luni, noiembrie 23, 2020

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Ali Koca, fost profesor de meșteșuguri, în vârstă de 51 de ani, este de un an jumătate în penitenciarul Denizli, cu o condamnare de șapte ani de închisoare . 

Între timp, fiica sa Ayșe Koca, în vârstă de 21 de an, studentă la medicină, a fost diagnosticată cu cancer de stomac în stadiul 4 în noiembrie 2019. 

Mormântul tinerei studente Ayse, care a murit din cauza cancerului.

Tânăra nu i-a spus tatălui ei gravitatea bolii sale, însă în urmă cu 17 zile și-a pierdut cunoștința.  Cu toate că medicii au susținut că fiica sa mai are puțin de trăit, lui Ali Koca i s-a permis să-și viziteze fiica doar o dată pe lună. 

Tatăl a solicitat Curții Supreme de Apel să fie eliberat în timpul tratamentului fiicei sale, în baza unei prevederi din Codul penal turc, potrivit căreia în cazul în care ruda apropiată a unui condamnat este bolnav în ultimul stadiu, pedeapsa poate fi amânată cu un an. 

Însă, clauza îi scoate din discuție  pe cei condamnați pentru acuzații de terorism, care nu pot  beneficia de acest drept.Astfel, cererea lui Koca a fost respinsă pe această bază. 

Cazul lui Koca nu este unic

Alte încălcări ale dreptului deținuților de a fi cu rudele lor bolnave în ultimele lor momente au avut loc recent. Luna trecută, lui Muhammed Macit, un sublocotenent al armatei turcești care a fost condamnat sub  acuzația de lovitură de stat, nu i s-a permis să participe la înmormântarea soției sale după ce procurorul public i-a respins cererea.

Anul trecut, avocatului turc Selçuk Kozağaçlı, președintele Asociației Avocaților Progresivi (ÇHD), care se află în spatele gratiilor din noiembrie 2017, sub acuzația de terorism, i s-a permis să participe la înmormântarea tatălui său, cu cătușe.

În urma loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016, guvernul turc a declarat starea de urgență și a lansat o represiune masivă împotriva adepților mișcării Gülen, pe care guvernul turc o consideră organizație teroristă. Peste 540.000 de persoane au fost reținute sub acuzații legate de terorism, peste 80.000 oameni  au fost arestați sau închiși și peste 150.000 de funcționari publici au fost concediați prin decret guvernamental pentru presupusa apartenență la „organizații teroriste” sau relații cu acestea.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.