joi, iulie 25, 2024

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor


Poliția turcă a reținut nouă persoane în Büyükada, cea mai mare parte a Insulelor Prinților din Istanbul, în urma unui protest împotriva introducerii microbuzelor pentru transport în interiorul insulelor, relatează Gazete Duvar.

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Protestatarii au subliniat că introducerea „transportului public cu microbuze”, care a început pentru prima dată pe Büyükada, nu a fost potrivită pentru structura insulelor, afirmând că insulele sunt desemnate drept „zone pietonale”, orice vehicul personal fiind interzis pe insule.

Aceștia au afirmat că au fost asigurați de autorități că aceste vehicule nu vor fi operate fără acordul și cunoștințele localnicilor. 

Afirmând că promisiunile nu s-au respectat, localnicii au blocat traseele microbuzelor. Nouă localnici care au blocat microbuzele au fost reținuți temporar de jandarmerie.

Protest pe ritmuri de dans

Localnicii au început să danseze pe linia autobuzului pentru a bloca trecerea pe faimoasă melodie, „Erik Dalı”

„Durabile și accesibile”.

În perioada 20-22 mai, aproape 1.400 de petiții au fost transmise municipalității districtuale din Insulele Prinților și municipiului Istanbul împotriva introducerii sistemului de transport cu autobuzul.

Inițiativa Civilă a Insulelor a strâns anterior, de asemenea, peste 4.500 de petiții împotriva microbuzelor de pe insulă.

În ciuda protestelor și rețințiilor, microbuzele continuă să funcționeze. Municipiul Metropolitan din Istanbul a emis pe 15 iunie o declarație publică spunând că transportul cu autobuzul este „durabile și accesibile”.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.