vineri, aprilie 26, 2024

Turcia marchează 7 ani de la protestele de la Gezi Park

Mii de Turci au comemorat cel de-al șaptelea an de la protestele de la Gezi Park, prin distribuirea a imagini și citate de la demonostrații, informează Gazete Duvar.

Din cauza focarului de coronavirus, oamenii nu s-au putut aduna pentru a aminti evenimentul, însă mii de utilizatori de pe Twitter au marcat această zi mai prin împărtășirea de imagini și citate amintindu-i pe cei uciși de poliție pe 31 mai 2013.

Ce s-a întâmplat?

Milioane de turci au ieșit în stradă, la sfârșitul lunii mai, pentru a protesta împotriva brutalității poliției și a guvernului turc.

Inițial demostrațiile au început la Istanbul, dar s-au răspândit rapid în țară, urmând să se transforme în cel mai mare val de proteste împotriva guvernului din istoria Turciei.

Grupul a devenit mai mare pe 28 mai, când protestarii au amenajate corturi pentru a bloca toate eforturile de construcție care ar putea avea loc noaptea, dar au fost arse de  poliție.

Cu toate acestea, prim-ministrul de atunci, Recep Tayyip Erdoğan a refuzat să se retragă din planurile de construcție.

„Orice ar face, noi vom continua”, a spus Erdogan, în ceremonia de inaugurarea a construcției a celui de-al treilea pod.

31 mai, poliția a atacat mulțimea

Ziua care a schimbat cursul evenimentelor a fost 31 mai, când numărul celor răniți a crescut dramatic.

Sırrı Süreyya Önder, deputat din partea partidului kurd, care a fost primul politician care a susținut protestatarii, a fost atacat cu un recipient cu gaz, iar principalul deputat al Partidului Republican al Poporului (CHP), Sezgin Tanrıkulu, a leșinat în urma gazelor lacrimogene.

Pe măsură ce numărul răniților a crescut din cauza brutalității poliției, scenele au fost afișate pe toate canalele TV și pe social media, ceea ce a determinat mii de oameni să se îndrepte spre zonă pentru a se alătura protestelor.

Cu toate că poliția a blocat intrările, pe 1 iunie după-amiază, protestatarii au reușit să intre în parc, iar liderul CHP Kemal Kılıçdaroğlu și-a anulat mitingul în Kadıköy pentru a se îndrepta în schimb spre Taksim pentru a-și arata sprijinul.

Zile la rând, oamenii au protestat cu sloganuri și pancarte, dar au abordat și metode noi de rezistență. De exemplu, protestul lui Erdem Gündüz, care a stat în centrul Pieței Taksim în tăcere, fără să se miște timp de opt ore, urmând ca mii de ani să ii se alăture.

Erdogan laudă poliția

În tot acest timp, Erdoğan a continuat să laude poliția și a susținut discursuri sfidătoare asupra insistenței guvernului de a demola parcul. 

În ciuda pretențiilor AKP și a presei guvernamentale cu privire la proteste devenite violente, manifestanții din zonă s-au abținut de la orice atacuri asupra poliției. Ba mai mult, le-au oferit chiar mâncare, flori și le-au citit cărți.

Protestarii reținuți, uciși, bătuți până la moarte

Poliția a atacat deseori mulțimea și a utilizat gaze lacrimogene, gloanțe de plastic și a tunuri de apă, iar mii de oameni au fost reținuți la acea vreme.

Opt protestatari și ofițerul de poliție Mustafa Sarı au fost uciși în timpul manifestațiilor.  

Unul dintre ei a fost Berkin Elvan, în vârstă de 14 ani, care a devenit un simbol al protestelor după ce a fost împușcat de poliție.

Alt caz a fost Ali İsmail Korkmaz, care a fost bătut pănă moarte pe 2 iunie de un grup de ofițeri și civili din Eskișehir în timpul protestelor. 

Ethem Sarısülük a fost împușcat de polițistul Ahmet Șahbaz din Ankara. A murit după ce a fost internat mai mult de două săptămâni, devenind al treilea protestatar ucis în timpul protestelor din Parcul Gezi.

Sute de persoane și-au pierdut vederea după ce poliția ia gazat și i-au împușcat cu gloanțe de cauciuc.  

Mai mult, numărul celor care au murit în urma inhalării excesive de gaze lacrimogene rămâne necunoscut. 

16 persoane judecate, printre care și Osman Kavala 

Un număr de 16 persoane au fost judecate în caz în protestele din Parcul Gezi. Osman Kavala, care a fost acuzat că este unul dintre „managerii și organizatorii” protestelor, a fost arestat în noiembrie 2017 sub suspiciunea de a încerca să răstoarne guvernul și ordinea constituțională prin forță și violență.

Kavala și alți opt inculpați au fost achitați pe 18 februarie de o instanță din afara Istanbulului, în procesul Gezi Park. Însă, Kavava rămâne în închisoare  sub  alte acuzații.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.