vineri, aprilie 26, 2024

Cum a ajutat un smochin la găsirea unui turc cipriot dispărut în urmă cu 40 de ani

Mai exact, ucis în timpul conflictelor dintre ciprioţii greci şi ciprioţii turci din 1974, corpul lui Ahmet Herguner nu a fost găsit în ciuda încercărilor disperate ale familiei de a-i lua urma.

„Obişnuiam să locuim într-un sat cu o populaţie de 4.000 de persoane, jumătate greci, jumătate turci. În 1974 au început conflictele, iar fratele meu s-a înrolat în Organizaţia de Rezistenţă a Turcilor (TMT). Pe 10 iunie, el a fost luat de greci. Nu ne-am oprit niciodată din căutări”, mărturiseşte sora sa, Munur Herguner, în vârstă de 87 de ani.

Rămăşiţele lui Ahmet Herguner au fost descoperite de un cercetător care, uimit cum poate smochinul să crească într-o peşteră şi mai ales într-o zonă montană, a început să sape în jurul copacului. Atunci, s-a îngrozit când a observat că smochinul crescuse dintr-o sămânţă din stomacul acestuia. Totul s-a întâmplat în 2011.

La acea vreme, poliţia a săpat şi mai mult în jurul smochinului şi a descoperit trei cadravre. În cele din urmă,  povestea a fost clarificată. Ahmet Hegune fusese dus alături de alte două persoane într-o peşteră, unde au fost asasinaţi cu dinamită. În urma impactului, o latură a peşterii a fost găurită, permiţând astfel luminii să pătrundă. Şi, odată cu primele raze, smochinul a început să crească.

Kıbrısta kayıp hayatların peşinde

Munur Herguner crede că fratele său ar fi fost cel care a mâncat smochina, iar proble de sânge luate de la familia sa s-au potrivit cu fragmentele de ADN descoperite şi au confirmat că aici a fost ultimul loc de odihnă al lui Ahmet Hegune.

Comitetul pentru persoanele dispărute din Cipru a căutat 2002 persoane care au dispărut pe insulă între 1963 şi 1974. Acesta a fost înfiinţat în 1981, în urma unui acord între ciprioţii greci şi ciprioţii turci sub patronajul Organizaţiei Naţiunilor Unite.


 

 

 

 

 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.