luni, ianuarie 18, 2021

Grecia critică Turcia după recitarea versetelor din Coran în Hagia Sofia

Ministerul grec de externe a criticat Turcia după recitarea versetelor din  Coranului în Hagia Sophia cu ocazia aniversării căderii zidurilor Constantinopolui, relatează ziarul grec, Kathimerini, citat de Turkish Minute

În declarația ministrului grec, evenimentule a fost descris ca inacceptabilă și jignitoare pentru creștini.

„Lectura de astăzi a pasajelor din Coran în interiorul Hagia Sophia, un monument global protejat de UNESCO ca sit de patrimoniu mondial care a funcționat ca muzeu din 1935, nu este doar o încercare inacceptabilă de a modifica denumirea sitului, ci de asemenea, un afront pentru sentimentul religios al creștinilor din întreaga lume ”, se arată în declarația ministrului.

Mai mult, ministrul a îndemnat Turcia să respecte obligațiile internațioanele legate de monumentul istoric.

„Această acțiune este o insultă pentru comunitatea internațională și expune din nou Turcia, care are obligația de a respecta atât Convenția privind protecția patrimoniului cultural și natural mondial, cât și UNESCO, din care face parte un membru.”, a adăugat oficialul grec.

Vineri, Turcia a marcat 567 de ani de la cucerirea Constantinopolui. În cadrul sărbătorilor, versurile din Coran au fost recitate la Hagia Sofia, iar președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, care a participat la sărbători prin teleconferință, a declarat că recitarea Coranului și lectura rugăciunilor de la Hagia Sophia au fost foarte importante la aniversarea cucerirea İstanbul.

Construită în 537 de împăratul bizantin Justinian, a cărui conducere se întindea din Spania până în Orientul Mijlociu, Hagia Sophia – însemnând „Înțelepciunea divină” în limba greacă – a fost de neegalat în lumea creștină până când sultanul otoman Mehmet II a cucerit orașul în 1453 și a transformat-o într-un moschee. Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne, a declarat-o ​​muzeu în 1935.

Turcia: Fructul care costă 1.000 de lire kilogramul

Un fruct obișnuit în Turcia au observat o creștere scandaloasă a prețurilor în acest sezon, vânzătorii raportând că un kilogram ar fi ajuns la 1.000 de lire turcești (aproximativ 135 de dolari), conform Turkish Minutes.

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.

Închisorile pline de jurnaliști.Erdogan:“ Nu vom renunța niciodată la libertatea presei”

Într-o declarație publicată de Direcția Prezidențială a Comunicațiilor, Erdoğan a afirmat că susține libertatea presei de Ziua Națională a Jurnaliștilor.

Turcia deschide anchetă și suspendă nouă regulă a WhatsApp

Autoritatea turcă pentru concurență a deschis, luni, o anchetă cu privire la Facebook și WhatsApp.

Turcia impune cenzură pe Twitter cu cel mai mare număr de cereri de eliminare de conținut

Turcia impune cenzură pe Twitter prezentând cel mai mare număr de cereri de eliminare și ordonanțe judecătorești,

Turcia:Condamnat la peste 1.000 de ani de închisoare

Liderul unui cultului și controversatul autor Adnan Oktar, cunoscut și sub numele de Harun Yahya a fost judecat, împreună cu alți 235 de inculpați în fața instituțiilor de executare penală Silivri, din Istanbul.

Cetățean anchetat că l-ar fi jignit pe ministrul de interne: “Taci, chelule”

După ce avocatul Tugay Bek a fost acuzat că a „insultat un oficial public”, unul dintre clienții lui este anchetat că a afirmat că ministrul de Interne Süleyman Soylu este o „persoana cu chelie”.