sâmbătă, aprilie 9, 2022

Relaţii româno-sudaneze : E.S. Secretar de Stat, Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim,la Bucureşti

CCERPA (Centrul Cultural European Român Pan Arab)  și Fundația Europenă Titulescu, în colaborare cu Ambasada Republicii Sudan în România, au organizat joi 20 octombrie, o dezbaterea tematică referitoare la Prioritățile politicii externe sudaneze.Invitatul special al a fost Excelența Sa domnul Secretar de Stat,Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim, care a  vorbit despre situaţia economică a Sudanului ,priorităţile ţării sale, situaţia securitară din zonă precum şi raportul dintre cetăţenii din Nord şi cei din Sud.

Excelența Sa și-a exprimat dorința de a realiza Forumul Economic de Investiție Româno-Sudanez și a răspuns întrebărilor  adresate de către publicul participant.

La eveniment au participat reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ambasadori, personalități din cultură, foşti ambasadori ai României, reprezentanți ai comunității arabe și sudaneze de la București.La finalul dezbaterii, Președintele CCERPA dr. Dirar Kutaini,  i-a înmânat Domnului Secretar de Stat,Ambasador  Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim, Diploma de Onoare din partea Centrului.

Subsecretarul de stat în MAE sudanez, ambasador Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim alături de Florin Luca, în timpul Conferinţei susţinute la Fundaţia Nicolae Titulescu.
Subsecretarul de stat în MAE sudanez, ambasador Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim alături de Florin Luca, în timpul Conferinţei susţinute la Fundaţia Nicolae Titulescu.

Evenimentul urmează consultărilor secretarului de stat Daniela Gîtman, cu delegația din Republica Sudan, condusă de subsecretarul de stat în MAE sudanez, ambasador Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim.,din 18 octombrie 2016,  la sediul Ministerului Afacerilor Externe.Cei doi demnitari au evocat relaţiile tradiţionale de cooperare dintre cele două ţări şi au exprimat interesul reciproc pentru revigorarea acestora, prin imprimarea unui ritm dinamic cooperării sectoriale în domenii de interes comun. În acest sens, au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la  posibilităţile concrete şi pragmatice de cooperare bilaterală, cu accent pe sectoarele economic, cultural şi educaţional.

Secretarul de stat român a exprimat interesul părţii române pentru diversificarea cooperării economice şi amplificarea schimburilor comerciale bilaterale, prin instituirea unei colaborări active între camerele de comerţ din cele două ţări, încurajarea multiplicării contactelor directe dintre oamenii de afaceri și organizarea unor forumuri de afaceri bilaterale. A evocat formarea în România, de-a lungul anilor, a peste 15.000 de specialiști din Sudan, mulți dintre aceștia cu cariere de prestigiu care pot contribui de manieră aplicată la imprimarea unei noi dinamici în relațiile româno-sudaneze.

Demnitarul sudanez a prezentat evoluţiile recente din ţara sa şi a exprimat interesul autorităţilor sudaneze pentru consolidarea dialogului politic bilateral şi a cooperării economice şi comerciale cu România. A evocat prezența de tradiție a României pe piața sudaneză, precum și interesul ca cele două țări să valorifice mai bine oportunitățile de cooperare generate de profilele lor politico-strategice regionale.

Demnitarul sudanez a prezentat evoluţiile recente din ţara sa şi a exprimat interesul autorităţilor sudaneze pentru consolidarea dialogului politic bilateral şi a cooperării economice şi comerciale cu România
Demnitarul sudanez a prezentat evoluţiile recente din ţara sa şi a exprimat interesul autorităţilor sudaneze pentru consolidarea dialogului politic bilateral şi a cooperării economice şi comerciale cu România

Cei doi demnitari au exprimat disponibilitatea de continuare a consultărilor politice între cele două state şi au salutat buna cooperare dintre țările noastre în cadrul organizațiilor internaționale.

 

De asemenea, au procedat şi la o trecere în revistă a cadrului juridic bilateral, accentuând importanţa actualizării acestuia pentru dinamizarea relaţiilor bilaterale în ansamblul lor.

Cu această ocazie au fost abordate o serie de teme ale agendei internaționale, precum şi un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale, privite din perspectiva aprofundării parteneriatelor Uniunii Europene cu țările africane, inclusiv pe paliere legate de buna guvernare, migrație, combaterea terorismului și a islamismului radical.

(Zaman România  şi surse MAE.RO şi CCERPA)

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.