vineri, mai 14, 2021

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Ali Koca, fost profesor de meșteșuguri, în vârstă de 51 de ani, este de un an jumătate în penitenciarul Denizli, cu o condamnare de șapte ani de închisoare . 

Între timp, fiica sa Ayșe Koca, în vârstă de 21 de an, studentă la medicină, a fost diagnosticată cu cancer de stomac în stadiul 4 în noiembrie 2019. 

Mormântul tinerei studente Ayse, care a murit din cauza cancerului.

Tânăra nu i-a spus tatălui ei gravitatea bolii sale, însă în urmă cu 17 zile și-a pierdut cunoștința.  Cu toate că medicii au susținut că fiica sa mai are puțin de trăit, lui Ali Koca i s-a permis să-și viziteze fiica doar o dată pe lună. 

Tatăl a solicitat Curții Supreme de Apel să fie eliberat în timpul tratamentului fiicei sale, în baza unei prevederi din Codul penal turc, potrivit căreia în cazul în care ruda apropiată a unui condamnat este bolnav în ultimul stadiu, pedeapsa poate fi amânată cu un an. 

Însă, clauza îi scoate din discuție  pe cei condamnați pentru acuzații de terorism, care nu pot  beneficia de acest drept.Astfel, cererea lui Koca a fost respinsă pe această bază. 

Cazul lui Koca nu este unic

Alte încălcări ale dreptului deținuților de a fi cu rudele lor bolnave în ultimele lor momente au avut loc recent. Luna trecută, lui Muhammed Macit, un sublocotenent al armatei turcești care a fost condamnat sub  acuzația de lovitură de stat, nu i s-a permis să participe la înmormântarea soției sale după ce procurorul public i-a respins cererea.

Anul trecut, avocatului turc Selçuk Kozağaçlı, președintele Asociației Avocaților Progresivi (ÇHD), care se află în spatele gratiilor din noiembrie 2017, sub acuzația de terorism, i s-a permis să participe la înmormântarea tatălui său, cu cătușe.

În urma loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016, guvernul turc a declarat starea de urgență și a lansat o represiune masivă împotriva adepților mișcării Gülen, pe care guvernul turc o consideră organizație teroristă. Peste 540.000 de persoane au fost reținute sub acuzații legate de terorism, peste 80.000 oameni  au fost arestați sau închiși și peste 150.000 de funcționari publici au fost concediați prin decret guvernamental pentru presupusa apartenență la „organizații teroriste” sau relații cu acestea.

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.

Povestea nesfârșită a Turciei cu Uniunea Europeană

Republica Turcia este un stat de aproximativ 100 de ani. A fost fondată în condiții dificile, a suferit de foamete în primii 30 de ani, a fost afectată de cel de-al doilea război mondial. A trecut la sistemul multipartid în 1950, dar experiența democrației a fost întreruptă în medie la fiecare zece ani.

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.