miercuri, septembrie 18, 2024

Carte românească în China

Cea de-a 23-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing şi-a deschis porţile. La eveniment, România, alături de celelalte ţări central şi est-europene, este invitată de onoare. Participarea României la marele târg este susţinută de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi poartă mesajul „Booking Romania”. Deschis până în 28 august, Târgul Internaţional de Carte se desfăşoară în Noul Centru Expoziţional din Beijing şi este organizat de Administraţia Naţională pentru Presă, Edituri, Film, Radio şi Televiziune, prin International Expo Center of China Publishing Group Corporation.

La standul României sunt expuse peste 1.200 de titluri de albume şi cărţi, apărute la 20 edituri româneşti, precum şi traduceri din autori români, publicate cu sprijinul Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR. Cărţile româneşti vor fi ulterior oferite, prin intermediul Ambasadei României, Institutului Cultural Român de la Beijing, Catedrei de Limba Română din cadrul Universităţii de Studii Străine din Beijing. Biblioteca Naţională a României a pus la dispoziţia ICR peste 120 de titluri de carte, pentru o Expoziţie dedicată traducerilor din limbile chineză şi română.Directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu, a declarat pentru Radio China Internaţional că, în fiecare zi, la standul României sunt organizate câte 5-6 activităţi. Vor fi lansate opt cărţi, dintre care două au fost publicate în urmă cu 2 ani şi şase sunt publicate anul acesta. Este un record de carte românească pe piaţa Chinei. Printre cărţile lansate se află şi România enciclopedică, un volum de peste 400 de pagini, o radiografie a întregii istorii şi vieţi trecute şi prezente a ţării noastre. În 28 august, ultima zi a târgului, va fi o acţiune numită Ziua limbii române, care va avea trei momente – prezentarea semnificaţiei acestei zile, un moment Eminescu, în care un chinez va recita în limba română poeziile marelui poet, iar o faimoasă actriţă din China va recita aceleaşi poezii în limba chineză. Ultimul moment este lansarea cărţii Gramatica limbii române, scrisă de prof. univ. Dong Xixiao, prodecan al Catedrei de Limba Română din cadrul Universităţii de Studii Străine din Beijing, a mai spus Constantin Lupeanu.

Faimosul trăgător turc premiat cu 300 de monede de aur pentru medalia de argint de J.O 2024

Poziția unică a lui Dikeç a devenit virală online, declanșând o serie de meme care au fost imitate de sportivi precum Nicolas Jackson, de la Chelsea FC.

George Clooney susține cazul lui Osman Kavala, închis în ciuda deciziei CEDO

Fundația, co-fondată de actorul american George Clooney și soția sa avocată pentru drepturile omului, Amal, se numără printre o serie de organizații pentru drepturile omului cărora li s-a acordat statutul de intervenient terță parte într-un nou caz privind omul de afaceri încarcerat Osman.

Sigiliul prezidențial al Turciei pe vilele din Belgia a unui traficant de droguri turc

Orhan Ünğan Ünğan, cunoscut sub numele de „Fantoma” din cauza utilizării multiplelor identități false, a fost legat de operațiuni internaționale de trafic de droguri din întreaga Europă.

Miss Turcia 2024 a stârnit dezbateri aprinse: „Este un concurs de frumusețe, nu un concurs de favoritism”

În timp ce concursurile de frumusețe nu sunt străine de controverse, criticile îndreptate asupra apariției lui Idil Bilgen, o tânără de 24 de ani, absolventă a Universității Koç, din Turcia, au aprins discuții despre standardele societății de frumusețe, sexism și adevărata esență a frumuseții.

Corpul neînsuflețit a activatei turco-americane împușcată în Cisiordania a ajuns în Turcia

Ayşenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, a fost împușcată în timpul unui protest în orașul ocupat Beita, din Cisiordania.