marți, septembrie 21, 2021

Biden îi explică preşedintelui turc cum funcţionează justiţia în ţări democratice

Vicepreședintele american, Joe Biden, aflat în vizită în Turcia, și-a cerut scuze în fața președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru că nu a venit mai devreme în această țară după tentativa de lovitură de stat din luna iulie, însă a insistat că Washingtonul nu va da curs solicitării Ankarei privind extrădarea clericului musulman Fethullah Gulen în lipsa unor dovezi care să ateste implicarea acestuia în acea tentativă de puci, El a asigurat că SUA nu au fost la curent cu puciul eşuat şi că Turcia este un aliat important al SUA.

Recenta ofensivă a Turciei în Sira dovedeste pragmatismul abordării în relaţia americano-turcă.

Cât despre extrădarea clericului musulman Fethullah Gulen, pe care Erdogan îl consideră principalul responsabil al tentativei de lovitură de stat, Biden a afirmat că deocamdată autoritățile turce nu au prezentat dovezi care să susțină implicarea acestuia în puciul de pe 15 iulie.

Biden: „deocamdată, autoritățile turce nu au prezentat dovezi care să susțină implicarea lui Gulen în puciul de pe 15 iulie.”

‘Atunci când mergi în fața unui tribunal în SUA nu poți spune, în general, acesta este un individ rău, ci trebuie să spui: acest bărbat sau această femeie a comis următoarele delicte. De aceasta ne ocupăm acum, să adunăm probe’, a indicat vicepreședintele american. ‘Nu putem vorbi în numele unui tribunal’, întrucât avem o ‘separare a puterilor, acesta este sistemul nostru’, a adăugat el pe un ton iritat.

În replică, Erdogan a insistat asupra solicitării ca Washingtonul să-l extrădeze pe Gulen, care trăiește autoexilat în SUA din anul 1999. Potrivit autorităților turce, Gulen și-ar fi construit „o rețea care s-a infiltrat masiv în toate structurile statului turc. „

‘Dorim să amintim Statelor Unite că în acordul nostru de extrădare sunt incluși pași cum este și detenția’, a menționat Erdogan la conferința de presă comună cu Biden, acesta răspunzându-i că înțelege ‘sentimentele intense’ ale guvernului și poporului turc față de Gulen, dar pentru a da curs acestei solicitări este nevoie de probe.

„Turcia îl vrea pe Gulen, dar nu din pricina sau în legătură cu puciul „este punctul de vedere al administraţiei americane.

‘Ce interes am putea avea să adăpostim un terorist? Nu are sens. Un tribunal federal trebuie să decidă’ extrădarea, iar pentru acest lucru trebuie să existe dovezi, a indicat vicepreședintele american.

De asemenea, Biden a negat că puciștii turci ar fi primit vreun sprijin din partea Washingtonului, ipoteză avansată de unii responsabili de la Ankara, ce au sugerat că SUA ar fi avut o contribuție la încercarea de schimbare a puterii prin forță în Turcia sau că cel puțin ar fi știut de acest plan.

‘Statele Unite nu au avut niciodată vreo cunoștință prealabilă despre ceea ce s-a întâmplat pe 15 iulie sau vreo complicitate cu cei care au condus acel act laș’, a menționat vicepreședintele SUA.Sursă (AFP, Zaman France, Agerpres.)

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei