marți, mai 7, 2024

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești.

După transformarea Hagia Sofia într-o moschee, Biserica Chora, Kariye în turcă, care a funcționat ca muzeu timp de 79 de ani, a fost transformată în moschee.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a prezidat de la distanță o ceremonie care a marcat deschiderea Chorei – precum și a altor structuri recent restaurate – dintr-o sală de conferințe din palatul din Ankara.

„Fie ca acesta să aducă noroc”, a spus Erdogan în timpul evenimentului televizat.

„Act de violență simbolică dictat de aroganța politică”.

Grecia a criticat decizia guvernului turc de a o transforma din nou într-o moschee, acuzând Ankara că „insultă caracterul” unui alt sit al Patrimoniului Mondial.

Președintele Greciei Katerina Sakellaropoulou a numit decizia lui Erdogan de a converti biserica într-o moschee „un act de violență simbolică dictat de aroganța politică”, adăugând este un act de „nesiguranță culturală și intoleranță religioasă, care condamnă la obscuritate un tezaur de artă creștină și noblețe culturală”.

Despre Chora

Chora este unul dintre cele mai splendide exemple de artă bizantină și păstrează mozaicuri și fresce. Interiorul este acoperit cu scene biblice și portrete ale lui Iisus și ale sfinților datând din secolul al XIV-lea.

Erdogan a decis să transforme biserica într-o moschee în 2020, odată cu convertirea Hagia Sofia.

Deși existau planuri pentru deschiderea sa în octombrie 2020, decizia de a continua lucrările de reparație a fost oprită brusc.

Lucrările de restaurare au fost acum finalizate, relatează Yeni Safak, și au fost așezate covoare special concepute pentru rugăciune. Mozaicurile și frescele bisericii istorice au fost păstrate în timpul restaurării.

Alături de Patrimoniul Mondial Hagia Sofia, Mănăstirea Chora este un alt loc de o importanță imensă pentru istoria greco-ortodoxă și pentru istoria lungă și ilustră a poporului grec din Asia Mică.

Mănăstirea Chora este situată în partea de nord-vest a centrului istoric al Istanbulului și la o mică distanță de poarta bizantină a Adrianopolului. A fost întemeiată în secolul al VI-lea din vechiul complex monahal.

Unele dintre cele mai bune exemple de mozaicuri ale artei bizantine sunt păstrate până astăzi la Chora.

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost reparată, iar de atunci a funcționat ca muzeu.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.