miercuri, martie 22, 2023

Un articol din The Huffington Post: „Este România cea mai frumoasă țară a Europei? Chiar ar putea fi”

Potențialul turistic al României a fost elogiat într-un articol publicat sâmbătă de site-ul american The Huffington Post, în care se afirmă că țara noastră ar putea fi considerată „cea mai frumoasă din Europa”.

Autoarea articolului, Patti Morrow, blogger, fotograf și jurnalist specializat în călătorii, s-a declarat impresionată, printre altele, de Transfăgărășan, arhitectura cosmopolită din București, bisericile fortificate din Transilvania și de castelele Bran și Peleș.

Jurnalista americană a apreciat arhitectura locală, clădirile din secolul al XVI-lea, grație cărora Sighișoara poate fi comparată cu „ambianța magică din orașul vechi din Praga și cu Viena”. Ea a reamintit și faptul că Sighișoara este locul în care s-a născut Vlad Dracul, sursa de inspirație a personajului literar Dracula.

În acest articol, intitulat „Is Romania Europe’s Prettiest Country? It Just Might Be” („Este România cea mai frumoasă țară a Europei? Chiar ar putea fi”), Patti Morrow a elogiat câteva obiective turistice ale României:

Patti Morrow a elogiat câteva obiective turistice ale României:”piețe din orașe încântătoare ce datează din timpuri medievale, dealuri cu pante blânde care se întind cât vezi cu ochii, castele învelite în misterul Contelui Dracula, perspective minunate asupra culmilor stâncoase ale munților și o rețea ce pare infinită de fortărețe și biserici”.

Patti Morrow a grupat obiectivele turistice ale României în trei categorii principale: „Orașe, cetăți și sate”, „Castele, fortărețe și biserici fortificate” și „Alte atracții”.

După vizita sa în România, Patti Morrow spune că țara noastră — și în special Transilvania — este locul în care se află „unele dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa”.Jurnalista a vizitat însă mai întâi Bucureștiul și s-a declarat impresionată de Palatul Parlamentului, labirintul de străduțe pavate cu piatră cubică și arhitectura specială din centrul vechi al capitalei, cunoscută în trecut și sub denumirea de „Micul Paris”. Ea a apreciat și magazinele de antichități, cafenelele și galeriile de artă din București.

Informându-i pe cititorii americani în legătură cu istoria Sibiului, jurnalista reamintește că localitatea a fost înființat în secolul al XII-lea de sașii germani și le semnalează faptul că orașul, al cărui centru și-a păstrat splendoarea medievală, „este probabil unul dintre cele mai frumoase din România sau poate chiar din Europa”. Sunt menționate în acest articol arhitectura medievală, turnurile bine conservate, străzile înguste, clădiri din secolul al XVII-lea, celebrul Pod al Minciunilor și cele două piețe dominate de biserici — Piața Mare și Piața Mică. Patti Morrow a reamintit și despre Festivalul Internațional de Teatru organizat la Sibiu în fiecare an în luna iunie.

După ce a vizitat Branul, jurnalista a spus că acest obiectiv turistic, cu turnuri medievale, turnulețe, pasaje subterane și scări în spirală, reprezintă „cel mai notoriu bastion al României”. Reamintind cititorilor ei că Branul datează din 1212, jurnalista a explicat și misterul și miturile care înconjoară acest castel, asociat adeseori cu legenda Contelui Dracula

Continuându-și călătoria prin Transilvania, Patti Morrow a apreciat biserica fortificată din Saschiz, inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, și a alocat un spațiu mai mare Sighișoarei, despre care afirmă că este „unul dintre cele mai frumoase și mai bine orașe medievale din Europa”

În Sibiel, Patti Morrow a experimentat viața la țară, cazându-se în pensiunea bunicii Eugenia, unde a a învățat să prepare brânză și mămăligă și a apreciat gastronomia locală, în special afinata și plăcinta cu mere.

În Brașov, oraș înființat de cavalerii teutoni în anul 1211, jurnalista americană s-a declarat fermecată de combinația colorată și spectaculoasă de arhitectură gotică, barocă și renascentistă.

Finalizat în 1883, Peleșul, reședința de vară a familiei regale a României până în 1947, a fost primul castel din Europa care a adoptat iluminatul cu energie electrică și a găzduit prima proiecție din România a unui film, în 1906, într-o cameră amenajată sub forma unui cinematograf propriu

Patti Morrow a făcut apoi și o vizită în Biertan, unde a admirat biserica fortificată locală, datând din secolul al XV-lea și care a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Patti Morrow a vizitat cetatea Rupea — unul dintre cele mai vechi situri arheologice din România, întrucât datează din jurul anului 5.500 î.e.n. din perioada paleoliticului—, localitatea Cristian — Biserica Evanghelică din localitate datează din 1495 — și Râșnov — unde a admirat cetatea medievală locală.

A urmat vizita la Castelul Peleș, care impresionează prin cele „160 de camere ale sale, ahitectura lui neo-renascentistă și amplasarea în pitorescul oraș Sinaia”. Jurnalista americană a fost impresionată de Transfăgărășan, supranumit „cea mai bună șosea rutieră din lume” de realizatorii emisiunii „Top Gear”, dar și de peisajul uluitor al Munților Carpați, potențat de priveliști minunate spre barajul Vidraru, lacul glaciar Bâlea și numeroase cascade naturale. Patti Morrow nu a uitat nici podgoriile și vinăriile din România, o țară care ocupă locul al 10-lea în topul producătorilor de vin din lume, prin prisma cantităților comercializate. Ea a reamintit și faptul că un producător român, Cramele Halewood, folosește exclusiv metode tradiționale de preparare a vinurilor.

Patti Morrow reamintește că Munții Carpați au o lungime de aproape 1.600 de kilometri și că mai mult de jumătate din acest lanț muntos se află în România. În Carpații românești, scrie jurnalista americană, trăiesc urși bruni, lupi și râși.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.