miercuri, mai 29, 2024

Turcia așteaptă la o creștere de peste 70 la sută în 2024. 3,4 trilioane de lire din TVA


Turcia așteaptă venituri de 3,4 trilioane de lire turcești din taxa pe valoarea adăugată (TVA) și 1,4 trilioane de lire din taxa speciala de consum (SCT) în 2024, conform presei turcești.

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de Erdogan, a înaintat Parlamentului o propunere de buget, care arată că  venituri de 3,4 trilioane de lire turcești (121,4 miliarde de dolari) din taxa pe valoarea adăugată (TVA) și 1,4 trilioane de lire (50 de miliarde de dolari) din taxa speciala de consum (SCT).

Guvernul a prezis că veniturile din impozite vor ajunge la 8,335 miliarde de lire în 2024 și a estimat că va strânge 4,82 trilioane de lire în total la sfârșitul lui 2023. 

Astfel, veniturile din impozite ar trebui să crească cu 72,7 la sută.

Potrivit propunerii, 40% din povara fiscală va fi impusă cetățenilor prin TVA la bunurile de larg consum. 

Crește Taxa Specială de Consum 

Taxa Specială de Consum, care are ca scop impozitarea combustibililor, alcoolului și produselor din tutun, autovehiculelor, precum și a anumitor bunuri supuse consumului de lux, este de așteptat să crească cu 71,9% în 2024.

În 2024, s-a anticipat că SCT la produsele petroliere și gaze naturale va crește cu 129,4%, la automobile cu 43,6%, la alcool cu ​​70,3% și la produsele din tutun cu 71,8%.

Deducții de taxă

În bugetul guvernului central din 2024, cheltuielile bugetare estimate au fost de 11,09 trilioane de lire, în timp ce veniturile bugetare au fost estimate la 8,4 trilioane de lire, rezultând un deficit bugetar anticipat de 2,6 trilioane de lire. 

Pentru a compensa acest deficit, impozitele vor fi eliminate până la valoarea deficitului bugetar proiectat. Mai exact, guvernul va renunța să colecteze un total de 2,2 trilioane de lire în taxe de la clasele sociale superioare din categoria „deduceri fiscale, scutiri și excepții”. 

Bugetul a scăzut în septembrie

În bugetul pe 2023, această sumă era de 994,4 miliarde de lire. Bugetul guvernului a înregistrat un deficit de 129,2 miliarde de lire turcești (aproximativ 4,63 miliarde dolari) în septembrie, după două luni consecutive de excedent. Veniturile fiscale au înregistrat o creștere substanțială de 122,6 la sută, în valoare de 386,2 miliarde de lire în această perioadă.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Echipa de volei a Turciei furioasă, după un zbor de 13 ore în clasa economică

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Hande Bakadın, Eda Erdem, Simge Aköz și Aslı Kalaç au împărtășit fotografiile pe care le-au făcut din interiorul aeronavei ca o poveste pe Instagram și și-au exprimat criticile. 

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.