sâmbătă, decembrie 2, 2023

Un pas spre intrare Suediei în NATO. Erdogan a trimis aprobarea parlamentului turc

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a înaintat parlamentului un proiect de lege care aprobă cererea de aderare a Suediei la NATO pentru ratificare, conform Gazete Duvar.

Biroul lui Erdogan a anunțat ,pe 23 octombrie, noua mișcarea a guvernului turc care deschide Suediei calea pentru a se alătura alianței de apărare occidentale.

Cu toate acestea, nu există un termen stabilit pentru ratificare. Proiectul de lege va fi trecut pe ordinea de zi a comisiei de afaceri externe a parlamentului, care va trebui să îl treacă înainte de a putea fi trimis spre ratificare adunării generale.

Este incert când o să fie ratificat

Analiştii spun că proiectul de lege este de aşteptat să fie adoptat în parlament odată ce va fi depus la adunarea generală, dar nu este clar când va programa Ankara votul.

Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) al lui Erdogan, împreună cu partenerii săi naționaliști și islamiști, deține 322 din cele 600 de locuri în parlament. Principalul Partid Popular Republican (CHP) de opoziție și-a exprimat anterior sprijinul pentru aderarea Suediei.

„De fapt, dacă ar fi depus, ar trece. Cu excepția cazului în care Erdoğan ia o poziție negativă care ar avea un impact asupra votului AKP. Acum este mai mult o chestiune de când parlamentul va decide să programeze votul. Poate fi rapid sau poate nu.” , a declarat fostul diplomat Sinan Ülgen, director al Centrului de Studii Economice și de Politică Externă din Istanbul, adăugând că „decizia revine 1 bărbat”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia, spunând că așteaptă cu nerăbdare un „vot rapid” în parlamentul turc și să întâmpine „foarte curând” Suedia ca aliat.

Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO anul trecut, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Aderarea Finlandei a avut loc în aprilie, într-o extindere istorică a alianței, dar oferta Suediei a fost reținută de Turcia și Ungaria.

Turcia, care are a doua cea mai mare armată a NATO, încearcă să primească în schimb sprijin din partea SUA. Erdogan așteaptă Aprobarea Congresului pentru vânzarea în valoare de 20 de miliarde de dolari de avioane F-16 și kituri de modernizare.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.