duminică, aprilie 28, 2024

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Curtea Supremă de Apel a Turciei menține condamnările a cinci inculpați, inclusiv a proeminentului filantrop, Osman Kavala, în procesul Gezi Park, în timp ce a anulat condamnările altor trei, conform Stockholm Center for Freedom.

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

3 condamnări anulate

În ceea ce privește cei trei inculpați ale căror condamnări au fost anulate, instanța a decis eliberarea a arhitectului Mücella Yapıcı și scriitorului Hakan Altınay, din închisoare cu probațiune judiciară, în timp ce un alt inculpat, activistul Yiğit Ali Ekmekçi, va continua să stea după gratii în timpul rejudecării sale.

„Nu înțeleg ce fel de dreptate este asta.”

Mücella Yapıcı, care a fost eliberată din închisoarea pentru femei Bakırköy din Istanbul, joi seară, a criticat decizia instanței de a menține condamnările celor cinci co-inculpați, spunând: „Cu toții eram nevinovați. Nu înțeleg ce fel de dreptate este asta.”

Reacții internaționale: „Abuz monstruos”

Emma Sinclair-Webb, director asociat al Human Rights Watch pentru Europa și Asia Centrală, a declarat pe contul său de rețea socială X că decizia Curții de Apel din Turcia de a menține „condamnările fără temei” a lui Kavala la închisoare pe viață și a lui Mater, Atalay, Özerden și Kahraman de 18 ani în procesul Gezi este un „abuz monstruos al sistemului de justiție, dovada că instanțele se supun președinției”.

Ali Yıldız, un avocat din Bruxelles, afirmă că procesul Gezi a fost o expresie a purei răzbunare îmbrăcată ca o procedură judiciară.

„Tribunalele de judecată sunt câmpuri de luptă pentru Erdogan, unde își reduce la tăcere oponenții prin lege”, referindu-se la controlul președintelui Recep Tayyip Erdogan asupra justiției.

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, Nacho Sanchez Amor a comentat într-o postare pe X despre justiția din țară.

„În acest gen de lucruri trebui să testăm voința reală a Turciei de a reactiva procesul de aderare la UE. Declarațiile de bunăvoință sunt vorbe goale dacă nu sunt însoțite de acțiuni reale. Din păcate, acțiunile continuă să submineze perspectivele UE ale Turciei.”, afirmă acesta.

CEDO condamnă Turcia

Decizia CEDO față de cazul unui profesor turc condamnat pentru terorism de către autoritățile turce, pot duce la o reformă legală în Turcia.

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Condamnări pe viață

În aprilie 2022, un tribunal din Istanbul l-a condamnat pe Kavala la închisoare pe viață și pe ceilalți șapte co-inculpați la 18 ani fiecare, pentru acuzații legate de protestele antiguvernamentale din Parcul Gezi din 2013.

Aceștia au fost condamnați pentru încercarea de a răsturna guvernul turc pentru presupusul lor rol în protestele, care au început în urma unui plan de dezvoltare urbană în centrul Istanbulului și s-au extins în alte orașe din Turcia.

Hotărârea a stârnit condamnări internaționale, precum și proteste în întreaga Turcie pentru că este motivată politic.

Protestele din Parcul Gezi din 2013 au izbucnit din cauza planurilor guvernamentale de a demola parcul Gezi din Taksim. S-au transformat rapid în demonstrații antiguvernamentale în masă, care au fost suprimate violent de guvern, ducând la moartea a 11 protestatari din cauza utilizării forței disproporționate de către poliție.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.