joi, iulie 25, 2024

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a efectuat, pe 11 iunie, o vizită la sediul principalului partid din opoziție, Partid Popular Republican (CHP), după o pauză de 18 ani.

Vizita, parte a unei tendințe recente de apropiere între cele două mari partide din Turcia, a urmat vizitei liderului CHP, Özgür Özel la sediul Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), pe 2 mai.

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Purtătorul de cuvânt al AKP, Ömer Çelik, a spus că o a treia întâlnire ar putea avea loc dacă va fi nevoie și am aflat că cei doi lideri se vor reuni la Nicosia, Cipru, pe 20 iulie.

Inelul lui Bahçeli

Vizita lui Erdoğan la CHP, a dus la discuții despre o posibilă rupere a „alianței AKP-MHP”.

Inelul pe care l-a purtat Bahçeli la reuniunea grupului parlamentar al partidului său în ziua în care președintele Erdoğan urma să se întâlnească cu Özel și Ateș a atras atenția.

În fotografia distribuită pe contul de socializare al lui Bahçeli, inscripția „Allah este suficient pentru mine” de pe inel a atras atenția. Deși acest inel a fost interpretat ca „un mesaj către președintele Erdoğan”, a fost evaluat și ca „un avertisment pentru președinte”.

Sursele MHP au spus că inscripția a fost o referire la cel de-al 173-lea verset al Surei al-Imran. Versetul spune: „Vrăjmașii tăi și-au mobilizat forțele împotriva ta, așa că teme-te de ei”, avertismentul i-a făcut doar să devină mai puternici în credință și ei au răspuns: „Numai Allah este suficient ca ajutor pentru noi și El este cel mai bun Protector.”

Tafsir-ul Direcției pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) spune pentru verset că „Când Abu Sufyân, comandantul armatei Quraysh, se afla în Revhâ și pregătea un plan pentru a ataca din nou musulmanii și a-i distruge, a renunțat la planul său. când a auzit că musulmanii veniseră în număr mare la Hamrâul-Asad. Între timp, el le-a spus bărbaților unei caravane care treceau pe acolo: „Dacă îl întâlnești pe Mahomed, spune-i că îi vom extermina”, în încercarea de a-i speria pe musulmani printr-un război psihologic.

Când acest cuvânt a ajuns la Profet și la musulmani, ei au spus: „Hasbünallahu wa ni’me’l-waqīl” (Allah este suficient pentru noi și El este cel mai bun ). Acest verset, care a fost dezvăluit cu această ocazie, arată credința, încrederea și determinarea musulmanilor în Allah și în Trimisul Său, în ciuda tuturor felurilor de adversitate. Potrivit lui Bukhari, profetul Avraam a spus asta și în ziua în care a fost aruncat în foc.”

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.