miercuri, aprilie 24, 2024

Turcii cumpără bijuterii de imitație după ce aurul a atins un preț record

Vânzarea aurului imitativ a devenit populară pe piețele de bijuterii din Turcia, după ce aurul a ajuns la un preț record, relatează Duvar English.

În timpul sezonului de nuntă în Turcia, vânzările de aur sunt în mod normal ridicate, deoarece este tradițional în țară ca oaspeții să ofere monezi de aur și bijuterii , miresei. 

Însă anul acesta, turcii au cumpărat bijuterii care imită aurul, cunoscut sub numele de „aurul sirian” datorită faptului că este adesea vândut de bijutierii sirieni.

„În opinia mea, aceasta este o criză globală a sistemului. Trebuie privit în întregime. Cred că [prețul] aurului și dolarului va crește. Sincer, caut alte linii de lucru. Lucrez de mult timp fără să obțin profit. Nu-mi văd viitorul. Mulți bijutieri au închis sau au găsit alte ocupații în această perioadă „, a spus Haydar Güzel, bijutier din 1982.

Mai mult, bijutierul sirian, Sahra Abdullah a povestit că face afaceri mult mai profitabile decât bijutierii care vând aur real.

„Aurul normal este foarte scump. Ceea ce vindem este foarte aproape de real. Culoarea nu se estompează rapid. Vindem mult mai mult decât bijutierii ”, a afirmat Abdullah.

Prețul aurului la nivel record 

Turcia a atins recordul din ultimii nouă ani, cu 1.980 de dolari  per uncie. Astfel, un gram de aur costă în prezent 437 TL, iar o brățară de aur de 14 karate se vinde pentru 288 TL, în timp ce un gram de 22 de karate se vinde pentru 417 TL.

Prețul aurului a crescut în Turcia din cauza pandemiei COVID-19 și tensiunilor  cu Statele Unite.


Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org