joi, iulie 25, 2024

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat


Gospodăriile din Turcia au cheltuit cea mai mare parte a bugetului lor, 23,9%, pe locuințe în 2023, potrivit datelor Institutului de Statistică din Turcia (TurkStat).

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Suma a fost urmat de transporturi (21,9 la sută), alimente și băuturi nealcoolice (20,6 la sută), mobilier și electrocasnice (6,5 la sută), restaurante și cazare (5,9 la sută) și îmbrăcăminte și încălțăminte (5,4 la sută).

Elementele cu cea mai mică pondere în totalul cheltuielilor au fost asigurările și serviciile financiare cu 0,8 la sută, educația cu 1 la sută și recreere, sport și cultură cu 1,9 la sută.

Cheltuielile medii lunare de consum au fost estimate la 24.383 TL (697 euro) per gospodărie și 12.521 TL (358 euro) per echivalent adult.

Pragul foamei

Un cost al vieții uimitor de ridicat a devenit noua normalitate în Turcia, unde creșterile recente ale chiriei, prețurilor la alimente și utilități împing inflația în sus, paralizând și mai mult puterea de cumpărare a cetățenilor.

Pragul foamei din Turcia, definit ca suma de bani pe care o familie de patru persoane care locuiește în capitala Ankara trebuie să o cheltuiască pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată, a crescut la 19.926 TL (570 euro) în mai, extinzându-și avansul față de salariul minim de 17.002 TL (486 euro).

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.