luni, martie 18, 2024

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia, relatează Stockholmcf.org

Într-un interviu cu Bold Medya, İbrahim Karadağ, un profesor turc dintr-o școală turcească din Libia, a trebuit să fugă din țară în 2016 după ce guvernul turc a cerut extrădarea cetățenilor turci care aveau legături cu mișcarea Gülen și s-a mutat în patru țări diferite până când i s-a acordat  azil în Franţa.

Karadağ s-a mutat în Libia în 2012 pentru a lucra la o școală afiliată mișcării Gülen, un grup religios inspirat de clericul musulman Fethullah Gülen și pentru a-și continua studiile superioare. 

„M-am dus la Universitatea din Tripoli pentru a mă înscrie la un program de masterat, dar nu a mai rămas mult din universitate. Eram patru turci și am luat un taxi pentru a ajunge acolo, dar taximetristul ne-a jefuit. Ne-a luat banii și ne-a lăsat în necunoscut, la voia întâmplării. Ceilalți trei turci au plecat după o săptămână, dar eu am rămas. ”, a amintit bărbatul.

İbrahim Karadağ, în 2014, a ajutat la deschiderea primei școli turcești, Școala Internațională Ömer Muhtar, în Tripoli în 2012, unde a lucrat ca profesor.

“ Țara era încă în frământări, lucru dificil pentru el, dar a spus să perseverez. Cu toate acestea, la o săptămână după o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016 în Turcia, cinci profesori care lucrau la școala turcă au fost arestați de soldații libieni și extrădați în Turcia.”a povestit profesorul.

Tunisia i-a blocat intrarea la universitate

După ce s-a întâmplat cu colegii săi, Karadağ a decis să părăsească țara și a plecat spre Tunisia, despre care credea că este o destinație mai sigură.

La scurt timp,  profesorul a constatat că țara nu sigură, când a încercat să se înscrie la Universitatea Ez-Zitouna, iar consulatul Turciei din Tunis i-a blocat cererea de înscriere la orice  universitate din țară.

Astfel, Karadağ a început o afacere de vânzare de înghețată, dar a fost atacat de un grup de turci în timp ce lucra la stand. Mai mult, autoritățile tunisiene au spus că nu îi vor prelungi permisul de ședere și i-au spus să părăsească țara în trei luni.

Profesorul a fost reținut  în Mexic

Karadağ a decis să plece în Mexic prin Franța, dar autoritățile mexicane nu i-au permis să intre în țară. 

„Aveam o ștampilă roșie pe pașaport care indica faptul că nu mai pot intra din nou în Tunisia. Oficialii din Mexic au spus că consulatul turc nu mă recunoaște și au cerut extrădarea mea în Turcia. După lungi tratative, m-au băgat într-o celulă de închisoare. ” a povestit Karadağ.

Potrivit lui Karadağ, celula închisorii era murdară și a luat  o boală bacteriană care s-a răspândit în ochi și urechi, urmând să-și piardă treptat vederea.

Deținut în Paris

Karadağ a fost trimis înapoi în Turcia prin Paris și a cerut azil la aeroportul din Franța. El nu a putut să-și dovedească nevinovăția din Libia, așa că autoritățile franceze i-au respins azilul. Astfel, profesorul a fost dus la o închisoare din afara Parisului.

„Era o remorcă murdară, unde toaletele nu aveau uși. Am stat acolo aproape o lună în aceleași haine, deoarece mexicanii mi-au confiscat bunurile. Un doctor a venit să mă vadă și mi-a dat medicamente pentru ochi. ”, a explicat bărbatul.

Karadağ a susținut că încă nu poate deschide ochii, chiar dacă a folosit medicamentul. El a spus că un avocat l-a ajutat să citească documentele oficiale și să înțeleagă termenii francezi. Ulterior a fost trimis la o curte de apel, care i-a acordat azil.

După ce a obținut azil în Franța, Karadağ a fost supus unei operații care l-a ajutat să-și recapete vederea. A început să urmeze cursuri de franceză și s-a înscris la Departamentul de Limbă și Literatură Arabă pentru o diplomă de masterat la Universitatea din Paris-Sorbona. De asemenea, a început să lucreze ca profesor într-o școală privată.

Peste 52.000 de persoane investigate în 4 ani pentru insultarea lui Erdoğan

Doar 1.716 cazuri de insultă au fost depuse în timpul mandatului celor cinci președinți care l-au precedat pe Erdogan

Ca-n filme! Un academician trăiește de o lună în aeroportul din Istanbul

Aceasta a părăsit Iranul și a intrat în Turcia prin poarta de frontieră Gürbulak, după ce a fost emisă o interdicție politică împotriva ei. Kaviani a călătorit la aeroportul din Istanbul pentru a se întoarce înapoi în Toronto, unde s-a stabilit, dar i s-a refuzat o nouă viză pe motiv că perioada ei de ședere în Canada a expirat.

Turcia: Consiliul Europei va observa alegerile din 31 martie

Delegația se va afla în Turcia între 29 martie și 1 aprilie. Misiunea va fi împărțită în 12 echipe în ziua alegerilor, care lucrează în provinciile Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Gaziantep și Kahramanmaraş.

Turcia: 338 de femei au fost victime ale feminicidului în ultimele 12 luni

212 de femei au fost ucise acasă și 67 au fost ucise pe stradă.

Imagini șocante! Detaliile despre scandalul dintre suporterii Fenerbahçe-Trabzonspor

O mulțime de suporteri au invadat terenul de pe stadionul Trabzonspor după fluierul final al meciului pe care Fenerbahçe l-a câștigat cu 3-2.