miercuri, aprilie 21, 2021

Grecia critică Turcia după recitarea versetelor din Coran în Hagia Sofia

Ministerul grec de externe a criticat Turcia după recitarea versetelor din  Coranului în Hagia Sophia cu ocazia aniversării căderii zidurilor Constantinopolui, relatează ziarul grec, Kathimerini, citat de Turkish Minute

În declarația ministrului grec, evenimentule a fost descris ca inacceptabilă și jignitoare pentru creștini.

„Lectura de astăzi a pasajelor din Coran în interiorul Hagia Sophia, un monument global protejat de UNESCO ca sit de patrimoniu mondial care a funcționat ca muzeu din 1935, nu este doar o încercare inacceptabilă de a modifica denumirea sitului, ci de asemenea, un afront pentru sentimentul religios al creștinilor din întreaga lume ”, se arată în declarația ministrului.

Mai mult, ministrul a îndemnat Turcia să respecte obligațiile internațioanele legate de monumentul istoric.

„Această acțiune este o insultă pentru comunitatea internațională și expune din nou Turcia, care are obligația de a respecta atât Convenția privind protecția patrimoniului cultural și natural mondial, cât și UNESCO, din care face parte un membru.”, a adăugat oficialul grec.

Vineri, Turcia a marcat 567 de ani de la cucerirea Constantinopolui. În cadrul sărbătorilor, versurile din Coran au fost recitate la Hagia Sofia, iar președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, care a participat la sărbători prin teleconferință, a declarat că recitarea Coranului și lectura rugăciunilor de la Hagia Sophia au fost foarte importante la aniversarea cucerirea İstanbul.

Construită în 537 de împăratul bizantin Justinian, a cărui conducere se întindea din Spania până în Orientul Mijlociu, Hagia Sophia – însemnând „Înțelepciunea divină” în limba greacă – a fost de neegalat în lumea creștină până când sultanul otoman Mehmet II a cucerit orașul în 1453 și a transformat-o într-un moschee. Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne, a declarat-o ​​muzeu în 1935.

43 de turci au plecat cu un proiect pentru mediu în Germania, dar nu s-au mai întors

43 din 45 de persoane din Turcia care au participat la un proiect din Germania nu s-au mai întors în țară,

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.

O turcoaică a pictat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire. Răspunsul lui Merkel

O profesoară de desen fugită din Turcia a desenat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit refugiaților, conform Bold...

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.