sâmbătă, mai 18, 2024

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, Nacho Sanchez Amor, a criticat guvernul turc pentru că a etichetat persoanele care aveau conturi la banca bancară islamică, acum închisă, Bank Asya, drept terorişti.

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Descriind Turcia drept singura țară candidată la UE care s-a îndepărtat de Europa, Amor a spus că i-a spus în repetate rânduri fostului ministru de interne, Süleyman Soylu că nu este logic să ceară ajutorul UE în lupta împotriva terorismului, atâta timp cât Turcia etichetează în mod arbitrar un număr mare de oameni din țară ca teroriști.

Amor spunând că Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de Erdogan, etichetează jurnaliştii drept terorişti și spune că luptă împotriva guleniştilor, ignorând faptul că ei sunt cei care i-au încorporat pe guleniști în instituțiile statului.

De asemenea, Amor a spus că a numi teroriști oamenii care aveau conturi la Bank Asya este „o nebunie”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în mai multe cazuri că a avea un cont la Bank Asya nu poate fi considerată o dovadă a apartenenței la organizații teroriste.

Ce s-a întâmplat?

Guvernul turc acuză Mișcarea Gülen că a organizat tentativa de lovitură de stat, din 15 iulie 2016 și o etichetează drept „organizație teroristă”, deși mișcarea neagă cu fermitate implicarea în tentativa de lovitură de stat sau în orice activitate teroristă.

Guvernul a preluat Bank Asya la 4 februarie 2015, iar licența bancară a fost anulată pe 22 iulie 2016, la șapte zile după tentativa de lovitură de stat, de către Agenția de Reglementare și Supraveghere Bancară a Turciei (BDDK) din cauza legăturilor sale cu mișcarea. În mai 2015, organul de supraveghere bancar a decis preluarea completă a tuturor acțiunilor creditorului islamic de către Fondul de asigurare a depozitelor de economii (TMSF).

Mii de oameni s-au confruntat cu acuzații de terorism și au fost închiși în Turcia pentru tranzacțiile lor la Bank Asya, ceea ce este considerat, printre altele, un semn al apartenenței la organizații teroriste de către autoritățile turce.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.