marți, iulie 16, 2024

Turcia respinge cererea de eliberare a unui jurnalist reținut de 5 ori anul acesta


O înaltă instanţă penală din Istanbul a respins cererea de eliberare a jurnalistului Barış Pehlivan, care a fost pus după gratii pentru a cincea oară anul acesta, conform Stockholm Center for Freedom.

Hüseyin Ersöz a anunțat, vineri, pe platforma de socializare X că cererea de eliberare a clientului său, Pehlivan din închisoare a fost respinsă de Înalta Curte Penală Silivri.

Ersöz a spus că jurnalistului i s-a refuzat eliberarea din închisoare, în ciuda faptului că este eligibil din punct de vedere legal pentru a fi eliberat sub supraveghere judiciară.

Reținut de 5 ori într-un an

Pehlivan, fostul redactor-șef la Oda TV și colaborator la ziarul Cumhuriyet, se află în spatele gratiilor de la jumătatea lunii august în închisoarea Marmara din Istanbul, cunoscută anterior ca închisoarea Silivri, unde sunt deținuți mulți critici guvernamentali.

Pehlivan a fost deja închis de patru ori, dintre care de două ori a  petrecut o zi după gratii – o dată în februarie și o dată în mai.

Acuzați pentru dezvăluirea „secretelor de stat”

Pehlivan și alți șase jurnaliști au fost condamnați la trei ani și nouă luni de închisoare în 2020 pentru că au raportat despre înmormântarea unui membru al agenției de informații MIT din Turcia care opera în Libia, unde Ankara sprijină guvernul Tripoli, recunoscut de ONU.

Deși moartea agentului de informații nu a fost niciodată infirmată de autoritățile turce, reporterii au fost acuzați de dezvăluirea „secretelor de stat”.

Închiși „pentru că scriu adevărul”

Pehlivan a fost rechemat de această dată pentru a ispăși opt luni din pedeapsa din 2020 pentru încălcarea legilor naționale de informații ale țării.

„Oamenii merg la închisoare [în Turcia] doar pentru că scriu adevărul, doar pentru că fac jurnalism. Reținerea mea este o picătură în ocean, în această mare luptă”, a declarat Pehlivan, înainte de a fi trimis la închisoare.

Susținătorii libertății presei au condamnat „hărțuirea judiciară” a jurnalistului și au cerut guvernului turc să respecte libertatea presei.

Turcia se află pe locul 165 din 180 de țări în cel mai recent indice al libertății presei al RSF.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.