vineri, decembrie 1, 2023

Platforma X a lui Elon Musk se confruntă cu reducerea lățimii de bandă în Turcia

Platforma social media X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, ar putea fi supusă unei reduceri de 50 la sută a lățimii de bandă în Turcia, conform Turkish Minutes.

În cazul în care platforma X nu respectă legea turcă a rețelelor sociale, platforma ar putea duce la restricții semnificative.

Joi este termenul limită stabilit de autoritățile turce pentru ca platforma să îndeplinească cerințele legale, care impune platformelor să desemneze un reprezentant în țară. Nerespectarea acestui lucru ar putea duce la restricții semnificative ale accesului utilizatorilor la X în Turcia.

Autoritatea de Telecomunicații din Turcia (BTK) poate solicita unei instanțe judecătorești o reducere a lățimii de bandă cu 50%.

În cazul nerespectării continue, instanța poate pronunța o altă hotărâre 30 de zile, de data aceasta reducând lățimea de bandă cu cel puțin încă 50 la sută sau până la 90 la sută.

Platforma ar putea deveni inutilizabilă

Yaman Akdeniz, fondatorul Asociației pentru Libertatea de Expresie (İFÖD) și expert proeminent în dreptul IT, a declarat că reducerea lățimii de bandă cu 50% ar însemna o încetinire semnificativă a accesului la platformă în Turcia și că o reducere de 90% ar face practic inutilizabilă.

Akdeniz a subliniat că țara se îndreaptă spre alegeri locale programate pentru începutul anului 2024 și că platforma este o sursă majoră de informații pentru toată lumea în noaptea alegerilor.

Despre legea controversată

Promulgată în 2020, legislația controversată a rețelelor sociale a obligat platformele cu peste 1 milion de utilizatori zilnici din Turcia să numească un reprezentant legal, în special pe cineva care trebuie să fie cetățean turc și să aibă reședința în țară. Un amendament introdus în octombrie 2022 a permis ca platformele să fie reprezentate de persoane juridice care urmează să fie înființate de către platforme.

Clauzele de nerespectare a legii prevăd o sancționare treptată a platformelor care nu o respectă, începând cu amenzi și continuând cu o interdicție de publicitate.

Un raport recent lansat de Freedom House a clasat Turcia printre țările „fără libertate” în ceea ce privește libertățile online.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.