marți, mai 21, 2024

Platforma X a lui Elon Musk se confruntă cu reducerea lățimii de bandă în Turcia

Platforma social media X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, ar putea fi supusă unei reduceri de 50 la sută a lățimii de bandă în Turcia, conform Turkish Minutes.

În cazul în care platforma X nu respectă legea turcă a rețelelor sociale, platforma ar putea duce la restricții semnificative.

Joi este termenul limită stabilit de autoritățile turce pentru ca platforma să îndeplinească cerințele legale, care impune platformelor să desemneze un reprezentant în țară. Nerespectarea acestui lucru ar putea duce la restricții semnificative ale accesului utilizatorilor la X în Turcia.

Autoritatea de Telecomunicații din Turcia (BTK) poate solicita unei instanțe judecătorești o reducere a lățimii de bandă cu 50%.

În cazul nerespectării continue, instanța poate pronunța o altă hotărâre 30 de zile, de data aceasta reducând lățimea de bandă cu cel puțin încă 50 la sută sau până la 90 la sută.

Platforma ar putea deveni inutilizabilă

Yaman Akdeniz, fondatorul Asociației pentru Libertatea de Expresie (İFÖD) și expert proeminent în dreptul IT, a declarat că reducerea lățimii de bandă cu 50% ar însemna o încetinire semnificativă a accesului la platformă în Turcia și că o reducere de 90% ar face practic inutilizabilă.

Akdeniz a subliniat că țara se îndreaptă spre alegeri locale programate pentru începutul anului 2024 și că platforma este o sursă majoră de informații pentru toată lumea în noaptea alegerilor.

Despre legea controversată

Promulgată în 2020, legislația controversată a rețelelor sociale a obligat platformele cu peste 1 milion de utilizatori zilnici din Turcia să numească un reprezentant legal, în special pe cineva care trebuie să fie cetățean turc și să aibă reședința în țară. Un amendament introdus în octombrie 2022 a permis ca platformele să fie reprezentate de persoane juridice care urmează să fie înființate de către platforme.

Clauzele de nerespectare a legii prevăd o sancționare treptată a platformelor care nu o respectă, începând cu amenzi și continuând cu o interdicție de publicitate.

Un raport recent lansat de Freedom House a clasat Turcia printre țările „fără libertate” în ceea ce privește libertățile online.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park.