luni, mai 27, 2024

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Vizita președintelui german, Frank-Walter Steinmeier în Turcia, săptămâna trecută, a stârnit o dezbatere publică în țara sa, din cauza döner kebabului, conform Bianet.org.

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

În timpul unui eveniment desfășurat la o reședință deținută de Ambasada Germaniei în Tarabya, un cartier din Istanbul cu vedere la Bosfor, Steinmeier s-a alăturat cu entuziasm pentru a tăia bucăți de döner.

Acest gest a fost intenționat ca un semn prietenos către turci, folosind döner, un produs de bază culinar care a devenit un aspect comun al culturilor alimentare ale ambelor țări.

Turcii din Germania critică președintele

Gestul aparent bine intenționat al președintelui german a fost însă criticat din partea germanilor cu rădăcini în Turcia, o comunitate de aproape 3 milioane de oameni formată în majoritate din turci și kurzi. Ei au susținut că perpetuează un stereotip de a le vedea doar prin prisma restaurantelor döner, ca și cum ar fi străini în țară.

Avocata Seda Başay-Yıldız a scris pe platforma X că a rămas fără cuvinte pentru că „a fost redusă la döner”, reflectând sentimentele multor oameni din comunitatea ei, care încă poartă răni de la zeci de ani de excludere din societate.

„Chiar și în 2024, [Steinmeier] și consilierii săi se pot gândi la döner doar când vine vorba de ceea ce, evident, asociază cel mai mult cu oamenii de origine turcă. Este cu adevărat singurul lucru care le vine în minte?” a adăugat aceasta.

Politicianul social-democrat Lale Akgün a împărtășit un sentiment similar cu avocatul. „În timp ce oamenii cu rădăcini turcești se luptă pentru identitatea lor și pentru un loc în această societate, președintele, probabil cu cele mai bune intenții(!), le atribuie un loc în restaurantul fast-food”,

Fostul cancelar german, Angela Merkel prefecându-se că taie döner în 2016.

Fostul cancelar german, Angela Merkel prefecându-se că taie döner în 2016.

În plus, există și mulți germani cu rădăcini în Turcia care nu au fost niciodată în Turcia, nu vorbesc turcă și nu au o relație mai strânsă cu döner decât orice alt german.

O parte semnificativă a germanilor cu rădăcini în Turcia sunt copii și nepoți din prima generație a așa-numiților Gastarbeiters, un termen german pentru „lucrători oaspeți”, denumit în turcă gurbetçi, care înseamnă „expatriat”.

Acești oameni au ajuns în Germania în anii 1960 și 1970 ca parte a unui acord de migrație a forței de muncă din 1961 între cele două țări.

Döner german

Unii turci din Germania au dezvoltat versiunea germană a döner kebab la începutul anilor 70, care este servită într-o pâine prăjită și conține diverse salate și sosuri, în contrast cu versiunea turcească mai simplă a felului de mâncare.

Chiar și în Turcia, a existat o creștere a deschiderii de magazine döner care oferă ceea ce este numit „döner german” în ultimii ani.

Döner este unul dintre cele mai populare alimente din Germania, cu restaurante cu döner găsite aproape la fiecare colț de stradă. Acest fenomen culinar a dus la un impact economic semnificativ, industria döner fiind estimată la 7 miliarde de euro.

Prin urmare, unii oameni susțin că döner este într-adevăr un simbol puternic pentru succesul imigranților turci în Germania și pentru integrarea lor în societate.

Döner deține un loc în memoria expaților nu doar ca simbol al bunăvoinței, ci și ca reamintire a unei serii de crime comise de neo-naziști. „Ociderile döner” au vizat nouă persoane de origine turcă și greacă.

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.