miercuri, mai 1, 2024

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Ali Koca, fost profesor de meșteșuguri, în vârstă de 51 de ani, este de un an jumătate în penitenciarul Denizli, cu o condamnare de șapte ani de închisoare . 

Între timp, fiica sa Ayșe Koca, în vârstă de 21 de an, studentă la medicină, a fost diagnosticată cu cancer de stomac în stadiul 4 în noiembrie 2019. 

Mormântul tinerei studente Ayse, care a murit din cauza cancerului.

Tânăra nu i-a spus tatălui ei gravitatea bolii sale, însă în urmă cu 17 zile și-a pierdut cunoștința.  Cu toate că medicii au susținut că fiica sa mai are puțin de trăit, lui Ali Koca i s-a permis să-și viziteze fiica doar o dată pe lună. 

Tatăl a solicitat Curții Supreme de Apel să fie eliberat în timpul tratamentului fiicei sale, în baza unei prevederi din Codul penal turc, potrivit căreia în cazul în care ruda apropiată a unui condamnat este bolnav în ultimul stadiu, pedeapsa poate fi amânată cu un an. 

Însă, clauza îi scoate din discuție  pe cei condamnați pentru acuzații de terorism, care nu pot  beneficia de acest drept.Astfel, cererea lui Koca a fost respinsă pe această bază. 

Cazul lui Koca nu este unic

Alte încălcări ale dreptului deținuților de a fi cu rudele lor bolnave în ultimele lor momente au avut loc recent. Luna trecută, lui Muhammed Macit, un sublocotenent al armatei turcești care a fost condamnat sub  acuzația de lovitură de stat, nu i s-a permis să participe la înmormântarea soției sale după ce procurorul public i-a respins cererea.

Anul trecut, avocatului turc Selçuk Kozağaçlı, președintele Asociației Avocaților Progresivi (ÇHD), care se află în spatele gratiilor din noiembrie 2017, sub acuzația de terorism, i s-a permis să participe la înmormântarea tatălui său, cu cătușe.

În urma loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016, guvernul turc a declarat starea de urgență și a lansat o represiune masivă împotriva adepților mișcării Gülen, pe care guvernul turc o consideră organizație teroristă. Peste 540.000 de persoane au fost reținute sub acuzații legate de terorism, peste 80.000 oameni  au fost arestați sau închiși și peste 150.000 de funcționari publici au fost concediați prin decret guvernamental pentru presupusa apartenență la „organizații teroriste” sau relații cu acestea.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.