joi, iulie 25, 2024

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești.

După transformarea Hagia Sofia într-o moschee, Biserica Chora, Kariye în turcă, care a funcționat ca muzeu timp de 79 de ani, a fost transformată în moschee.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a prezidat de la distanță o ceremonie care a marcat deschiderea Chorei – precum și a altor structuri recent restaurate – dintr-o sală de conferințe din palatul din Ankara.

„Fie ca acesta să aducă noroc”, a spus Erdogan în timpul evenimentului televizat.

„Act de violență simbolică dictat de aroganța politică”.

Grecia a criticat decizia guvernului turc de a o transforma din nou într-o moschee, acuzând Ankara că „insultă caracterul” unui alt sit al Patrimoniului Mondial.

Președintele Greciei Katerina Sakellaropoulou a numit decizia lui Erdogan de a converti biserica într-o moschee „un act de violență simbolică dictat de aroganța politică”, adăugând este un act de „nesiguranță culturală și intoleranță religioasă, care condamnă la obscuritate un tezaur de artă creștină și noblețe culturală”.

Despre Chora

Chora este unul dintre cele mai splendide exemple de artă bizantină și păstrează mozaicuri și fresce. Interiorul este acoperit cu scene biblice și portrete ale lui Iisus și ale sfinților datând din secolul al XIV-lea.

Erdogan a decis să transforme biserica într-o moschee în 2020, odată cu convertirea Hagia Sofia.

Deși existau planuri pentru deschiderea sa în octombrie 2020, decizia de a continua lucrările de reparație a fost oprită brusc.

Lucrările de restaurare au fost acum finalizate, relatează Yeni Safak, și au fost așezate covoare special concepute pentru rugăciune. Mozaicurile și frescele bisericii istorice au fost păstrate în timpul restaurării.

Alături de Patrimoniul Mondial Hagia Sofia, Mănăstirea Chora este un alt loc de o importanță imensă pentru istoria greco-ortodoxă și pentru istoria lungă și ilustră a poporului grec din Asia Mică.

Mănăstirea Chora este situată în partea de nord-vest a centrului istoric al Istanbulului și la o mică distanță de poarta bizantină a Adrianopolului. A fost întemeiată în secolul al VI-lea din vechiul complex monahal.

Unele dintre cele mai bune exemple de mozaicuri ale artei bizantine sunt păstrate până astăzi la Chora.

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost reparată, iar de atunci a funcționat ca muzeu.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.