vineri, aprilie 19, 2024

Dezbateri la zi : Sistemul energetic românesc

Sistemul energetic românesc are un necesar de investiții de ordinul miliardelor de euro anual, în funcție de țintele pe care și le va asuma țara noastră la nivel european, a declarat, joi, Radu Dudău, consilier al ministrului de resort și manager al proiectului.

„În prezent, lucrăm de zor la modelarea cantitativă a datelor din strategia energetică, alături de consultantul selectat. Sistemul național de energie are nevoie de investiții de miliarde de euro anual în producție, în infrastructura de transport, distribuție, consum, eficiență energetică și așa mai departe. Dorim să venim cu cifre specifice în funcție de diferite scenarii”, a spus Dudău, în cadrul conferinței Focus Energetic. Potrivit acestuia, consultanții analizează trei scenarii, în funcție de țintele de politică energetică asumate de România la nivel european.

„Un scenariu analizează situația în care, în 2020, se opresc obligațiile de politici energetice pe care le are România în momentul de față. Scenariul central este cel de aliniere la obligațiile europene, dar avem și un scenariu ambițios care face loc energiilor curate și decarbonizării, ca să vedem care vor fi costurile”, a susținut managerul de proiect.

El a subliniat că, în urma analizei acestor scenarii, echipa care elaborează strategia va stabili un mix optim de surse energetice pentru România din punctul de vedere al costurilor.

Dudău a mai spus că draftul noii strategii va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii octombrie, urmând ca la finele lunii octombrie să existe un document final.

Consorțiul format din EY (fostul Ernst&Young) și grecii de la E3 Modelling PC a câștigat, în urmă cu o lună, licitația pentru a realiza modelarea cantitativă a datelor ce vor face parte din viitoarea Strategie Energetică a României 2016 — 2030.

Consultantul selectat va realiza modelarea matematică a datelor obținute în urma procesului de consultare publică pentru realizarea Strategiei Energetice.

Un secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că proiectul de elaborare a noii Strategii Energetice a României 2016 — 2030 este în grafic. „Documentul va conține direcții strategice și ținte de regenerabile, dar nu va stabili detalii, pentru că ar rezulta un document de sute și mii de pagini. Rolul consultantului este de a realiza modelarea matematică, iar aceasta va fi un fundament pentru finalizarea proiectului”, a susținut Corina Popescu. Potrivit acesteia, strategia energetică va fi detaliată în planurile naționale care vor fi elaborate ulterior.

Documentul final al Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, va fi publicat în jurul datei de 15 septembrie 2016, prin armonizarea aspectelor analizei calitative cu datele obișnuite prin modelare matematică macroeconomică, în cadrul analizei cantitative a sectorului energetic național, a anunțat Ministerul Energiei. ( conferință Focus Energetic,Agerpres,comunicat ME)

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.