sâmbătă, februarie 4, 2023

Generalul turc ucis după descoperirea finanțărilor extremiste din Qatar

Un general turc a fost executat după ce a aflat că Qatar a încasat banii de la grupurile  extremiste din Siria prin Turcia, potrivit dezvăluirilor de la  judecătoria turcească, citat de arabnews.com

Semih Terzi a fost împușcat mortal în timpul loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016, iar presupușii ucigași au fost acuzați că sunt adepți ai Mișcării Gulen, considerată organizație teroristă de către guvernul turc.

Cu toate acestea, conform unei transcrieri a ședinței din sala de judecată obținută de site-ul Nordic Monitor, uciderea lui Terzi a fost comandată de locotenentul Zekai Aksakalli, care era atunci șeful  Comandamentului Forțelor Speciale din Turcia.

Mărturisirile unui colonel condamnat pe viață

Nordic Monitors susține că mărturia a venit de la colonelul Firat Alakus, care a lucrat în secția de informații a Comandamentului Forțelor Speciale, în timpul unei audieri la cea de-a 17-a Curte Penală, din Ankara, din martie 2019.

Alakus a spus că Terzi a descoperit că Aksakalli lucra în secret cu agenția de informații turcească (MIT) în derularea operațiunilor ilegale în Siria pentru câștiguri personale.

„Terzi știa cât din finanțarea livrată [Turciei] de Qatar în scopul achiziționării de arme și muniție pentru opoziție și cât de mult a fost folosită de către oficialii publici, cât a fost delapidată” a susținut Alakus.

Motivele executării generalului

De asemenea, colonelul a adăugat că informațiile pe care le deținea Terzi despre relațiile lui Aksakalli au fost adevăratul motiv pentru care Aksakalli a ordonat executarea sa.Terzi a fost ucis după ce Aksakalli i-a comandat să se întoarcă la Ankara dintr-o provincie de frontieră din cauza evenimentelor care au avut loc pe 15 iulie 2016.

Alături de cererea Qatari, Alakus a spus că Terzi cunoaște și detaliile implicării Turciei în contrabanda cu petrol din Siria și modul în care oficialii guvernamentali au ajutat comandanții militanți extremiști.

„[Crima lui Terzi] a avut de-a face cu o capcană concepută de Zekai Aksakalli, care nu dorea ca aceste fapte să iasă la iveală”, a spus Alakus.

Alakus a fost închis pe viață în iunie 2019, după ce a fost condamnat pentru participarea la lovitura de stat.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.