joi, octombrie 10, 2024

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Potrivit Eurostat , datele din 2022 arată că în Turcia sunt 403 deținuți la 100.000 de oameni, mai mult decât dublul ratei Ungariei, care se află pe locul doi, cu 199,7 deținuți la 100.000.

Media Uniunii Europene este semnificativ mai mică, cu 108 deținuți la 100.000 de locuitori.

Cea mai scăzută rată

În schimb, țările cu cele mai scăzute rate de încarcerare sunt Islanda, cu doar 36,7 deținuți la 100.000 de persoane, urmată de Finlanda cu 51,6.

Alte țări cu rate scăzute includ Țările de Jos și Slovenia, cu rate puțin peste 60 de prizonieri la 100.000.

În ceea ce privește infrastructura, UE are în medie un loc de închisoare la 856 de locuitori, o cifră care variază foarte mult în regiune. Țările din Europa de Est și regiunea baltică raportează un număr mai mare de locuri de închisoare la 100.000 de persoane în comparație cu țările din Europa de Vest.

Închisori supraaglomerate

Supraaglomerarea rămâne o problemă în mai multe țări, inclusiv Turcia, Cipru, Franța și Belgia, care au raportat că rate de ocupare le depășesc capacitățile oficiale ale închisorilor.

În decembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat Turcia pentru condițiile proaste de închisoare cu care se confruntă opt persoane cărora li s-a acordat mai puțin de trei metri pătrați de spațiu locuibil în închisori supraaglomerate, în urma unei lovituri de stat eșuate din iulie 2016.

Curtea de la Strasbourg a hotărât în ​​unanimitate că Turcia a încălcat articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care se referă la interzicerea torturii, declarând că nimeni nu va fi supus torturii sau tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante.

Datele subliniază o creștere bruscă a numărului de deținuți în Turcia din 2009, când populația închisorii era de 116.034. Creșterea a fost deosebit de pronunțată din 2016.

Eurostat, care compila anual date privind închisorile, împreună cu statisticile globale ale ONU privind criminalitatea, a dezvăluit că Turcia avea 341.294 de prizonieri până în 2022.

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.