vineri, martie 31, 2023

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Astfel,specialistul în științe sociale, Yasemin Aydın, subliniază conceptul de „islam european”. Aydın, care se definește ca fiind musulman și  a crescut într-o societate europeană pluralistă, subliniază ceea ce societatea europeană  descrie drept probleme de incompatibilitate între culturile europene și clericii aduși în Europa din exterior.

„Trăim într-o societate pluralistă, care este atât un atu cât și o provocare pentru Europa. Cea mai semnificativă problemă o reprezintă eforturile de a oferi servicii religioase prin intermediul funcționarilor religioși trimiși de țările cu majoritate musulmană, unde viața religioasă este controlată de instituțiile statului și religia este instrumentalizată în scopuri politice. Unii dintre acești imami importați nici măcar nu sunt capabile să ofere educație religioasă în limbile europene locale, ceea ce este o problemă majoră în sine ”, spune Aydın.

Problema imamilor importați

În multe țări europene, inclusiv Germania și Franța, moscheile sunt conduse de imami trimiși din țări din afara continentului. În Germania, peste 900 de moschei sunt operate de Uniunea Turco-Islamică pentru Afaceri Religioase (DİTİB), care este controlată de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia sau Diyanet. Imamii lor sunt trimiși din Turcia și se află pe statul de plată al guvernului turc.

Legăturile lui DİTİB cu Turcia au condus la acuzații că moscheile din Germania sunt utilizate ca instrumente de propagandă politică. DİTİB este adesea în contradicție cu autoritățile germane și a fost pus recent sub supraveghere.

Potrivit lui Aydın, este timpul să predăm serviciile religioase din Europa oamenilor care au crescut și au primit pregătire religioasă în Europa.

„Chiar și în Turcia, educația și serviciile lui Diyanet sunt problematice. Când încercați să-l implementați în Europa, nu are nicio consistență ”, a explicat Aydın.

Aydın crede, de asemenea, că musulmanii ar trebui să meargă dincolo de condamnarea terorismului.

„Există cercuri care provoacă ură, sabotează reconcilierea socială și, astfel, vizează coexistența pașnică a musulmanilor europeni și care fac toate acestea sub o mantie religioasă. Trebuie făcut ceva pentru a-i opri. Musulmanii ar trebui să joace un rol principal și proeminent în combaterea radicalismului. “, a susținut specialistul.

“Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

Cenap Aydın, cercetător la Institutul Internațional Jacques Maritain din Roma, este unul dintre  intelectuali musulmani ale cărui păreri despre atacurile teroriste din Europa nu se încadrează în modurile tradiționale de gândire.

„Observația mea este că autorii unor astfel de atacuri sunt persoane care nu pot adopta o identitate în societățile în care trăiesc și consideră Islamul mai degrabă ca o identitate decât ca o religie. Nu au niciun interes pentru principiile islamice și închinare. Nu sunt credincioși. Cu toate acestea, ei sunt dornici să demonstreze simbolurile care implică identitatea lor ca musulmani și încearcă să reacționeze la imaginile societăților în care trăiesc ”, a explicat cercetătorul.

“Islamul trece printr-o criză”

Aydın este de acord cu afirmația președintelui francez Emmanuel Macron că Islamul este în criză.

„În epoca noastră, lumea islamică este în criză. Bernard-Henri Lévy spusese și asta, dar când Macron a spus-o, a devenit controversat. Da, există o criză. Lumea islamică nu ar fi într-o tulburare atât de catastrofală dacă nu ar fi așa ”, a afirmat acesta.

„Musulmanii din Europa ar trebui să reacționeze”

Potrivit lui Aydın, musulmanii care trăiesc în Europa ar trebui să conducă comunitatea islamică globală spre o reacție împotriva actelor de violență.

„Nu este suficient să condamnăm sau să spunem<< musulmanii nu sunt teroriști.>>Unii musulmani au vizitat biserici și și-au demonstrat solidaritatea. Aceste acte proactive sunt foarte binevenite. Musulmanii ar trebui să fie motivați să găsească soluții la problemele societății și să susțină drepturile tuturor. Ar trebui să recunoască faptul că agresorii provin din rândul lor și să lucreze la modalități de a preveni repetarea unor astfel de atacuri. ”a explicat Aydin.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.