vineri, aprilie 26, 2024

Grecia critică Turcia după recitarea versetelor din Coran în Hagia Sofia

Ministerul grec de externe a criticat Turcia după recitarea versetelor din  Coranului în Hagia Sophia cu ocazia aniversării căderii zidurilor Constantinopolui, relatează ziarul grec, Kathimerini, citat de Turkish Minute

În declarația ministrului grec, evenimentule a fost descris ca inacceptabilă și jignitoare pentru creștini.

„Lectura de astăzi a pasajelor din Coran în interiorul Hagia Sophia, un monument global protejat de UNESCO ca sit de patrimoniu mondial care a funcționat ca muzeu din 1935, nu este doar o încercare inacceptabilă de a modifica denumirea sitului, ci de asemenea, un afront pentru sentimentul religios al creștinilor din întreaga lume ”, se arată în declarația ministrului.

Mai mult, ministrul a îndemnat Turcia să respecte obligațiile internațioanele legate de monumentul istoric.

„Această acțiune este o insultă pentru comunitatea internațională și expune din nou Turcia, care are obligația de a respecta atât Convenția privind protecția patrimoniului cultural și natural mondial, cât și UNESCO, din care face parte un membru.”, a adăugat oficialul grec.

Vineri, Turcia a marcat 567 de ani de la cucerirea Constantinopolui. În cadrul sărbătorilor, versurile din Coran au fost recitate la Hagia Sofia, iar președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, care a participat la sărbători prin teleconferință, a declarat că recitarea Coranului și lectura rugăciunilor de la Hagia Sophia au fost foarte importante la aniversarea cucerirea İstanbul.

Construită în 537 de împăratul bizantin Justinian, a cărui conducere se întindea din Spania până în Orientul Mijlociu, Hagia Sophia – însemnând „Înțelepciunea divină” în limba greacă – a fost de neegalat în lumea creștină până când sultanul otoman Mehmet II a cucerit orașul în 1453 și a transformat-o într-un moschee. Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne, a declarat-o ​​muzeu în 1935.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.