vineri, decembrie 1, 2023

Turcia așteaptă la o creștere de peste 70 la sută în 2024. 3,4 trilioane de lire din TVA


Turcia așteaptă venituri de 3,4 trilioane de lire turcești din taxa pe valoarea adăugată (TVA) și 1,4 trilioane de lire din taxa speciala de consum (SCT) în 2024, conform presei turcești.

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de Erdogan, a înaintat Parlamentului o propunere de buget, care arată că  venituri de 3,4 trilioane de lire turcești (121,4 miliarde de dolari) din taxa pe valoarea adăugată (TVA) și 1,4 trilioane de lire (50 de miliarde de dolari) din taxa speciala de consum (SCT).

Guvernul a prezis că veniturile din impozite vor ajunge la 8,335 miliarde de lire în 2024 și a estimat că va strânge 4,82 trilioane de lire în total la sfârșitul lui 2023. 

Astfel, veniturile din impozite ar trebui să crească cu 72,7 la sută.

Potrivit propunerii, 40% din povara fiscală va fi impusă cetățenilor prin TVA la bunurile de larg consum. 

Crește Taxa Specială de Consum 

Taxa Specială de Consum, care are ca scop impozitarea combustibililor, alcoolului și produselor din tutun, autovehiculelor, precum și a anumitor bunuri supuse consumului de lux, este de așteptat să crească cu 71,9% în 2024.

În 2024, s-a anticipat că SCT la produsele petroliere și gaze naturale va crește cu 129,4%, la automobile cu 43,6%, la alcool cu ​​70,3% și la produsele din tutun cu 71,8%.

Deducții de taxă

În bugetul guvernului central din 2024, cheltuielile bugetare estimate au fost de 11,09 trilioane de lire, în timp ce veniturile bugetare au fost estimate la 8,4 trilioane de lire, rezultând un deficit bugetar anticipat de 2,6 trilioane de lire. 

Pentru a compensa acest deficit, impozitele vor fi eliminate până la valoarea deficitului bugetar proiectat. Mai exact, guvernul va renunța să colecteze un total de 2,2 trilioane de lire în taxe de la clasele sociale superioare din categoria „deduceri fiscale, scutiri și excepții”. 

Bugetul a scăzut în septembrie

În bugetul pe 2023, această sumă era de 994,4 miliarde de lire. Bugetul guvernului a înregistrat un deficit de 129,2 miliarde de lire turcești (aproximativ 4,63 miliarde dolari) în septembrie, după două luni consecutive de excedent. Veniturile fiscale au înregistrat o creștere substanțială de 122,6 la sută, în valoare de 386,2 miliarde de lire în această perioadă.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.