marți, iunie 11, 2024

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Un partid politic turco-islamist recent înființat în Germania, acuzat că are legături cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru a câștiga un loc în Parlamentul European la alegerile organizate, duminică, în Germania, conform Gazete Duvar.

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

DAVA a participat la alegerile pentru Parlamentul European cu 11 candidați, majoritatea de origine turcă.

Președintele Erdogan a primit la palatul prezidențial, la începutul lunii mai, Uniunea Democraților Internaționali (UID), fosta Uniunea Democraților Europeni Turci, cunoscută drept organizația de lobby a Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP) în Europa.

Erdogan apel către turcii din Europa

Sute de delegați din 25 de țări au participat la „Atelierul de formare și consolidare a capacităților UID”, de patru zile, la palatul prezidențial, în timpul căruia Erdoğan a încercat să mobilizeze turcii în Europa înaintea alegerilor europene din 6-9 iunie.

„Cred că diaspora turcă va fi un actor puternic și decisiv în următorii ani. De aceea vă fac apel să vă mențineți unitatea, solidaritatea și fraternitatea. Știți că în curând vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Este de cea mai mare importanță ca vocea voastră să fie auzită în aceste săli. Prin urmare, nu neglijați să vă exercitați dreptul de vot la alegerile europene”, a spus Erdoğan delegaților UID.

Copreședintele și cofondatorul DAVA, Fatih Zingal, care a candidat fără succes la alegerile europene, a postat discursul lui Erdogan pe rețelele de socializare și a repetat apelul lui Erdogan către cetățenii europeni de origine turcă să participe la alegerile europene.

„În mod firesc, mă alătur acestui apel și spun: Votează pentru DAVA”, a scris Zingal într-un comentariu la videoclip Zingal, care a fost anterior purtător de cuvânt al UID.

Președintele partidului, Teyfik Özcan, și Zingal au negat că au vreo legătură cu Erdogan și partidul AKP.

Oficialii DAVA au negat, de asemenea, afirmațiile conform cărora partidul este finanțat de guvernul turc. Zingal a declarat în ianuarie pentru BBC Turkish că singura lor sursă de venit sunt taxele de membru și donațiile.

După înființarea DAVA la începutul acestui an, unii lideri germani și-au exprimat îngrijorarea că noul partid va alimenta și mai mult diviziunile din țară între diferite grupuri religioase și etnice și va fi un alt partid radical, la fel ca Alternativa de extremă dreapta pentru Germania (AfD). Aceștia susțin că noul partid va crește, de asemenea, influența lui Erdogan asupra populației turce din Europa și va promova agenda lui.

Cetățenii germani au ales 96 de membri ai Parlamentului European cu 720 de locuri. Numărul de deputați aleși dintr-un partid politic este determinat proporțional cu numărul de voturi pe care acesta le primește.

Turcia: 7 persoane arestate că au ascultat predici religioase pe platforma X

Organizația Națională de Informații a Turciei (MİT) au condus o operațiune care vizează indivizii care participau la un live de pe platforma X, unde discutau Risale-i Nur, o exegeză Coranică scrisă de regretatul savant islamic Said Nursî, a cărui învățături au contribuit mai târziu la inspirarea Mișcării Gülen.

Primarul ales din provincia Hakkari reținut și înlocuit. Protestele interzise

Partidul pro-kurd DEM a cerut proteste în masă împotriva numirii unui administrator al municipalității Hakkari și reținerii primarului acesteia.

Record în Turcia. Inflația anuală a ajuns la 75% în luna mai

Inflația lunară în mai a fost de 3,37%, față de 3,18% în aprilie. Inflația anuală a fost de 75% în mai, comparativ cu cea din aprilie de 69,80%.

Jose Mourinho la Fenerbahce. Idee furată de la candidatul pentru președinția clubului

Aziz Yildirim, care a condus clubul din 1998 până în 2018, când a pierdut în fața lui Ali Koç, a promis că dacă dacă va câştiga alegerile, îl va aduce pe Jose Mourinho antrenor. 

Turcia. Despăgubiri pentru victimelor epurării: „Sper că această decizie va crea un precedent pentru alții”

Avocata Süreyya Kardelen Yarlı a împărtășit decizia instanței pe rețelele de socializare, subliniind victoria juridică într-o postare.

InfoMatrix-2024 în București: 300 de studenți din 17 țări la concurs de IT

După ce au trecut eliminatorii în diferite țări și regiuni ale lumii, 300 de studenți din 17 țări au venit la București pentru finala Infomatrix și au concurat cu 65 de proiecte impresionante la concursul care a durat 4 zile.

Turcia. Primarul ales condamnat la 20 de ani închisoare sub acuzații de terorism

Un tribunal turc a pronunțat o pedeapsă de aproape 20 de ani de închisoare unui primar ales la alegerile din martie 2023...

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.