miercuri, iunie 19, 2024

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Într-o întâlnire bilaterală rară, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit, marți, la Moscova cu Ministrul de Externe, Hakan Fidan.

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

„Turcia s-a concentrat pe obținerea de împrumuturi, realizarea de investiții și primirea de granturi de la instituțiile financiare occidentale. Probabil că acesta nu este un lucru rău”, a spus Putin la o conferință de presă din 5 iunie.

„Dar dacă este legat de restrângerea comerțului și a relațiilor economice cu Rusia, atunci economia Turciei va pierde mai mult decât va câștigă. Cred că există o astfel de amenințare.”

Probleme grave

Analistul rus, Kerim Has, a evidențiat natura neobișnuită a întâlnirii lui Putin cu Fidan, menționând că este rar ca Putin să se întâlnească cu miniștrii de externe, semnalând probleme importante.

Tensiunile economice, în special legate de dependența economică în creștere a Turciei de legăturile economice occidentale, sunt factori cheie în relațiile tensionate.

Vorbind pentru Turkish Minute, Kerim Has a remarcat că Putin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la armele de înaltă tehnologie furnizate Ucrainei, capabile să lovească în teritoriul Rusiei, etichetând-o drept o amenințare semnificativă de război asimetric. Acesta a criticat, de asemenea, Turcia pentru că nu se opune prezenței tot mai mari a NATO în Marea Neagră și pentru cooperarea sa militară cu Ucraina, subliniind poziția contradictorie în care se află Turcia.

Explicația lui Putin pentru declinul comerțului, atribuită ajustărilor prețurilor, este înșelătoare. În schimb, Has a sugerat că scăderea comerțului se datorează diferitelor probleme care decurg din respectarea parțială de către Turcia a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, în ciuda faptului că nu are o politică oficială în vigoare. Această conformitate a provocat perturbări în comerțul bilateral, potrivit Has.

Întâlnire la Ankara

În timp ce Fidan sa întâlnit cu oficiali ruși, președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a fost la Ankara, unde s-a întâlnit cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și cu ministrul de finanțe Mehmet Șimşek.

Aceștia au discutat despre „Programul-cadru de cooperare națională” dintre Turcia și Banca Mondială, care și-a dublat recent expunerea față de Turcia la 35 de miliarde de dolari.

Pe fondul controlului occidental și al acuzațiilor că Rusia folosește Turcia pentru a eluda sancțiunile internaționale din cauza războiului din Ucraina, Trezoreria SUA a impus sancțiuni zeci de companii cu sediul în Turcia de la începutul războiului.

Cu toate acestea, ambasadorul SUA în Turcia, Jeff Flake, a spus că Statele Unite „obțin rezultate mai bune lucrând” cu autoritățile turce pentru a restrânge aceste activități.

Turcia importă peste 44% din gazele sale naturale din Rusia, dar presiunea din partea Occidentului a dus la o scădere a acestor importuri. Între ianuarie și aprilie, exporturile Rusiei către Turcia au totalizat 15 miliarde de dolari, în scădere cu 2 miliarde de dolari față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Institutului de Statistică din Turcia (TurkStat).

Putin a recunoscut această scădere, atribuind-o ajustărilor de preț pentru mărfurile cheie de export și import. „Sper că vom putea corecta această situație în viitorul apropiat”, spune Putin.

Războiul și relația dintre Rusia și Turcia

Turcia a menținut un act de echilibru între aliații săi NATO și Moscova, fără a se alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, blocând în același timp accesul navelor de război rusești în strâmtori strategice și furnizarea de muniție și drone Ucrainei.

Putin a criticat Kievul pentru că a folosit drone turcești pentru a viza conductele submarine din Marea Neagră care furnizează gaz Turciei.

„Ucraina încearcă să lovească conductele care transportă gaze către Turcia. Aceasta nu este o glumă sau o exagerare în niciun fel. Vă rugăm să-l informați pe prietenul nostru, președintele Erdogan, despre faptele legate de această chestiune.” spune Putin.

Turcia depinde de Rusia

Datoriile neachitate și blocarea proiectului hub-ului de gaze naturale indică fricțiuni economice semnificative. Această tensiune este agravată și de reticența Rusiei de a permite Turciei să controleze prețul gazului rusesc pe care îl vinde Europei, o poziție care reflectă poziția consolidată a Rusiei în ultimii doi ani în ceea ce privește războiul său din Ucraina.

A atins, de asemenea, implicațiile geopolitice mai largi ale acțiunilor Turciei. Pe măsură ce luptele economice ale Turciei au forțat-o să se încline mai mult spre Occident, Rusia simte că investițiile sale în Turcia, care vizează eludarea sancțiunilor occidentale, sunt în pericol. Această schimbare a dus la creșterea presiunii asupra Turciei atât din partea Occidentului, cât și a Rusiei, creând un act de echilibru delicat pentru Turcia. Comunicarea tensionată dintre Putin și Erdoğan, cu mai puține interacțiuni directe, indică volatilitatea tot mai mare a relațiilor lor bilaterale.

La începutul acestui an, oficialii turci au anunțat că Putin va vizita Turcia în februarie, dar vizita nu a avut loc. Marți, Putin a indicat că intenționează să se întâlnească personal cu Erdogan în perioada 3-4 iulie în capitala kazahă, Astana, la un eveniment internațional.

Dependența energetică rămâne o componentă critică a relației Turcia-Rusia. Întrucât Turcia se bazează în mare măsură pe gazele naturale rusești, întârzierea strategică a lui Putin a vizitei sale în Turcia semnalează probleme mai profunde nerezolvate.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).