duminică, aprilie 28, 2024

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Astfel,specialistul în științe sociale, Yasemin Aydın, subliniază conceptul de „islam european”. Aydın, care se definește ca fiind musulman și  a crescut într-o societate europeană pluralistă, subliniază ceea ce societatea europeană  descrie drept probleme de incompatibilitate între culturile europene și clericii aduși în Europa din exterior.

„Trăim într-o societate pluralistă, care este atât un atu cât și o provocare pentru Europa. Cea mai semnificativă problemă o reprezintă eforturile de a oferi servicii religioase prin intermediul funcționarilor religioși trimiși de țările cu majoritate musulmană, unde viața religioasă este controlată de instituțiile statului și religia este instrumentalizată în scopuri politice. Unii dintre acești imami importați nici măcar nu sunt capabile să ofere educație religioasă în limbile europene locale, ceea ce este o problemă majoră în sine ”, spune Aydın.

Problema imamilor importați

În multe țări europene, inclusiv Germania și Franța, moscheile sunt conduse de imami trimiși din țări din afara continentului. În Germania, peste 900 de moschei sunt operate de Uniunea Turco-Islamică pentru Afaceri Religioase (DİTİB), care este controlată de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia sau Diyanet. Imamii lor sunt trimiși din Turcia și se află pe statul de plată al guvernului turc.

Legăturile lui DİTİB cu Turcia au condus la acuzații că moscheile din Germania sunt utilizate ca instrumente de propagandă politică. DİTİB este adesea în contradicție cu autoritățile germane și a fost pus recent sub supraveghere.

Potrivit lui Aydın, este timpul să predăm serviciile religioase din Europa oamenilor care au crescut și au primit pregătire religioasă în Europa.

„Chiar și în Turcia, educația și serviciile lui Diyanet sunt problematice. Când încercați să-l implementați în Europa, nu are nicio consistență ”, a explicat Aydın.

Aydın crede, de asemenea, că musulmanii ar trebui să meargă dincolo de condamnarea terorismului.

„Există cercuri care provoacă ură, sabotează reconcilierea socială și, astfel, vizează coexistența pașnică a musulmanilor europeni și care fac toate acestea sub o mantie religioasă. Trebuie făcut ceva pentru a-i opri. Musulmanii ar trebui să joace un rol principal și proeminent în combaterea radicalismului. “, a susținut specialistul.

“Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

Cenap Aydın, cercetător la Institutul Internațional Jacques Maritain din Roma, este unul dintre  intelectuali musulmani ale cărui păreri despre atacurile teroriste din Europa nu se încadrează în modurile tradiționale de gândire.

„Observația mea este că autorii unor astfel de atacuri sunt persoane care nu pot adopta o identitate în societățile în care trăiesc și consideră Islamul mai degrabă ca o identitate decât ca o religie. Nu au niciun interes pentru principiile islamice și închinare. Nu sunt credincioși. Cu toate acestea, ei sunt dornici să demonstreze simbolurile care implică identitatea lor ca musulmani și încearcă să reacționeze la imaginile societăților în care trăiesc ”, a explicat cercetătorul.

“Islamul trece printr-o criză”

Aydın este de acord cu afirmația președintelui francez Emmanuel Macron că Islamul este în criză.

„În epoca noastră, lumea islamică este în criză. Bernard-Henri Lévy spusese și asta, dar când Macron a spus-o, a devenit controversat. Da, există o criză. Lumea islamică nu ar fi într-o tulburare atât de catastrofală dacă nu ar fi așa ”, a afirmat acesta.

„Musulmanii din Europa ar trebui să reacționeze”

Potrivit lui Aydın, musulmanii care trăiesc în Europa ar trebui să conducă comunitatea islamică globală spre o reacție împotriva actelor de violență.

„Nu este suficient să condamnăm sau să spunem<< musulmanii nu sunt teroriști.>>Unii musulmani au vizitat biserici și și-au demonstrat solidaritatea. Aceste acte proactive sunt foarte binevenite. Musulmanii ar trebui să fie motivați să găsească soluții la problemele societății și să susțină drepturile tuturor. Ar trebui să recunoască faptul că agresorii provin din rândul lor și să lucreze la modalități de a preveni repetarea unor astfel de atacuri. ”a explicat Aydin.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.