miercuri, noiembrie 25, 2020

Relaţii româno-sudaneze : E.S. Secretar de Stat, Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim,la Bucureşti

CCERPA (Centrul Cultural European Român Pan Arab)  și Fundația Europenă Titulescu, în colaborare cu Ambasada Republicii Sudan în România, au organizat joi 20 octombrie, o dezbaterea tematică referitoare la Prioritățile politicii externe sudaneze.Invitatul special al a fost Excelența Sa domnul Secretar de Stat,Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim, care a  vorbit despre situaţia economică a Sudanului ,priorităţile ţării sale, situaţia securitară din zonă precum şi raportul dintre cetăţenii din Nord şi cei din Sud.

Excelența Sa și-a exprimat dorința de a realiza Forumul Economic de Investiție Româno-Sudanez și a răspuns întrebărilor  adresate de către publicul participant.

La eveniment au participat reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ambasadori, personalități din cultură, foşti ambasadori ai României, reprezentanți ai comunității arabe și sudaneze de la București.La finalul dezbaterii, Președintele CCERPA dr. Dirar Kutaini,  i-a înmânat Domnului Secretar de Stat,Ambasador  Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim, Diploma de Onoare din partea Centrului.

Subsecretarul de stat în MAE sudanez, ambasador Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim alături de Florin Luca, în timpul Conferinţei susţinute la Fundaţia Nicolae Titulescu.
Subsecretarul de stat în MAE sudanez, ambasador Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim alături de Florin Luca, în timpul Conferinţei susţinute la Fundaţia Nicolae Titulescu.

Evenimentul urmează consultărilor secretarului de stat Daniela Gîtman, cu delegația din Republica Sudan, condusă de subsecretarul de stat în MAE sudanez, ambasador Abdul Elghani Elnaim Awad Elkarim.,din 18 octombrie 2016,  la sediul Ministerului Afacerilor Externe.Cei doi demnitari au evocat relaţiile tradiţionale de cooperare dintre cele două ţări şi au exprimat interesul reciproc pentru revigorarea acestora, prin imprimarea unui ritm dinamic cooperării sectoriale în domenii de interes comun. În acest sens, au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la  posibilităţile concrete şi pragmatice de cooperare bilaterală, cu accent pe sectoarele economic, cultural şi educaţional.

Secretarul de stat român a exprimat interesul părţii române pentru diversificarea cooperării economice şi amplificarea schimburilor comerciale bilaterale, prin instituirea unei colaborări active între camerele de comerţ din cele două ţări, încurajarea multiplicării contactelor directe dintre oamenii de afaceri și organizarea unor forumuri de afaceri bilaterale. A evocat formarea în România, de-a lungul anilor, a peste 15.000 de specialiști din Sudan, mulți dintre aceștia cu cariere de prestigiu care pot contribui de manieră aplicată la imprimarea unei noi dinamici în relațiile româno-sudaneze.

Demnitarul sudanez a prezentat evoluţiile recente din ţara sa şi a exprimat interesul autorităţilor sudaneze pentru consolidarea dialogului politic bilateral şi a cooperării economice şi comerciale cu România. A evocat prezența de tradiție a României pe piața sudaneză, precum și interesul ca cele două țări să valorifice mai bine oportunitățile de cooperare generate de profilele lor politico-strategice regionale.

Demnitarul sudanez a prezentat evoluţiile recente din ţara sa şi a exprimat interesul autorităţilor sudaneze pentru consolidarea dialogului politic bilateral şi a cooperării economice şi comerciale cu România
Demnitarul sudanez a prezentat evoluţiile recente din ţara sa şi a exprimat interesul autorităţilor sudaneze pentru consolidarea dialogului politic bilateral şi a cooperării economice şi comerciale cu România

Cei doi demnitari au exprimat disponibilitatea de continuare a consultărilor politice între cele două state şi au salutat buna cooperare dintre țările noastre în cadrul organizațiilor internaționale.

 

De asemenea, au procedat şi la o trecere în revistă a cadrului juridic bilateral, accentuând importanţa actualizării acestuia pentru dinamizarea relaţiilor bilaterale în ansamblul lor.

Cu această ocazie au fost abordate o serie de teme ale agendei internaționale, precum şi un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale, privite din perspectiva aprofundării parteneriatelor Uniunii Europene cu țările africane, inclusiv pe paliere legate de buna guvernare, migrație, combaterea terorismului și a islamismului radical.

(Zaman România  şi surse MAE.RO şi CCERPA)

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Membru al Consiliului Suprem din Turcia a demisionat

Președintele Consiliului Suprem din Turcia a anunțat că a demisionat într-o postare pe contul său de Twitter, pe 24 noiembrie.