luni, aprilie 29, 2024

Turcia respinge cererea de eliberare a unui jurnalist reținut de 5 ori anul acesta


O înaltă instanţă penală din Istanbul a respins cererea de eliberare a jurnalistului Barış Pehlivan, care a fost pus după gratii pentru a cincea oară anul acesta, conform Stockholm Center for Freedom.

Hüseyin Ersöz a anunțat, vineri, pe platforma de socializare X că cererea de eliberare a clientului său, Pehlivan din închisoare a fost respinsă de Înalta Curte Penală Silivri.

Ersöz a spus că jurnalistului i s-a refuzat eliberarea din închisoare, în ciuda faptului că este eligibil din punct de vedere legal pentru a fi eliberat sub supraveghere judiciară.

Reținut de 5 ori într-un an

Pehlivan, fostul redactor-șef la Oda TV și colaborator la ziarul Cumhuriyet, se află în spatele gratiilor de la jumătatea lunii august în închisoarea Marmara din Istanbul, cunoscută anterior ca închisoarea Silivri, unde sunt deținuți mulți critici guvernamentali.

Pehlivan a fost deja închis de patru ori, dintre care de două ori a  petrecut o zi după gratii – o dată în februarie și o dată în mai.

Acuzați pentru dezvăluirea „secretelor de stat”

Pehlivan și alți șase jurnaliști au fost condamnați la trei ani și nouă luni de închisoare în 2020 pentru că au raportat despre înmormântarea unui membru al agenției de informații MIT din Turcia care opera în Libia, unde Ankara sprijină guvernul Tripoli, recunoscut de ONU.

Deși moartea agentului de informații nu a fost niciodată infirmată de autoritățile turce, reporterii au fost acuzați de dezvăluirea „secretelor de stat”.

Închiși „pentru că scriu adevărul”

Pehlivan a fost rechemat de această dată pentru a ispăși opt luni din pedeapsa din 2020 pentru încălcarea legilor naționale de informații ale țării.

„Oamenii merg la închisoare [în Turcia] doar pentru că scriu adevărul, doar pentru că fac jurnalism. Reținerea mea este o picătură în ocean, în această mare luptă”, a declarat Pehlivan, înainte de a fi trimis la închisoare.

Susținătorii libertății presei au condamnat „hărțuirea judiciară” a jurnalistului și au cerut guvernului turc să respecte libertatea presei.

Turcia se află pe locul 165 din 180 de țări în cel mai recent indice al libertății presei al RSF.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.