23.9 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Ali Koca, fost profesor de meșteșuguri, în vârstă de 51 de ani, este de un an jumătate în penitenciarul Denizli, cu o condamnare de șapte ani de închisoare . 

Între timp, fiica sa Ayșe Koca, în vârstă de 21 de an, studentă la medicină, a fost diagnosticată cu cancer de stomac în stadiul 4 în noiembrie 2019. 

Mormântul tinerei studente Ayse, care a murit din cauza cancerului.

Tânăra nu i-a spus tatălui ei gravitatea bolii sale, însă în urmă cu 17 zile și-a pierdut cunoștința.  Cu toate că medicii au susținut că fiica sa mai are puțin de trăit, lui Ali Koca i s-a permis să-și viziteze fiica doar o dată pe lună. 

Tatăl a solicitat Curții Supreme de Apel să fie eliberat în timpul tratamentului fiicei sale, în baza unei prevederi din Codul penal turc, potrivit căreia în cazul în care ruda apropiată a unui condamnat este bolnav în ultimul stadiu, pedeapsa poate fi amânată cu un an. 

Însă, clauza îi scoate din discuție  pe cei condamnați pentru acuzații de terorism, care nu pot  beneficia de acest drept.Astfel, cererea lui Koca a fost respinsă pe această bază. 

Cazul lui Koca nu este unic

Alte încălcări ale dreptului deținuților de a fi cu rudele lor bolnave în ultimele lor momente au avut loc recent. Luna trecută, lui Muhammed Macit, un sublocotenent al armatei turcești care a fost condamnat sub  acuzația de lovitură de stat, nu i s-a permis să participe la înmormântarea soției sale după ce procurorul public i-a respins cererea.

Anul trecut, avocatului turc Selçuk Kozağaçlı, președintele Asociației Avocaților Progresivi (ÇHD), care se află în spatele gratiilor din noiembrie 2017, sub acuzația de terorism, i s-a permis să participe la înmormântarea tatălui său, cu cătușe.

În urma loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016, guvernul turc a declarat starea de urgență și a lansat o represiune masivă împotriva adepților mișcării Gülen, pe care guvernul turc o consideră organizație teroristă. Peste 540.000 de persoane au fost reținute sub acuzații legate de terorism, peste 80.000 oameni  au fost arestați sau închiși și peste 150.000 de funcționari publici au fost concediați prin decret guvernamental pentru presupusa apartenență la „organizații teroriste” sau relații cu acestea.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.