vineri, aprilie 19, 2024

Generalul turc ucis după descoperirea finanțărilor extremiste din Qatar

Un general turc a fost executat după ce a aflat că Qatar a încasat banii de la grupurile  extremiste din Siria prin Turcia, potrivit dezvăluirilor de la  judecătoria turcească, citat de arabnews.com

Semih Terzi a fost împușcat mortal în timpul loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016, iar presupușii ucigași au fost acuzați că sunt adepți ai Mișcării Gulen, considerată organizație teroristă de către guvernul turc.

Cu toate acestea, conform unei transcrieri a ședinței din sala de judecată obținută de site-ul Nordic Monitor, uciderea lui Terzi a fost comandată de locotenentul Zekai Aksakalli, care era atunci șeful  Comandamentului Forțelor Speciale din Turcia.

Mărturisirile unui colonel condamnat pe viață

Nordic Monitors susține că mărturia a venit de la colonelul Firat Alakus, care a lucrat în secția de informații a Comandamentului Forțelor Speciale, în timpul unei audieri la cea de-a 17-a Curte Penală, din Ankara, din martie 2019.

Alakus a spus că Terzi a descoperit că Aksakalli lucra în secret cu agenția de informații turcească (MIT) în derularea operațiunilor ilegale în Siria pentru câștiguri personale.

„Terzi știa cât din finanțarea livrată [Turciei] de Qatar în scopul achiziționării de arme și muniție pentru opoziție și cât de mult a fost folosită de către oficialii publici, cât a fost delapidată” a susținut Alakus.

Motivele executării generalului

De asemenea, colonelul a adăugat că informațiile pe care le deținea Terzi despre relațiile lui Aksakalli au fost adevăratul motiv pentru care Aksakalli a ordonat executarea sa.Terzi a fost ucis după ce Aksakalli i-a comandat să se întoarcă la Ankara dintr-o provincie de frontieră din cauza evenimentelor care au avut loc pe 15 iulie 2016.

Alături de cererea Qatari, Alakus a spus că Terzi cunoaște și detaliile implicării Turciei în contrabanda cu petrol din Siria și modul în care oficialii guvernamentali au ajutat comandanții militanți extremiști.

„[Crima lui Terzi] a avut de-a face cu o capcană concepută de Zekai Aksakalli, care nu dorea ca aceste fapte să iasă la iveală”, a spus Alakus.

Alakus a fost închis pe viață în iunie 2019, după ce a fost condamnat pentru participarea la lovitura de stat.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.