vineri, aprilie 12, 2024

Un pas spre intrare Suediei în NATO. Erdogan a trimis aprobarea parlamentului turc

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a înaintat parlamentului un proiect de lege care aprobă cererea de aderare a Suediei la NATO pentru ratificare, conform Gazete Duvar.

Biroul lui Erdogan a anunțat ,pe 23 octombrie, noua mișcarea a guvernului turc care deschide Suediei calea pentru a se alătura alianței de apărare occidentale.

Cu toate acestea, nu există un termen stabilit pentru ratificare. Proiectul de lege va fi trecut pe ordinea de zi a comisiei de afaceri externe a parlamentului, care va trebui să îl treacă înainte de a putea fi trimis spre ratificare adunării generale.

Este incert când o să fie ratificat

Analiştii spun că proiectul de lege este de aşteptat să fie adoptat în parlament odată ce va fi depus la adunarea generală, dar nu este clar când va programa Ankara votul.

Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) al lui Erdogan, împreună cu partenerii săi naționaliști și islamiști, deține 322 din cele 600 de locuri în parlament. Principalul Partid Popular Republican (CHP) de opoziție și-a exprimat anterior sprijinul pentru aderarea Suediei.

„De fapt, dacă ar fi depus, ar trece. Cu excepția cazului în care Erdoğan ia o poziție negativă care ar avea un impact asupra votului AKP. Acum este mai mult o chestiune de când parlamentul va decide să programeze votul. Poate fi rapid sau poate nu.” , a declarat fostul diplomat Sinan Ülgen, director al Centrului de Studii Economice și de Politică Externă din Istanbul, adăugând că „decizia revine 1 bărbat”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia, spunând că așteaptă cu nerăbdare un „vot rapid” în parlamentul turc și să întâmpine „foarte curând” Suedia ca aliat.

Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO anul trecut, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Aderarea Finlandei a avut loc în aprilie, într-o extindere istorică a alianței, dar oferta Suediei a fost reținută de Turcia și Ungaria.

Turcia, care are a doua cea mai mare armată a NATO, încearcă să primească în schimb sprijin din partea SUA. Erdogan așteaptă Aprobarea Congresului pentru vânzarea în valoare de 20 de miliarde de dolari de avioane F-16 și kituri de modernizare.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.