara era încă în frământări, lucru dificil pentru el, dar a spus să perseverez. Cu toate acestea, la o săptămână după o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016 în Turcia, cinci profesori care lucrau la școala turcă au fost arestați de soldații libieni și extrădați în Turcia.”a povestit profesorul.

Tunisia i-a blocat intrarea la universitate

După ce s-a întâmplat cu colegii săi, Karadağ a decis să părăsească țara și a plecat spre Tunisia, despre care credea că este o destinație mai sigură.

La scurt timp,  profesorul a constatat că țara nu sigură, când a încercat să se înscrie la Universitatea Ez-Zitouna, iar consulatul Turciei din Tunis i-a blocat cererea de înscriere la orice  universitate din țară.

Astfel, Karadağ a început o afacere de vânzare de înghețată, dar a fost atacat de un grup de turci în timp ce lucra la stand. Mai mult, autoritățile tunisiene au spus că nu îi vor prelungi permisul de ședere și i-au spus să părăsească țara în trei luni.

Profesorul a fost reținut  în Mexic

Karadağ a decis să plece în Mexic prin Franța, dar autoritățile mexicane nu i-au permis să intre în țară. 

„Aveam o ștampilă roșie pe pașaport care indica faptul că nu mai pot intra din nou în Tunisia. Oficialii din Mexic au spus că consulatul turc nu mă recunoaște și au cerut extrădarea mea în Turcia. După lungi tratative, m-au băgat într-o celulă de închisoare. ” a povestit Karadağ.

Potrivit lui Karadağ, celula închisorii era murdară și a luat  o boală bacteriană care s-a răspândit în ochi și urechi, urmând să-și piardă treptat vederea.

Deținut în Paris

Karadağ a fost trimis înapoi în Turcia prin Paris și a cerut azil la aeroportul din Franța. El nu a putut să-și dovedească nevinovăția din Libia, așa că autoritățile franceze i-au respins azilul. Astfel, profesorul a fost dus la o închisoare din afara Parisului.

„Era o remorcă murdară, unde toaletele nu aveau uși. Am stat acolo aproape o lună în aceleași haine, deoarece mexicanii mi-au confiscat bunurile. Un doctor a venit să mă vadă și mi-a dat medicamente pentru ochi. ”, a explicat bărbatul.

Karadağ a susținut că încă nu poate deschide ochii, chiar dacă a folosit medicamentul. El a spus că un avocat l-a ajutat să citească documentele oficiale și să înțeleagă termenii francezi. Ulterior a fost trimis la o curte de apel, care i-a acordat azil.

După ce a obținut azil în Franța, Karadağ a fost supus unei operații care l-a ajutat să-și recapete vederea. A început să urmeze cursuri de franceză și s-a înscris la Departamentul de Limbă și Literatură Arabă pentru o diplomă de masterat la Universitatea din Paris-Sorbona. De asemenea, a început să lucreze ca profesor într-o școală privată.

Proteste în Turcia: „Așteaptă ca prizonierii bolnavi să moară în închisoare”

„Justice Watch” a organizate pentru a 387-a zi, un protest în provincia estică Diyarbakır, pentru ca prizonierii bolnavi și deținuții a căror eliberare este amânată în mod arbitrar să fie eliberați.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.

Turcia: Angajat la Căile Ferate transferat la un alt loc de muncă, pentru că deținea cărți ale lui Demirtaș

Demirtaş, fost copreşedinte al Partidului Democrat Popular (HDP) pro-kurd, a fost arestat în noiembrie. 4, 2016, sub acuzații de terorism și a rămas în închisoare de atunci, în ciuda a două hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 2018 și 2020 care spuneau că Demirtaș a fost închis din motive „politice” și nu din motive „legale”, ordonând „eliberarea imediată” a acestuia.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Libertatea de exprimare în Turcia: 67 de persoane condamnate la 299 de ani de închisoare

Raportul, intitulat „Costul libertății de exprimare în Turcia: 299 de ani, 2 luni și 24 de zile”, conține date culese prin monitorizarea a 46 de audieri din 210 procese privind libertatea de exprimare desfășurate în 23 de orașe cu sprijinul Regalului Norvegian.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

O nouă fundație a fost inaugurată la București, în prezența ministrului de externe din Turcia

UID, care au fost nevoiți să-și schimbe numele, după ce a membrii acesteia au fost implicați în acțiuni ilegale în mai multe țări UE, în special de Germania, și-a deschis porțile și în România.