luni, decembrie 6, 2021

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Ali Koca, fost profesor de meșteșuguri, în vârstă de 51 de ani, este de un an jumătate în penitenciarul Denizli, cu o condamnare de șapte ani de închisoare . 

Între timp, fiica sa Ayșe Koca, în vârstă de 21 de an, studentă la medicină, a fost diagnosticată cu cancer de stomac în stadiul 4 în noiembrie 2019. 

Mormântul tinerei studente Ayse, care a murit din cauza cancerului.

Tânăra nu i-a spus tatălui ei gravitatea bolii sale, însă în urmă cu 17 zile și-a pierdut cunoștința.  Cu toate că medicii au susținut că fiica sa mai are puțin de trăit, lui Ali Koca i s-a permis să-și viziteze fiica doar o dată pe lună. 

Tatăl a solicitat Curții Supreme de Apel să fie eliberat în timpul tratamentului fiicei sale, în baza unei prevederi din Codul penal turc, potrivit căreia în cazul în care ruda apropiată a unui condamnat este bolnav în ultimul stadiu, pedeapsa poate fi amânată cu un an. 

Însă, clauza îi scoate din discuție  pe cei condamnați pentru acuzații de terorism, care nu pot  beneficia de acest drept.Astfel, cererea lui Koca a fost respinsă pe această bază. 

Cazul lui Koca nu este unic

Alte încălcări ale dreptului deținuților de a fi cu rudele lor bolnave în ultimele lor momente au avut loc recent. Luna trecută, lui Muhammed Macit, un sublocotenent al armatei turcești care a fost condamnat sub  acuzația de lovitură de stat, nu i s-a permis să participe la înmormântarea soției sale după ce procurorul public i-a respins cererea.

Anul trecut, avocatului turc Selçuk Kozağaçlı, președintele Asociației Avocaților Progresivi (ÇHD), care se află în spatele gratiilor din noiembrie 2017, sub acuzația de terorism, i s-a permis să participe la înmormântarea tatălui său, cu cătușe.

În urma loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016, guvernul turc a declarat starea de urgență și a lansat o represiune masivă împotriva adepților mișcării Gülen, pe care guvernul turc o consideră organizație teroristă. Peste 540.000 de persoane au fost reținute sub acuzații legate de terorism, peste 80.000 oameni  au fost arestați sau închiși și peste 150.000 de funcționari publici au fost concediați prin decret guvernamental pentru presupusa apartenență la „organizații teroriste” sau relații cu acestea.

10 foști cadeți au fost eliberați după cinci ani de la puciul eșuat. 24 sunt încă închiși

Zece foști cadeți militari care au fost închiși în renumita închisoare Silivri, din Istanbul de mai bine de cinci ani sub acuzații de lovitură de stat au fost eliberați printr-o decizie judecătorească

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

Dezastru în Turcia: Cel puțin 6 persoane ucise. Aproape 40 rănite în urma furtunilor violente

Turcia: Cel puțin 6 persoane ucise. Aproape 40 rănite în urma furtunilor violente

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Ministrul Finanțelor a demisionat, după prăbușirea monedei. Pe cine a numit Erdogan noul ministru?

Erdogan l-a numit în funcție pe Nureddin Nebati, care era viceministru, potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial.

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”

Turcia interzice călătoriile din 5 țări africane din cauza noii variante Omicron

Turcia interzice călătoriile din 5 țări africane din cauza noii variante Omicron