sâmbătă, martie 6, 2021

Turcia marchează 7 ani de la protestele de la Gezi Park

Mii de Turci au comemorat cel de-al șaptelea an de la protestele de la Gezi Park, prin distribuirea a imagini și citate de la demonostrații, informează Gazete Duvar.

Din cauza focarului de coronavirus, oamenii nu s-au putut aduna pentru a aminti evenimentul, însă mii de utilizatori de pe Twitter au marcat această zi mai prin împărtășirea de imagini și citate amintindu-i pe cei uciși de poliție pe 31 mai 2013.

Ce s-a întâmplat?

Milioane de turci au ieșit în stradă, la sfârșitul lunii mai, pentru a protesta împotriva brutalității poliției și a guvernului turc.

Inițial demostrațiile au început la Istanbul, dar s-au răspândit rapid în țară, urmând să se transforme în cel mai mare val de proteste împotriva guvernului din istoria Turciei.

Grupul a devenit mai mare pe 28 mai, când protestarii au amenajate corturi pentru a bloca toate eforturile de construcție care ar putea avea loc noaptea, dar au fost arse de  poliție.

Cu toate acestea, prim-ministrul de atunci, Recep Tayyip Erdoğan a refuzat să se retragă din planurile de construcție.

„Orice ar face, noi vom continua”, a spus Erdogan, în ceremonia de inaugurarea a construcției a celui de-al treilea pod.

31 mai, poliția a atacat mulțimea

Ziua care a schimbat cursul evenimentelor a fost 31 mai, când numărul celor răniți a crescut dramatic.

Sırrı Süreyya Önder, deputat din partea partidului kurd, care a fost primul politician care a susținut protestatarii, a fost atacat cu un recipient cu gaz, iar principalul deputat al Partidului Republican al Poporului (CHP), Sezgin Tanrıkulu, a leșinat în urma gazelor lacrimogene.

Pe măsură ce numărul răniților a crescut din cauza brutalității poliției, scenele au fost afișate pe toate canalele TV și pe social media, ceea ce a determinat mii de oameni să se îndrepte spre zonă pentru a se alătura protestelor.

Cu toate că poliția a blocat intrările, pe 1 iunie după-amiază, protestatarii au reușit să intre în parc, iar liderul CHP Kemal Kılıçdaroğlu și-a anulat mitingul în Kadıköy pentru a se îndrepta în schimb spre Taksim pentru a-și arata sprijinul.

Zile la rând, oamenii au protestat cu sloganuri și pancarte, dar au abordat și metode noi de rezistență. De exemplu, protestul lui Erdem Gündüz, care a stat în centrul Pieței Taksim în tăcere, fără să se miște timp de opt ore, urmând ca mii de ani să ii se alăture.

Erdogan laudă poliția

În tot acest timp, Erdoğan a continuat să laude poliția și a susținut discursuri sfidătoare asupra insistenței guvernului de a demola parcul. 

În ciuda pretențiilor AKP și a presei guvernamentale cu privire la proteste devenite violente, manifestanții din zonă s-au abținut de la orice atacuri asupra poliției. Ba mai mult, le-au oferit chiar mâncare, flori și le-au citit cărți.

Protestarii reținuți, uciși, bătuți până la moarte

Poliția a atacat deseori mulțimea și a utilizat gaze lacrimogene, gloanțe de plastic și a tunuri de apă, iar mii de oameni au fost reținuți la acea vreme.

Opt protestatari și ofițerul de poliție Mustafa Sarı au fost uciși în timpul manifestațiilor.  

Unul dintre ei a fost Berkin Elvan, în vârstă de 14 ani, care a devenit un simbol al protestelor după ce a fost împușcat de poliție.

Alt caz a fost Ali İsmail Korkmaz, care a fost bătut pănă moarte pe 2 iunie de un grup de ofițeri și civili din Eskișehir în timpul protestelor. 

Ethem Sarısülük a fost împușcat de polițistul Ahmet Șahbaz din Ankara. A murit după ce a fost internat mai mult de două săptămâni, devenind al treilea protestatar ucis în timpul protestelor din Parcul Gezi.

Sute de persoane și-au pierdut vederea după ce poliția ia gazat și i-au împușcat cu gloanțe de cauciuc.  

Mai mult, numărul celor care au murit în urma inhalării excesive de gaze lacrimogene rămâne necunoscut. 

16 persoane judecate, printre care și Osman Kavala 

Un număr de 16 persoane au fost judecate în caz în protestele din Parcul Gezi. Osman Kavala, care a fost acuzat că este unul dintre „managerii și organizatorii” protestelor, a fost arestat în noiembrie 2017 sub suspiciunea de a încerca să răstoarne guvernul și ordinea constituțională prin forță și violență.

Kavala și alți opt inculpați au fost achitați pe 18 februarie de o instanță din afara Istanbulului, în procesul Gezi Park. Însă, Kavava rămâne în închisoare  sub  alte acuzații.

Sinuciderile din Turcia au crescut cu 48% în timpul guvernării lui Erdogan

Un raport a dezvăluit că sinuciderile din Turcia au crescut cu 48 la sută de la venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de președintele turc, Recep Erdogan

Jurnaliștii din Suedia îi cer lui Erdogan să-l elibereze pe scriitorul Ahmet Altan

16 jurnaliști din Suedia, printre care șefii unor organizații de presă proeminente, i-au cerut lui Erdoğan să ia măsuri pentru eliberarea din...

Vești bune pentru comercianții din România! Cheltuielile din tranzacțiile cu Turcia sunt iar deductibile

România a rezolvat problema care afecta comerțul cu Turcia, modificând Codului Fiscal prin eliminarea anexei II a listei UE, care introducea o nouă categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului avocatnet.ro

SUA scrisoare către Erdogan pentru a opri încălcarea drepturilor omului

160 de membri ai Camerei Reprezentanților SUA au semnat o scrisoare bipartinică trimisă secretarului de stat, Antony Blinken, prin care cerea administrației președintelui Joe Biden să abordeze probleme „tulburătoare” ale drepturilor omului, în momentul prefigurării politicilor pentru relațiile cu Turcia, conform Reuters.

Tragedie:O bătrână se luptă cu guvernul pentru propriul apartament:” Plătești 45.000 de lire sau ești evacuată din clădire”

O bătrână în vârstă de 81 de ani, din provincia vestică Izmir, se luptă cu guvernul turc pentru propriul apartament, relatează presa turcească.

Libertatea presei în Turcia: 1 din 4 jurnaliști, supus violenței fizice și verbale

Unul din patru jurnaliști a fost supuși violenței fizice și verbale în 2020, conform unui raport al Asociației Jurnaliștilor Turci (TGC), care dezvăluie presiunea crescândă asupra jurnaliștilor din Turcia

Erdogan anunță relaxarea măsurilor anti COVID-19: “Începe o normalizare controlată”

Erdoğan a făcut declarații după o ședință de cabinet, afirmând că lista măsurilor va fi actualizată la fiecare două săptămâni, de la o provincie la alta.

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia