miercuri, noiembrie 8, 2023

Turcia respinge cererea de eliberare a unui jurnalist reținut de 5 ori anul acesta


O înaltă instanţă penală din Istanbul a respins cererea de eliberare a jurnalistului Barış Pehlivan, care a fost pus după gratii pentru a cincea oară anul acesta, conform Stockholm Center for Freedom.

Hüseyin Ersöz a anunțat, vineri, pe platforma de socializare X că cererea de eliberare a clientului său, Pehlivan din închisoare a fost respinsă de Înalta Curte Penală Silivri.

Ersöz a spus că jurnalistului i s-a refuzat eliberarea din închisoare, în ciuda faptului că este eligibil din punct de vedere legal pentru a fi eliberat sub supraveghere judiciară.

Reținut de 5 ori într-un an

Pehlivan, fostul redactor-șef la Oda TV și colaborator la ziarul Cumhuriyet, se află în spatele gratiilor de la jumătatea lunii august în închisoarea Marmara din Istanbul, cunoscută anterior ca închisoarea Silivri, unde sunt deținuți mulți critici guvernamentali.

Pehlivan a fost deja închis de patru ori, dintre care de două ori a  petrecut o zi după gratii – o dată în februarie și o dată în mai.

Acuzați pentru dezvăluirea „secretelor de stat”

Pehlivan și alți șase jurnaliști au fost condamnați la trei ani și nouă luni de închisoare în 2020 pentru că au raportat despre înmormântarea unui membru al agenției de informații MIT din Turcia care opera în Libia, unde Ankara sprijină guvernul Tripoli, recunoscut de ONU.

Deși moartea agentului de informații nu a fost niciodată infirmată de autoritățile turce, reporterii au fost acuzați de dezvăluirea „secretelor de stat”.

Închiși „pentru că scriu adevărul”

Pehlivan a fost rechemat de această dată pentru a ispăși opt luni din pedeapsa din 2020 pentru încălcarea legilor naționale de informații ale țării.

„Oamenii merg la închisoare [în Turcia] doar pentru că scriu adevărul, doar pentru că fac jurnalism. Reținerea mea este o picătură în ocean, în această mare luptă”, a declarat Pehlivan, înainte de a fi trimis la închisoare.

Susținătorii libertății presei au condamnat „hărțuirea judiciară” a jurnalistului și au cerut guvernului turc să respecte libertatea presei.

Turcia se află pe locul 165 din 180 de țări în cel mai recent indice al libertății presei al RSF.

Libertatea presei în Turcia: 63 de jurnalişti se află după gratii

În cursul lunii au continuat 44 de procese privind activitatea jurnalistică, cazurile a doi jurnaliști s-au încheiat cu condamnare și o pedeapsă totală de 10 ani de închisoare.

Libertatea presei în Turcia: Trei jurnaliști arestați în două zile

Reținerea lui Erdinç a fost ordonată de procurorii de la Ankara, care l-au acuzat pe jurnalistă că „a răspândit în mod deschis informații înșelătoare”.

Banca Mondială: Turcia în top 5 țări cu inflație alimentară ridicată

Turcia are o rată nominală a inflației alimentare de 76 la sută, potrivit celor mai recente date. Când este ajustată pentru inflația generală, rata inflației alimentare reală este de 14%.

Kılıçdaroğlu pierde șefia partidul din opoziție, după 13 ani. Cine este noul lider CHP?

Özel a devenit al optulea lider al CHP de la înființarea sa în 1923, cu 812 de voturi, punând capăt guvernării de 13 ani a lui Kılıçdaroğlu, care a primit 536 de voturi.

Turcia: Parlamentul elimină Coca-Cola și produsele Nestle din meniu

„Produsele companiilor care sprijină Israelul nu vor fi vândute în restaurante, cantine și ceainări din campusul parlamentului”,se arată în declarația Marii Adunări Națională a Turciei, fără a identifica companiile.

Istanbul: Un turc a dat drumul la șoareci într-un McDonald’s, în semn de protest

Într-un videoclip care înregistrează momentele, bărbatul este văzut strigând „Mâncați acești șoareci, nu carnea musulmanilor”, „Bombe cad acolo (Gaza) de zile întregi”