sâmbătă, mai 11, 2024

„România tratează ca o relația specială relația cu Republica Moldova” Premierul Ciolos în republica Moldova

Premierul Dacian Cioloș a declarat că obiectivul Guvernului României este îmbunătățirea situației cetățenilor moldoveni, acesta fiind motivul pentru care Executivul de la București susține ‘nemijlocit’ reformele pe care Republica Moldova a decis să le facă.

„România tratează ca o relația specială relația cu Republica Moldova, dar dincolo de partea asta (…) sentimentală, vrem să avem o abordare foarte pragmatică în relația cu Republica Moldova. Obiectivul nostru, al Guvernului României, este o îmbunătățire a situației cetățenilor din Republica Moldova și de asta am susținut și susținem nemijlocit reformele pe care Republica Moldova a decis să le facă. Acele măsuri pe care le-am convenit împreună și pe care le-am legat de această primă tranșă a acordului de împrumut rezultă din nevoia aceasta de reforme pe care și cetățenii Republicii Moldova le-au solicitat”, a spus premierul Cioloș, la începutul unei întrevederi în plenul delegațiilor României și Republicii Moldova, desfășurată la Reședința de Stat de la Chișinău.

Potrivit lui Cioloș, banii din prima tranșă — în valoare de 60 de milioane de euro — din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova sunt de miercuri în contul Republicii Moldova.

„S-au făcut deja pași importanți în reforme, care au fost recunoscuți și de Fondul Monetar și sunt convins și Comisia Europeană va da semnale în curând. Deci, asta arată că atunci când lucrăm în parteneriat în mod pragmatic are de câștigat toată lumea”, a subliniat Cioloș.

El a mai spus că va continua și finanțarea nerambursabilă pentru anumite proiecte din Republica Moldova, care și-au dovedit deja viabilitatea. Totodată, Cioloș a afirmat că își dorește o prezență investițională românească în Republica Moldova.

„Aș vrea să găsim căile, în perioada imediat următoare, și pentru a facilita o prezență investițională românească aici. (…) Sunt companii românești și companii de stat cu potențial de investiție important și companii private care sunt gata să vină să investească în Republica Moldova. E nu numai un semnal de încredere că reformele merg în direcția cea bună, dar e și un mod de abordare pragmatic al relației noastre economice”, a mai declarat Cioloș.Agerpres

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.